Εργαζόμενη με παιδί με αναπηρία που του κρατάει το χέρι και ζωγραφίζουν μαζί
Πηγή εικόνας: canva.com

Τι δηλώνει ο δικηγόρος τους

Ένας εργαζόμενος καλείται να καλύψει 10 έως 15 περιθαλπτόμενους στον «Άγιο Δημήτριο», στη δομή κλειστής περίθαλψης παιδιών με νοητική αναπηρία και κινητικές δυσκολίες ή πολλαπλές αναπηρίες, ηλικίας 2,5 και άνω, καταγγέλλουν, μεταξύ πολλών άλλων, οι εργαζόμενοι στη δομή όπου πριν δύο χρόνια είχε έρθει στο προσκήνιο από τον θάνατο ενός 25χρονου περιθαλπτόμενου, με εξώδικό τους στη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Όπως τονίζει ο δικηγόρος των εργαζομένων, Χαράλαμπος Κυργιάννης, δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη προσωπικού, αλλά και την ανυπαρξία κατάλληλων κτηρίων εντός των δομών.

«Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένως αναδείξει ότι η καθημερινότητα της εργασίας τους, κυρίως ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό και τις μονάδες φροντίδας των περιθαλπτόμενων, περιλαμβάνει την εκτέλεση πολλαπλών αρμοδιοτήτων, χωρίς όμως αυτές να περιγράφονται ρητώς σε κάποιο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Η εκτέλεση αυτών των καθηκόντων γίνεται καθημερινά μετά από άτυπες προφορικές οδηγίες στο υπαλληλικό προσωπικό, με αποτέλεσμα πέραν της εκτέλεσης των βασικών καθηκόντων, όπως είναι η φροντίδα των περιθαλπτόμενων, η επιμέλεια της σίτισης, των λουτρών καθαριότητας και καθαρισμού των κλινοσκεπασμάτων, να ανατίθεται στο ίδιο προσωπικό η επιμέλεια των περιθαλπτόμενων και με άλλες δραστηριότητές τους. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ταυτόχρονη επιμέλεια 10-15 περιθαλπτόμενων από έναν εργαζόμενο εντός του ίδιου χώρου εργασίας!», δηλώνει ο κ. Κυργιάννης.

Και προσθέτει ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας καθίσταται ανέφικτη η επαρκής επιτήρηση 10-15 ατόμων εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας από έναν ή δύο εργαζόμενους ταυτοχρόνως, τη δεδομένη στιγμή κατά την οποία μόνον ο χώρος προαυλισμού είναι μεγάλος. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα γίνονται μάρτυρες εμφάνισης επαλαμβανόμενων περιστατικών σωματικής βίας μεταξύ των περιθαλπτόμενων αλλά και εκ μέρους των περιθαλπτόμενων προς το υπαλληλικό προσωπικό».

Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας που διέπουν το Κέντρο και στις δομές του, όπως αυτές περιγράφονται νομοθετικά σε προεδρικό διάταγμα και ΦΕΚ.

Πηγή: www.metrosport.gr

Διαβάστε επίσης:

«Αγκαλιάζει» παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή