Μπάνερ με φωτογραφία στο κάτω μέρος με τυφλό έφηβο και εκπαιδεύτρια που τον μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί το μπαστούνι στα σκαλιά. Πάνω δεξιά το λογότυπο της σχολής σκύλων-οδηγών Λάρα. Και αριστερά το κείμενο «Εκπαίδευση κινητικότητας τυφλών με λευκό μπαστούνι, Μαθήματα ανεξαρτησίας τυφλών στην ελληνική επαρχία από τη «Σχολή σκύλων οδηγών Λάρα». Στο φόντο όλου του μπάνερ ένα λευκό μπαστούνι που ακουμπάει στο έδαφος.

Δωρεάν εκπαίδευση κινητικότητας τυφλών με λευκό μπαστούνι ξεκίνησε ο φορέας «Σχολή σκύλων οδηγών Λάρα» στην Ήπειρο.

Το στοίχημα; Να τους χαρίσει την αυτονομία τους.

Εκπαίδευση στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό με λευκό μπαστούνι ξεκίνησε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Σχολή σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα στην Άρτα στις 21 Μαΐου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περίπου έναν κύκλο 15 ατομικών μαθημάτων (7 σαββατοκύριακα) που θα προσφέρονται δωρεάν σε ανθρώπους με οπτική βλάβη. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σαββατοκύριακα. Εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού είναι η κα Λίνα Καλλέ, συνεργάτης της Σχολής Λάρα.

8 εκπαιδευτές για χιλιάδες τυφλούς

Η ανάγκη εκμάθησης κινητικότητας και προσανατολισμού με λευκό μπαστούνι είναι μεγάλη στην επαρχία, καθώς η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι μέχρι και σήμερα «αστικοκεντρική» (συνολικά 8 εκπαιδευτές συγκεντρωμένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πάτρα). Αρκετοί τυφλοί ενηλικιώνονται και συνεχίζουν τη ζωή τους εξαρτημένοι από έναν συνοδό. Τα μαθήματα κινητικότητας τους προσφέρουν την πολυπόθητη αυτονομία με σκοπό να καταργήσουν την απομόνωση και τον αποκλεισμό που υφίστανται.

Όπως αναφέρει η εκπαιδεύτρια κα Λίνα Καλλέ που έχει αναλάβει την εκπαίδευση των τυφλών: «Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με λευκό μπαστούνι, ένας άνθρωπος με οπτική βλάβη μαθαίνει να κάνει αποδοχή της κατάστασής του, να προσανατολίζεται στο περιβάλλον, διδάσκεται τεχνικές λευκού μπαστουνιού, εξερεύνηση γνωστού και άγνωστου χώρου, εντοπισμό βλεπόντων στο δρόμο και επικοινωνία μαζί τους, εξοικείωση με γνωστές διαδρομές κ.ά.». Η εκπαίδευση στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό αφορά και παιδιά όλων των ηλικιών με την μορφή της πρώιμης παρέμβασης από την διάγνωση της οπτικής βλάβης και έπειτα, με γνώμονα και την εκπαίδευση της οικογένειας.

Μαθήματα κινητικότητας κατά του αποκλεισμού

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος εντοπίστηκαν μέσω επικοινωνίας της Σχολής Λάρα με τον Σύλλογο τυφλών και φίλων Ηπείρου «Ελπίδα» που εδρεύει στην Άρτα και είναι στην πλειονότητά τους παιδιά. Ωστόσο, συμμετέχουν και ενήλικες. Μένουν όλοι στην Άρτα, τα Ιωάννινα και τη Λευκάδα.

Όπως αναφέρει η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, πρόεδρος της Σχολής Λάρα, ψυχολόγος σε νοσοκομείο: «Το έλλειμα εκπαίδευσης και υποστήριξης των τυφλών της επαρχίας είναι τεράστιο και ήταν ένα μεγάλο όραμα μου να τους βοηθήσουμε. Αφορμή για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στάθηκε η διαπίστωσή μας ότι αρκετοί τυφλοί που κάνουν αίτηση για σκύλο οδηγό απορρίπτονται, ελλείψει καλού προσανατολισμού και χειρισμού του λευκού μπαστουνιού. Άλλοι που επικοινωνούν μαζί μας από διάφορα μέρη της Ελλάδας μας λένε ότι τους είναι δύσκολο να ταξιδέψουν στους φορείς που τους παραπέμπουμε. Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που προβλέπει το καταστατικό μας από την ίδρυσή μας, γιατί η κινητικότητα είναι το άλφα και το ωμέγα για έναν άνθρωπο με οπτική βλάβη».

Εταίροι στην προσπάθεια της Σχολής Λάρα είναι ο Σύλλογος τυφλών και φίλων Ηπείρου Ελπίδα που παραχωρεί το χώρο για την εσωτερική εκπαίδευση, το Κέντρο Εργοθεραπείας «Χριστίνα Μάλλιου» για την φιλοξενία της εκπαίδευσης σε εσωτερικό χώρο στα Ιωάννινα.

Ευγενικοί χορηγοί του προγράμματος Κινητικότητας και προσανατολισμού στην Ήπειρο είναι η Αιγέας ΑΜΚΕ, η Τράπεζα Ηπείρου, η εταιρεία οπτικών Νέα Οπτική και το ινστιτούτο Ophthalmica, χωρίς την οικονομική στήριξη των οποίων δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Τα λογότυπα των χορηγών του προγράμματος

Info: Οι 8 εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού προσπαθούν να ανταποκριθούν σε έναν πληθυσμό που υπερβαίνει τους 16.000 τυφλούς. Είναι ανάγκη να βρεθεί μια λύση από την Πολιτεία και να καλύπτονται τα έξοδα ενός αριθμού μαθημάτων, ώστε οι τυφλοί να εκπαιδεύονται στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό, όπου κι αν κατοικούν.

Επικοινωνία: Σχολή σκύλων οδηγών Λάρα, www.laraguidedogs.gr, τηλ.: 690 7897508 (υπεύθυνη επικοινωνίας: Χαρά Μπουργάνη)

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Δωρεάν μαθήματα ανεξαρτησίας τυφλών στην ελληνική επαρχία

  • Μαρία Κ. Ν. λέει:

    Εδώ κι ένα χρόνο προσπαθούμε να βρούμε εκπαιδευτή για το ανήλικο παιδί μου και δυστυχώς σε ολόκληρη Αθήνα δεν μπόρεσα να βρω κανέναν όση προσπάθεια κι αν κάναμε…

    Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή