Πολύχρωμο μπάνερ-αφίσα. Διάφορα εικονίδια ανθρώπων που σε άλλα υπάρχουν πρόσωπα και σε άλλα όχι. Το λογότυπο Οικογένειες Ουράνιο Τόξου και πληροφορίες της εκδήλωσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο διοργανώνουν δράση ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των παιδιών που μεγαλώνουν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, και απαντούν σε θέματα που αφορούν στην πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη γονεϊκότητα.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18/11 (18:00 – 22:00) και την Κυριακή 19/11 (17:00 – 21:00) στην Αίθουσα 7 του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου (Επταλόφου 2 και Πειραιώς), οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο θα πραγματοποιήσουν δράση ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στις διακρίσεις που βιώνουν τα παιδιά με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς. Παράλληλα, θα συζητηθεί το θέμα της πρόσβασης στη γονεϊκότητα.

«Η δράση γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού – , που θεσπίστηκε για να τιμήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1959 – και την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης – ημέρα αφιερωμένη στην τιμή και στη μνήμη των τρανς ατόμων που έχασαν τη ζωή τους λόγω βίας και διακρίσεων κατά των τρανς- και χρησιμεύει ως επίσημη αφορμή για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα και για την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Ένα σκέλος της δράσης αφορά εικαστική-ηχητική εγκατάσταση με πορτρέτα οικογενειών όπου ο ένας γονέας είναι κοινωνικά και νομικά “αόρατος”. Τα πορτρέτα ζωγράφισε ο εικαστικός Δημήτρης Αστερίου και το κείμενο για την ηχητική πλαισίωση της εγκατάστασης είναι βασισμένο στην συλλογική εμπειρία των μελών των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο και το επεξεργάστηκε η Στέλλα Μπελιά. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν ηθοποιοί σύμμαχοι της οργάνωσης.

Το άλλο σκέλος της δράσης αφορά πάνελ συζητήσεων με την συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών φορέων , δικηγόρων μελών της επιστημονικής κοινότητας αλλά και ακτιβιστών», γράφουν στη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook. Την πρώτη ημέρα, παρουσιαστής θα είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

📌 Σάββατο 18/11/23

α. Τα δικαιώματα των παιδιών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς καταπατούνται. Διαπιστώσεις και προτάσεις για άρση των διακρίσεων λόγω σχέσης

Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Θεώνη Κουφονικολάκου ,Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και πρ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού, δικηγόρος

β. Πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων στην γονεϊκότητα Εμπόδια και προκλήσεις

Ελένη Ρεθυμιωτάκη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Δικαίου, Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., πρ. πρόεδρος Επιτροπής Βιοηθικής

Σάββας Τριανταφυλλίδης , Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εκπαιδευτικός

Κωνσταντίνος Ρόκας, δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris I) με θέμα: « Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο».

📌 Κυριακή 19/11/23

α. Τρανς γονεϊκότητα: βιωμένη εμπειρία αλλά και «απαγορευμένη» εμπειρία

▸ Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος

▸ Χάρης Σκοκότσα, μέλος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο

Κατερίνα Ρέιλι, εκπαιδευτικός, φίλη των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο

β. «Δολοφονούμε» σαν κοινωνία το δικαίωμα των νεών τρανς ανθρώπων να γίνουν γονείς;

Έλλη Βαρχαλαμά, Β’ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), δικηγόρος

Χάρρυ Σάξον , Comic colourist and illustrator

🎤 Το πάνελ συντονίζει η Κατερίνα Τρίμμη, δικηγόρος, ορισμένο μέλος των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Πηγή: avmag.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή