Ένα αγαπημένο μου θέμα σχετικά με την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών που πρέπει να μας παρέχει το κράτος σχετικά με την κατασκευή και συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων στη χώρα μας, με βάση το υψηλότατο κόστος χρήσης τους.
Πόσα πληρώνουμε επιτέλους σε διόδια και πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων;
Πού «πηγαίνουν» αυτά τα χρήματα;
Μας παρέχουν το επίπεδο των ποιοτικών υπηρεσιών που πρέπει σε ευρωπαϊκό κράτος ή συνεχίζεται η «συνήθεια» αρκετών δεκαετιών, που με διαγωνισμό ή όχι δίνονται έργα σε «ανεξέλεγκτους φίλους», που χρεώνουν πολλές φορές παραπάνω το έργο;
Μαθαίνουμε άραγε ποτέ ποιο είναι το τελικό ποσό που πληρώνουμε για κάθε έργο;
Ποιο είναι το ποσό του εισπράττεται κάθε χρόνο από τη χρήση των διοδίων;
Ένας μέσος όρος διελεύσεων στα διόδια όλων των δρόμων της Ελλάδας για το 2021 (εν μέσω κορονοϊού) είναι ο παρακάτω:
Ποιο είναι το κόστος ταξιδιού ανά διαδρομή σε διόδια;
Διόδια από και προς την Αθήνα | ||
Διαδρομή | Απόσταση (χλμ.) | Κόστος διοδίων σε € |
Αθήνα – Θεσσαλονίκη |
501 |
31,35 |
Αθήνα – Ιωάννινα | 411 | 38,25 |
Αθήνα – Καστοριά | 480 | 17,95 |
Αθήνα – Ηγουμενίτσα | 433 | 35,05 |
Αθήνα – Καλαμάτα | 237 | 13,95 |
Αθήνα – Πάτρα | 211 | 11,8 |
Αθήνα – Τρίπολη | 158 | 8,85 |
Αθήνα – Σπάρτη | 236 | 13,7 |
Αθήνα – Πύργος | 294 | 12,05 |
Αθήνα – Βόλος | 324 | 19,45 |
Αθήνα – Τρίκαλα | 322 | 17,95 |
Αθήνα – Λάρισα | 351 | 22,25 |
Διόδια από και προς την Θεσσαλονίκη | ||
Διαδρομή | Απόσταση (χλμ.) | Κόστος διοδίων σε € |
Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα | 261 | 6,7 |
Θεσσαλονίκη – Ηγουμενίτσα | 323 | 8,8 |
Θεσσαλονίκη – Καστοριά | 193 | 4,1 |
Θεσσαλονίκη – Λευκάδα | 372 | 12,85 |
Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη | 301 | 8,8 |
Θεσσαλονίκη – Ξάνθη | 205 | 5,7 |
Θεσσαλονίκη – Πάτρα | 462 | 33,15 |
Τι γίνεται με τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ που εισπράττει το κράτος και που πρέπει να αποδίδονται;
Η Ελληνική Αστυνομία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενδεικτικά το διάστημα από 2 έως 8 Οκτωβρίου 2022, έκανε 108.668 τροχονομικούς ελέγχους (οδηγών και οχημάτων) και βεβαιώθηκαν 24.255 παραβάσεις.
Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:
- 3.986 στην Αττική
- 2.982 στη Θεσσαλία
- 2.648 στη Δυτική Ελλάδα
- 2.245 στην Κρήτη
- 1.971 στην Κεντρική Μακεδονία
- 1.891 στη Θεσσαλονίκη
- 1.739 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
- 1.593 στην Πελοπόννησο
- 1.540 στην Ήπειρο
- 1.147 στη Στερεά Ελλάδα
- 764 στα Ιόνια Νησιά
- 758 στο Νότιο Αιγαίο
- 552 στη Δυτική Μακεδονία
- 439 στο Βόρειο Αιγαίο
Με τον νέο Κ.Ο.Κ., ο τελικός αποδέκτης των χρηματικών ποσών από τα πρόστιμα δεν αλλάζει, μιας και θα συνεχίσουν να είναι οι Δήμοι.
Παρ’ όλα αυτά, μαθαίνω ότι (θα;;;) συλλέγονται από ένα (όπως χαρακτηρίζεται καινοτόμο ;;;;;;; για τα ελληνικά δεδομένα) Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο στη συνέχεια (θα;;;) τα κατανέμει στους Δήμους, οι οποίοι, ωστόσο, (θα;;;) πρέπει να τα αξιοποιήσουν για την υλοποίηση, αποκλειστικά, δράσεων οδικής ασφάλειας, όπως η βελτίωση των οδικών υποδομών εντός των περιοχών δικαιοδοσίας του.
Ποιος έχει τη δικαιοδοσία και την ευθύνη λειτουργίας κάθε δρόμου;
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μαζί με τις ανάδοχες εταιρείες των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, συγκαταλέγονται στους αρμόδιους φορείς του οδικού δικτύου.
Πώς όμως μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος που ενδιαφέρεται ακόμη και για κάτι πολύ απλό;
Π.χ. Για μια ζημιά στο αυτοκίνητο του που οφείλεται σε κακή συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων, ένα χαλασμένο πεζοδρόμιο ή μια βλάβη σε φωτεινό σηματοδότη.
Που πρέπει να απευθυνθεί κάποιος αν πρόκειται για αυτοκινητόδρομο, όπως για παράδειγμα:
• Αττική οδός, Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Εγνατία οδός, Αθηνών-Κορίνθου, Κορίνθου -Πατρών, Ιωνία οδός , την ευθύνη έχει η ανάδοχος εταιρεία.
• Αν πρόκειται για κεντρική οδική αρτηρία νόμου π.χ Λεωφόρος Συγγρού, Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος , την αρμοδιότητα έχει η Περιφέρεια Αττικής.
• Αν πρόκειται για δημοτικό οδικό δίκτυο πχ Σόλωνος, Σοφοκλέους, Ερμού , την αρμοδιότητα έχει ο εκάστοτε δήμος.
Η πραγματική εικόνα βέβαια είναι πιο περίπλοκη, καθώς εμπλέκονται και άλλοι αρμόδιοι φορείς όπως ο ΟΑΣΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ , οι εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας , η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου κ.τ.λ.
Αξίζει να πω και κάτι για τα πεζοδρόμια, που ανήκουν μόνο στους δήμους ενώ για όλα τα φανάρια της Αττικής αρμόδια είναι η Περιφέρεια Αττικής -εκτός των κόμβων που διασταυρώνονται με το Τραμ-ΟΣΕ-.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα αρμοδιοτήτων όπου πλέον είναι επιτακτική ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών για τη διευκόλυνση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου και την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να διεκδικούμε το δίκαιο μας πραγματικά , αφού καταλάβουμε ότι πληρώνουμε πανάκριβα για υπηρεσίες που δεν μας παρέχουν;
Μήπως πρέπει να δούμε τους «άρχοντες» (τοπικούς ή κεντρικούς) ως πελάτες μιας επιχείρησης – κράτους που δεν παρέχει αυτά που πληρώνουμε;
Εγώ είμαι πάλι το ενοχλητικό «κουνούπι» συνείδησης
Σας ευχαριστώ,
Εις το επανιδείν…