• Αρχική
 • Κοινωνικό Αντάμωμα
 • Δωρεάν αναβαθμισμένη υπηρεσία ομιλούντων βιβλίων και περιοδικών για τους τυφλούς Ελλάδας και Κύπρου από τον Π.Σ.Τ.
Βιβλία με ακουστικά

Σημαντική υπηρεσία για τα άτομα με απώλεια όρασης, είναι η δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), η οποία είναι στην διάθεση όλων των τυφλών της χώρας και της Κύπρου. Ιδρύθηκε, ουσιαστικά το 1965 και είναι η πρώτη Υπηρεσία Βιβλιοθήκης για τυφλούς στην Ελλάδα. Στόχοι της ήταν αρχικά: να καλύψει τα τεράστια κενά των μαθητών και των σπουδαστών καθώς και τις ευρύτερες ανάγκες πρόσβασης στην λογοτεχνία και γενικότερα στην γνώση. Στα επόμενα χρόνια μέσα από πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες η Υπηρεσία αυτή του ΠΣΤ στάθηκε το μοναδικό στήριγμα των μαθητών και φοιτητών μέχρι το 1987 οπότε και ανέλαβε την υποχρέωση της διάθεσης των κειμένων αυτών το ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών).

Η Υπηρεσία Ομιλούντων Βιβλίων και Έκδοσης Ομιλούντων Περιοδικών του ΠΣΤ αριθμεί σήμερα περισσότερους από 5000 τίτλους. Τα στούντιο είναι πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα παραγωγής προσβάσιμων ψηφιακών ακουστικών βιβλίων σε μορφή DAISY (Digital Accessible Information System) και γίνεται σημαντική προσπάθεια ποσοτικής αύξησης και ποιοτικής αναβάθμισης του περιεχομένου της βιβλιοθήκης.

Φιλοδοξία της Υπηρεσίας αυτής είναι να ανταποκρίνεται συνεχώς και περισσότερο στις ανάγκες και τις προσδοκίες των τυφλών, να μπορεί να παρακολουθεί την πραγματικότητα του βιβλίου, να κατακτά καινούργιες περιοχές γνώσης και να γίνει μέσο επικοινωνίας, υψηλής ψυχαγωγίας και πολύπλευρης ενημέρωσης των Ελλήνων τυφλών. Μια επιπλέον, πολύ σημαντική δραστηριότητα και καινοτομία της Υπηρεσίας αυτής, είναι η έκδοση και κυκλοφορία δύο ομιλούντων περιοδικών με ύλη γενικού ενημερωτικού ενδιαφέροντος (εφημερίδων και περιοδικών ημερήσιου τύπου)  καθώς και εξειδικευμένων πληροφοριών του χώρου των τυφλών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα περιοδικά αυτά διατίθενται και διανέμονται ατελώς.

Επίσης, εκδίδονται και κυκλοφορούν και μια σειρά μηνιαίων γνωστών περιοδικών (του τύπου) συνδρομητικά και κατ’ επιλογή από τα ίδια τα μέλη, που και αυτά διακινούνται ατελώς.

Μετά από περίπου 2 χρόνια εντατικής δουλειάς και προσπαθειών, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επίσημη έναρξη λειτουργίας της αναβαθμισμένης αυτής Υπηρεσίας μέσω του σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος  Όμηρος (www.pstomiros.gr).

Το σύστημα Όμηρος παρέχει τη δυνατότητα  να φτάνουν τα ομιλούντα βιβλία της Υπηρεσίας  μέχρι τον τελευταίο τυφλό της χώρας μας με το γρηγορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο μέσω του διαδικτύου.

Με το σύστημα Όμηρος κάθε τυφλός μπορεί να διαλέγει και να παραλαμβάνει άμεσα  οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου και οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου (ακόμη και τις αργίες) βιβλία σε προσβάσιμη μορφή από τη βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων, χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται, ούτε να γίνεται ταχυδρομική αποστολή τους.

Το Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών  (http://speech.di.uoa.gr) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)  με τη συμβολή του Διευθυντή του καθηγητή κ Γεωργίου Κουρουπέτρογλου, ανέλαβε χωρίς κόστος για τον ΠΣΤ:

 • την επιστημονική και τεχνολογική σχεδίαση και υλοποίηση του Όμηρου,
 • τον έλεγχο προσβασιμότητας του Όμηρου, σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα, Ευρωπαϊκά πρότυπα για τα ΑμεΑ,
 • τη φιλοξενία του Όμηρου στον ειδικό χώρο «computer room» του Τμήματος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ,
 • την απρόσκοπτη τεχνική υποστήριξη λειτουργίας του server του Όμηρου,
 • την τεχνική διαχείριση λειτουργίας της ιστοθέσης του Όμηρου.

Στην προσπάθεια ανάπτυξης του συστήματος Όμηρος πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του μεταπτυχιακού φοιτητή του Εργαστηρίου Φωνής και Προσβασιμότητας κ Σπύρου Σοφιανού.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών έχει πλέον αναλάβει:

 • την παροχή του περιεχομένου των βιβλίων του Όμηρου σε προσβάσιμη μορφή αρχείων (daisy) για να ενταχθούν τεχνικά στο σύστημα Όμηρος,
 • την ευθύνη λειτουργίας της υπηρεσίας του Όμηρου,
 • την ευθύνη πιστοποίησης και παροχής πρόσβασης των εγγεγραμμένων χρηστών του Όμηρου, οι οποίοι θα είναι άτομα με προβλήματα όρασης ή εντυποανάπηροι.

Οι δικαιούχοι – ενδιαφερόμενοι μπορείτε να κάνετε την αίτηση εγγραφής σας στη σελίδα www.pstomiros.gr για την απόκτηση ειδικού κωδικού εισόδου, αφού απαραίτητα επικοινωνήσετε με τον Π.Σ.Τ. και την κα Πόλυ Σάρρου στο 2105245001 εσωτερικό 115.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Δωρεάν αναβαθμισμένη υπηρεσία ομιλούντων βιβλίων και περιοδικών για τους τυφλούς Ελλάδας και Κύπρου από τον Π.Σ.Τ.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  ΗΤΑΝΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΓΗΣ.

  Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή