• Αρχική
  • Συνεντεύξεις
  • Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Για μια κοινωνία η οποία θέλει να συνεργαστεί και θέλει να αλλάξει.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου με τον Βαγγέλη Αυγουλά

O Δήμαρχος Τρικκαίων και νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρης Παπαστεργίου , ο άνθρωπος που οι Τρικαλινοί ψήφισαν και δεύτερη φορά για Δήμαρχό τους, είναι αυτός που όπως όλοι λένε, σε μια περίοδο που η μεγάλη Θεσσαλική πόλη ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή, την εποχή του 5G και να γίνει αυτό που λέμε Smart City αλλά και το νομό Τρικάλων έναν τόπο που μόνο…. Ελλάδα δεν θυμίζει με τις πιο σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας, κατάφερε να πείσει τους πάντες να λειτουργούν σωστά ακόμη κι αν αλλάξουν οι τοπικοί «άρχοντες».

Ο κ. Παπαστεργίου, που κατάφερε να κάνει τα Τρίκαλα «πόλη της καινοτομίας», είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, που ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων software ηλεκτρονικών υπολογιστών, παντρεμένος με τη μηχανικό Σούλα Μπράκη με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και επανεξελέγη Δήμαρχος στις 26 Μαΐου 2019 με μεγαλύτερο ποσοστό απ΄όσο είχε πάρει κερδίζοντας τις εκλογές το 2014.

Μιλά στο meallamatia.gr και τον Βαγγέλη Αυγουλά

Β.Α.:  Κύριε Δήμαρχε, τα Τρίκαλα τα ξέρουμε γιατί τα πιστοποιητικά παραδίδονται delivery από το Δήμο στο σπίτι, γιατί έχουν το Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, γιατί αξιοποιούν το ποτάμι και έχουν πολλές ομορφιές. Παντού πρωτοπόρα τα Τρίκαλα. Ποιός είναι τελικά ο λόγος που θες να είναι τα Τρίκαλα γνωστά, πανελλαδικά , για σένα που τα ζεις τα Τρίκαλα καθημερινά;

Δ.Π.:«Είναι λιγότερο καινοτόμος ο λόγος και λιγότερο τεχνικός. Ο πρώτος λόγος που θέλω να είναι γνωστά, είναι γιατί είναι μια κοινωνία ωραία, διαφορετική κοινωνία, ανοιχτή κοινωνία η οποία συνεργάζεται, η οποία θα κρίνει και θα κατακρίνει αν πρέπει αλλά πρώτα θα ακούσει, η οποία όταν έπρεπε να πάρει αποφάσεις, τις πήρε. Και μιλάω για τη διαχείριση του προσφυγικού, για τον αντικαπνιστικό νόμο, για την κινητικότητα και την χρήση του ποδηλάτου. Μια κοινωνία η οποία θέλει να συνεργαστεί και θέλει να αλλάξει».

Β.Α.: Γνωριστήκαμε γιατί ουσιαστικά πήρα ένα «μήνυμα» ότι δεν είσαι περήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα στα Τρίκαλα για τους ανθρώπους με αναπηρία. Δηλαδή ένας δήμαρχος που κυριαρχεί, που επανεκλέγεται, που γίνεται πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κάνει δημόσια αυτοκριτική και τσαλακώνεται και λέει θέλω να μάθω , δεν τα ξέρω όλα και θέλω να δουλέψω. Μήπως αυτό «χαλάει λίγο την πιάτσα» πολιτικά;

Δ.Π.:«Ναι, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικό. Το λέω ειλικρινά. Παρότι κάναμε δουλειά, φτιάξαμε πάνω από 150 ράμπες την προηγούμενη 5ετία στην πόλη , φτιάξαμε τα πεζοδρόμια και τώρα κάνουμε όλα τα σχολεία ακόμα πιο προσβάσιμα, αλλά μόνο αν έρθεις στη θέση του άλλου θα αντιληφθείς πόσο δύσκολη είναι η μετακίνηση και πόσο δύσκολη είναι η διαβίωση στις πόλεις μας. Πόλεις οι οποίες χτίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς προδιαγραφές και χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με εμάς. Όσο συνεχίζουν να είναι έτσι οι πόλεις μας, όσο συνεχίζουν τα σήματα του ΚΟΚ να είναι στη μέση του πεζοδρομίου, όσο οι πλάκες έχουν σηκωθεί από τις ρίζες των δέντρων, δεν μπορώ να νιώθω περήφανος. Έχει πολύ δουλειά ακόμα. Όταν φτιάξουμε πλέον κάποιες βασικές διαδρομές πλήρως προσβάσιμες και τα κτίριά μας, θα αρχίσω να λέω ότι κάτι κάναμε περισσότερο. Μέχρι τότε οφείλουμε να σιωπούμε και ας έχουμε κάνει 5 πράγματα και να κοιτάμε να βρούμε τρόπους να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας».

Μαθητές του ειδικού σχολείου Τρικάλων σύμβουλοι του δημάρχου

Β.Α.: Πρόσφατα πάντως και μπάσκετ σε αμαξίδιο έπαιξες για να δεις και τη δυσκολία των αθλητών. Πες μας όμως και δυο λόγια για την όμορφη πρωτοβουλία/απόφαση να γίνουν οι μαθητές του ειδικού σχολείου Τρικάλων ουσιαστικά σύμβουλοι του δημάρχου.

Δ.Π.:«Μπάσκετ με αμαξίδιο έπαιξα διότι έχουμε και πολύ καλή ομάδα στα Τρίκαλα. Η ομάδα μπάσκετ του Αστέρα είναι πολύ καλή και μάλιστα για να τη βοηθήσουμε τροποποιήσαμε και όλο το κλειστό μας γυμναστήριο και φτιάξαμε και ειδική αίθουσα στην οποία φυλάσσονται τα αμαξίδια και πλέον όλο το γήπεδο είναι προσβάσιμο. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κοινωνία. Από τους μαθητές του ειδικού σχολείου, όταν πριν από λίγο καιρό με επισκέφτηκαν και μου είπαν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν εύκολα στην πόλη γιατί έχει προβλήματα. Τότε τους ζήτησα τη βοήθειά τους. Με τον καθηγητή τους ξεκίνησαν και χαρτογράφησαν μια πολύ δημοφιλή διαδρομή από τον κεντρικό μας πεζόδρομο, όπου βρίσκεται και το Δημαρχείο, μέχρι το Φρούριο των Τρικάλων, το ρολόι των Τρικάλων που είναι και το σήμα κατατεθέν. Μας πρότειναν παρεμβάσεις προκειμένου πλέον να είναι πιο προσβάσιμη. Και αμέσως μετά με τα 8μηνα της κοινωφελούς εργασίας, πήραμε τα υλικά και τη φτιάξαμε τη διαδρομή. Η χαρά τους είναι τεράστια. Αυτό που μου παρέδωσαν και σε ψηφιακό χάρτη , τροποποιήθηκε και χάρη και στη δική τους βοήθεια, διορθώσαμε κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες ατέλειες σε σχέση με την προσβασιμότητα της πόλης».

Το 60-70% των δήμων δεν είναι δήμοι των μεγάλων αστικών κέντρων

Β.Α.: Για την εκλογή σου στη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ, υπάρχει ανησυχία των συμπολιτών σου στα Τρίκαλα που αναρωτιούνται αν θα σε χάσουν αφού θα είσαι συνέχεια στην Αθήνα για διοικητική δουλειά με συσκέψεις, υπουργεία και άλλες ασχολίες και θα μείνουν τα Τρίκαλα πίσω . Από την άλλη, υπήρχε και μία διστακτικότητα πολλών που λένε ότι αν βάλουμε πρόεδρο της ΚΕΔΕ από την επαρχία, που δεν θα είναι καθημερινά στην Βουλή, στα υπουργεία, δίπλα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, θα προλαβαίνει να κάνει τη δουλειά ή θα μένουν πίσω τα θέματα των δήμων πανελλαδικά;

Δ.Π.:«Σωστά Υπάρχει όμως και τρίτος παράγοντας : η γυναίκα μου και τα παιδιά μου που δεν με βλέπουν καθόλου. Θεωρώ πως είναι ευτύχημα να υπάρχει την ώρα αυτή πρόεδρος από την επαρχία στην κεντρική ένωση των δήμων. Το 60-70% των δήμων δεν είναι δήμοι των μεγάλων αστικών κέντρων . Είναι δήμοι οι οποίοι έχουν και προβλήματα με τις ΔΕΥΑ, τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, είναι δήμοι που έχουν και κτηνοτροφία, είναι δήμοι με αγροτική οδοποιία, είναι δήμοι που έχουν όλη την γκάμα των προβλημάτων. Συνεπώς είναι καλό μετά από τόσα χρόνια όταν πρόεδρος της ΚΕΔΕ ήταν δήμαρχος από κεντρικό δήμο εντός Αττικής, να υπάρξει και μια άλλη φωνή με ένα δήμαρχο που έχει τη γενικότερη εικόνα των μέσων ελληνικών δήμων . Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να είμαστε και στην Αθήνα και να είμαστε στα υπουργεία. Σήμερα ας πούμε ήταν η μέρα που ξεκινήσαμε με το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, μετά με τον Υπουργό Εσωτερικών, τώρα είμαι μ εσένα, τον καλό μου φίλο το Βαγγέλη και συνεχίζουμε μέχρι το βράδυ με σειρά ραντεβού. Νομίζω το παν μέτρον άριστον που σοφά ειπώθηκε πριν πολλά πολλά χρόνια, είναι το μυστικό για να περπατήσει η ΚΕΔΕ και να προσφέρει στην κοινωνία και τους δήμους».

{Να βλέπεις με άλλα μάτια τις πόλεις, όπως θα ήθελες να είναι.

Έλεγα σε ομιλία μου, πως εάν κλείσω τα μάτια μου θα ήθελα να δω τα Τρίκαλα σαν το Φράιμπουργκ της Γερμανίας,

μια πόλη η οποία πραγματικά είναι πράσινη σε κάθε της διαδικασία}

Β.Α.: Έχεις μέσα σου κατασταλάξει για τις προτεραιότητες της ΚΕΔΕ για αυτή τη θητεία ; Για την 4ετία που άρχισε; Έχεις μοιραστεί με τους εργαζόμενους της ΚΕΔΕ και με τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς πανελλαδικά, το δικό σου προσωπικό στίγμα και τις προτεραιότητες ; Πού εστιάζουμε; Σε ποιους άξονες δουλεύουμε, ποιο είναι το κάλεσμα της νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ στην αυτοδιοίκηση;

Δ.Π.: «Είναι μια καινούρια χρονιά και μια καινούρια 10ετία που θέλω να πιστεύω ότι θα συμβολίσει κάτι καινούριο για την αυτοδιοίκηση. Η πρωινή μου κουβέντα με τον υπουργό, είχε να κάνει με το κατά πόσο πλέον θέλουμε μια νέα αυτοδιοίκηση η οποία θα πάρει και άλλες πρωτοβουλίες και άλλες αρμοδιότητες . Που θα ξεκολλήσει από τα δεδομένα και τα βασικά που είναι προφανώς η καθημερινότητα, η προσβασιμότητα και άλλα πράγματα. Θα μπει και σε άλλους τομείς, θα αυτοδιοικηθεί περισσότερο, πιθανώς θα μπει και σε κομμάτια που έχουν σχέση με την υγεία, πιθανώς με την παιδεία, γιατί όχι; Αν ακολουθήσουμε πετυχημένα μοντέλα και άλλων περιοχών , η αυτοδιοίκηση , πάντα κοντά στον πολίτη , μπορεί πραγματικά να φανεί ακόμα πιο χρήσιμη. Ας την αφήσουμε ελεύθερη. Να την εμπιστευτούμε και να της δώσουμε τα εργαλεία για να φύγει μπροστά. Αυτή λοιπόν την αλλαγή, ελπίζω να τη ζήσω και εγώ και οι συνάδελφοί μου αυτή την τετραετία μέσα και από την ΚΕΔΕ αλλά και μέσα από τους δήμους μας»

Β.Α.: Και σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής; Επειδή η ΚΕΔΕ έχει αρμόδια επιτροπή και έχει βέβαια και στοχοθεσία, μπορούμε να επαναλάβουμε και την χθεσινή σου δημόσια τοποθέτηση ότι θέλει η ΚΕΔΕ να παίξει ενεργό ρόλο στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία; Υπάρχει επαφή με την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο;

Δ.Π.:«Πέρα από το τι θα κάνει η κυβέρνηση για μας, πρέπει να δούμε εμείς τι θα κάνουμε για την κοινωνία. Πώς μπορούμε να φτιάξουμε τμήματα προσβασιμότητας στους δήμους που έχουν ένα ικανό προσωπικό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αν μάλιστα ανήκουν και σε αυτές τις ομάδες πληθυσμών που βιώνουν την αναπηρία, θα μπορέσουν ακόμα πιο ξεκάθαρα και ακόμα πιο έντονα να μας μεταφέρουν τα προβλήματα. Και βέβαια να φροντίζουμε συνεργατικά για την επούλωση και διόρθωσή τους».

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου με τον Βαγγέλη Αυγουλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Πιστοποιητικό στην πόρτα σου

Β.Α.: Η συνταγή της επιτυχίας στα Τρίκαλα, ποια είναι; Δεν μπορεί όταν σε πολύ μεγάλους δήμους έχουμε ουρές ακόμα για να εκδώσουμε ένα απλό πιστοποιητικό, στα Τρίκαλα να βγαίνει πιστοποιητικό από ΑΤΜ και να έρχεται στο σπίτι . Έβρεξε λεφτά κάποια στιγμή στα Τρίκαλα, πήρε ΕΣΠΑ που δεν πήραν οι υπόλοιποι δήμοι, βρήκε χορηγό που ήταν από εκεί και ήρθε και τα έκανε όλα; Ο κόσμος δεν γίνεται να αγανακτεί κάπου και κάπου αλλού να είστε έτη φωτός μπροστά αυτοδιοικητικά.

Δ.Π.:« Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε, ίσα ίσα ο δήμος Τρικκαίων ήταν από τους δήμους που είχε αρκετά προβλήματα οικονομικά όταν τον παρέλαβα, συνεχίζει να έχει, λιγότερα μεν αλλά συνεχίζει. Αυτό το οποίο κάναμε ήταν να βάλουμε κάτω απλές διαδικασίες. Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, να πρέπει κάποιος να έρθει στο δημαρχείο για να πάρει ένα πιστοποιητικό; Θεωρητικά δεν θα έπρεπε γενικώς να υπάρχει χαρτί. Αλλά μέχρι να φτάσει το κράτος σε σημείο να ακυρώσει, να διαγράψει το χαρτί από την καθημερινότητα, αυτό το πιστοποιητικό, είναι πολύ εύκολο τεχνικά στις μέρες μας πλέον να τηλεφωνεί ο Βαγγέλης, να λέει ποιος είναι και τι χαρτί θα ήθελε. Το εκδίδουμε και απλά, την ταυτοποίηση του ατόμου, που αλλιώς θα γινόταν στο γκισέ του δημαρχείου, την κάνουμε στην πόρτα του σπιτιού του ή της δουλειάς του. Και τελειώνει η ιστορία. Άρα είναι κάποια πράγματα που δεν θέλουν ούτε χρήματα, ένα μηχανάκι μόνο χρειάστηκε και το είχαμε ήδη. Διάθεση θέλει, να διαπιστώσεις ότι αυτό είναι το δημόσιο σήμερα, αλλά εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το σημερινό δημόσιο και πάμε να το αλλάξουμε με απλούς τρόπους».

Β.Α.: Τι προσπαθείς καθημερινά να βλέπεις «με άλλα μάτια»; Πώς αντιλαμβάνεσαι αυτήν την πρόκληση – πρόσκληση του meallamatia.gr;

Δ.Π.: « Με άλλα μάτια θέλω να βλέπω την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Όπου υπάρχει βέβαια η σκληρή καθημερινότητα που είναι πάντα η λάμπα, η λακκούβα, το πλακάκι , ο κάδος αλλά υπάρχει και το άλλο, το πιο ρομαντικό, που κάναμε στο eco fest ή στο Υπουργείο Μεταφορών για τα σχέδια βίωσης μιας άσκησης κινητικότητας και προσβασιμότητας. Να βλέπεις με άλλα μάτια τις πόλεις, όπως θα ήθελες να είναι. Έλεγα σε ομιλία μου, πως εάν κλείσω τα μάτια μου θα ήθελα να δω τα Τρίκαλα σαν το Φράιμπουργκ της Γερμανίας, μια πόλη η οποία πραγματικά είναι πράσινη σε κάθε της διαδικασία, αλλά και εκεί οι πολίτες έχουν φροντίσει και έχουν πιστέψει στην κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα των λειτουργιών της πόλης. Να δούμε λοιπόν και πέρα από την καθημερινότητα που υπάρχει και γι’ αυτό είμαστε εδώ ώστε να λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα. Να δούμε και άλλα πιο οραματικά και πιο δημιουργικά».

{Προσφυγικό: Δεν μπορείς να καταδικάζεις τους κατοίκους των νησιών σε αυτή την κατάσταση.

Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού και πολιτισμού για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Είναι και θέμα αλληλεγγύης στους κατοίκους των νησιών.}

Β.Α.: Το όραμα είναι η λέξη κλειδί

Δ.Π.: «Το όραμα, ο στόχος, το που θέλεις να πας. Τον τρόπο θα τον βρεις, αλλά και να ξέρεις πραγματικά που θες να πας και αυτό που θέλεις να κάνεις να είναι κάτι το οποίο μπορεί να εμπνεύσει. Γιατί αν δεν εμπνεύσεις τον κόσμο να έρθει μαζί σου, θα τρέχεις μόνος σου ή και όταν σταματήσεις και κοιτάξεις πίσω θα καταλάβεις πως είσαι απελπιστικά μόνος γιατί δεν θα σε ακολουθεί κανείς».

Β.Α.: Με αφορμή το προσφυγικό και τη στάση αυτοδιοικητικών που χαρακτηρίζονται ως «γαλάζιοι», αντίθετα στα σχέδια της Κυβέρνησης για κλειστά κέντρα στο Βόρειο Αιγαίο, να σε ρωτήσω, κομματικοποιείται η αυτοδιοίκηση ή σήμερα έχουμε αλλάξει προσανατολισμό;

Δ.Π.:«Νομίζω πως η αυτοδιοίκηση έχει τα προβλήματά της και την ατζέντα της και θα ήταν και πολύ χαζό να την περιορίσεις σε χρώματα. Για το προσφυγικό συγκεκριμένα θα σου πω το εξής: Χειριστήκαμε στα Τρίκαλα προσφυγικό και χειριζόμαστε από το 2016. Κλείνουμε 3 χρόνια. Μάλιστα ήταν μια πόλη η οποία σε περιόδους όπου θεωρητικά η κυβέρνηση δεν ήταν των δικών μας πεποιθήσεων, εμείς πήραμε μια ομόφωνη απόφαση να δεχτούμε πρόσφυγες. Άρα να μια πολύ ξεκάθαρη περίπτωση για το πώς κοιτάς να κάνεις αυτό το οποίο επιβάλει ο πολιτισμός, ο ανθρωπισμός σου, αλλά και το συμφέρον της χώρας σου και όχι το όποιο κομματικό συμφέρον. Και συνεχίζω να το κάνω αυτό. Δηλαδή θεωρώ ότι η αυτοδιοίκηση σήμερα πρέπει να βοηθήσει. Στο προσφυγικό υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και κάποια άλλα πιο σημαντικά και πιο μεγάλα που αφορούν το κράτος. Στα δεύτερα εντάσσω το να φυλαχτούν τα σύνορα περισσότερο και στο να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες απόδοσης του ασύλου και της επαναπροώθησης των οικονομικών μεταναστών που βρέθηκαν στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Η αυτοδιοίκηση όμως μέχρι τότε, θα πρέπει να χειριστεί τους ανθρώπους που θα έχουν έρθει εδώ πέρα. Για όσο καιρό μείνουν .  Δεν μπορείς να καταδικάζεις τους κατοίκους των νησιών σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού και πολιτισμού για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι και θέμα αλληλεγγύης στους κατοίκους των νησιών. Είναι και θέμα ανθρωπισμού να δημιουργηθούν κάποια κέντρα με στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που θα μείνουν εκεί. Αυτή είναι η θέση μου. Ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές : Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη. Είναι εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε».

Σχετικά με τον συντάκτη

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο