Κοντινή φωτογραφία σε αυτί ατόμου. Όπως εκπέμπει ο ήχος το αυτί πολλαπλασιάζεται στη φωτογραφία.

Εκτιμάται ότι το 2030 θα υπάρχουν πάνω από 630 εκατ. άνθρωποι με απώλεια ακοής παγκοσμίως

Την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που σχετίζονται με το αυτί, την ακοή και πιο συγκεκριμένα με την απώλεια ακοής, ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής (3 Μαρτίου).

«Αλλάζουμε συνήθειες: Φροντίζουμε την ακοή μας τώρα» είναι το φετινό σύνθημα καθώς οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές.

«Πράγματι τα στατιστικά στοιχεία στον τομέα της απώλειας ακοής είναι εφιαλτικά, καθώς εκτιμάται ότι το 2030 θα υπάρχουν περισσότερα από 630 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με απώλεια ακοής και το 2050 περισσότερα από 900 εκατομμύρια» αναφέρει ο διαπρεπής Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

Η φετινή εκστρατεία εστιάζει στην ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στη σημασία της φροντίδας των αυτιών και της ακοής .

Γίνεται ειδική μνεία σε όλες τις αναγκαίες δράσεις και παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πρόληψη και την προστασία της ακοής.

«Φροντίζοντας το αυτί και την ακοή με τη λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης, διασφαλίζουμε την ασφαλή ακρόαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διατήρηση καλής ακοής με το πέρασμα των χρόνων» προσθέτει ο κύριος Αρτόπουλος.

Άτομα που εκτίθενται σε δυνατούς ήχους κατά τη διάρκεια της εργασίας (εργοστάσια, οικοδομές, κυνήγι, σκοπευτήριο, νυκτερινά κέντρα και συναυλίες) επιβάλλεται να λαμβάνουν μέτρα προστασία της ακοής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το 2018 υπήρχαν περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με απώλεια ακοής, δηλαδή το 6,1% του πληθυσμού της γης.

Οι αριθμοί αυτοί θα εκτιναχτούν τα επόμενα χρόνια καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2030, δηλαδή σε έξι χρόνια θα υπάρχουν περισσότερα από 630 εκατομμύρια άνθρωποι με απώλεια ακοής και μέχρι το 2050 περισσότερα από 900!!

Ακόμη ο ΠΟΥ επιθυμεί να αναδείξει και τη σημαντικότητα του ελέγχου της ακοής στα πλαίσια της φροντίδας αλλά και της πρόληψης.

Ιδιαίτερα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, π.χ. άτομα πέραν των 50 ετών, άτομα που εργάστηκαν ή εξακολουθούν να εργάζονται σε περιβάλλον με πολύ θόρυβο (π.χ. εργοστάσια, οικοδομές κ.α.), άτομα που ακούνε μουσική σε υψηλή ένταση και για μεγάλες περιόδους, άτομα που ασχολούνται με το κυνήγι ή το σκοπευτήριο είναι σημαντικό να ελέγχουν την ακοή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: www.healthdaily.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή