άνθρωποι με λευκό μπαστούνι περπατάνε σε διάβαση πεζών

Η Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για ανεξαρτησία και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία. Στόχος είναι η διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του λευκού μπαστουνιού και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνηση όσοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη.

Το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας. Η χρήση του επιτρέπει στο άτομο με οπτική αναπηρία να μετακινηθεί ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα με ευκολία και χωρίς τη συνδρομή κανενός.

Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον και το καθήκον που πρέπει να δείξουν πολιτεία και πολίτες, απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τον δρόμο, να παρακάμπτουν τα εμπόδια και να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια. Το Λευκό Μπαστούνι για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, συμμετέχει και φέτος σε δράσεις σε Αθήνα και Θεσ/νικη, που εμπλέκουν το κοινό, ενημερώνοντάς το σχετικά με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και τη σημασία του.

Στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και το Κέντρο “Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος” το ΚΕΑΤ συμμετέχει σε εκδήλωση με θέμα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΡΑΣΗΣ», στις 15 Οκτωβρίου και ώρες 11:00-15:00, στη διασταύρωση των οδών Αγίου Μάρκου και Μιλτιάδου, στην οποία το κοινό θα συμμετάσχει σε βιωματικούς περιπάτους χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι ή το σκύλο οδηγό.

Συμμετέχει επίσης στην εκδήλωση που διοργανώνεται από το ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, στις 15 Οκτωβρίου και ώρες 10:00-12:00 στην πλατεία Κύπρου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για θέματα προσβασιμότητας. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια προσομοίωσης στην Κινητικότητα και Προσανατολισμό με μάσκα και μπαστούνι, καθώς και επίδειξη τεχνικών βλέποντος οδηγού.

Στη Θεσ/νικη, το ΚΕΑΤ συμμετέχει στη δράση “ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ…” στις 20 Οκτωβρίου στις 20:00, στον Πολυχώρο “Κήπος”, Ορφανίδου 6. Πρόκειται για αφήγηση του μύθου της Περσεφόνης και ενός παραδοσιακού παραμυθιού από την Παραμυθού ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, με την συνοδεία μουσικών οργάνων, εμπλουτισμένη με παραδοσιακό τραγούδι, όπου οι ακροατές θα παρακολουθήσουν με τα μάτια τους κλειστά.

Σας περιμένουμε!

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή