Ο Γιώργος Στάθης κάνοντας νοηματική τη λέξη ταυτότητα. Στη φωτογραφία υπάρχει επίσης η συμπεριλιπτική σημαία ιντερσεξ και τα λογότυπα του Σωματείου ΛΟΑΤΚΙ+ και του Hands Up

Το Σωματείο ΛΟΑΤ ΑμεΑ σε συνεργασία με το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικών γλωσσών στην Ελλάδα HandsUp, συγκρότησαν επιστημονική επιτροπή από μέλη της ακαδημαϊκής-ερευνητικής κοινότητας, Διερμηνείς ΕΝΓ, εκπαιδευτικούς και Κωφούς/-ες εμπειρογνώμονες με στόχο τη δημιουργία επίσημου λεξιλογίου ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογίας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Το έργο της επιστημονικής επιτροπής περιέλαβε τον συντονισμό καθώς και τη διαμόρφωση υλικού για την δημιουργία του λεξιλογίου.

Η ΛΟΑΤ ΑμεΑ δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2016 με στόχο την υποστήριξη ανάπηρων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και την καταπολέμηση τόσο ομοφοβικών/αμφιφοβικών/τρανσφοβικών  τάσεων όσο και μισαναπηρικών. Στο πλαίσιο αυτό αναγνώρισε την ανάγκη ενός πολιτικά ορθού λεξιλογίου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα που να πραγματεύεται τη ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία. Τα κωφά και βαρήκοα άτομα που χρησιμοποιούν ΕΝΓ για την επικοινωνία τους, βρίσκουν συχνά εμπόδια στην ίδια τη γλώσσα, είτε από απαρχαιωμένα νοήματα είτε από μη υπαρκτά. Ειδικά στον ΛΟΑΤΚΙ+ χώρο, όπου ο ορθός πολιτικός λόγος είναι το Α και το Ω, το τωρινό ΕΝΓ λεξιλόγιο χρειάζεται άμεση ανανέωση και για να αντικατασταθούν τυχόν κακοποιητικές λέξεις από αντίστοιχες αποδεκτές (πχ τρανσέξουαλ -> transgender) ή να οριστούν καινούργιες που δεν έχουν νοηματοδοτηθεί (πχ κουήρ).

Η δημιουργία του συγκεκριμένου λεξικού καλείται να καλύψει αυτό το κενό και να ενημερώσει —κατά κύριο λόγο— τα κωφά και βαρήκοα άτομα που χρησιμοποιούν ΕΝΓ, τους δασκάλους και τους διερμηνείς της γλώσσας.

Μπορείτε να περιηγηθείτε σε ολόκληρο το λεξιλόγιο των 77 λέξεων που είναι διαθέσιμο στο YouTube!

Μην χάσετε την εκπομπή μας «Η καθημερινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα» όπου παρουσιάζεται το λεξικό ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογίας στην ΕΝΓ από τον διερμηνέα ΕΝΓ και Αντιπρόεδρο της ΛΟΑΤ ΑμεΑ κ. Γιώργο Στάθη.

Η Δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το John S. Latsis Public Benefit Foundation, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Bodossaki Foundation – Ίδρυμα Μποδοσάκη

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή