• Αρχική
  • e-learning
  • Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς στα Windows 10
χέρια σε πληκτρολόγιο, και από πάνω διάφορα λευκά εικονίδια υπολογιστή
Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά
Ακούστε το Άρθρο

Όλοι θυμόμαστε το παλιό πρόγραμμα ghost με τις δισκέτες σε παλιούς υπολογιστές με Windows XP και παλιότερα, αλλά και το πρόγραμμα Image for Windows, το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Στο παρόν κείμενο θα αναφερθούμε σε μια λειτουργία των Windows 10, η οποία υπάρχει και σε παλιότερες εκδόσεις των Windows, απλώς επειδή στα Windows 10 έχει γίνει λίγο προσβάσιμος ο αφηγητής, έστω και στα αγγλικά, για αυτό τον λόγο αναφέρεται τώρα. Πρόκειται για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφοράς.

Ας δούμε με απλά βήματα τη διαδικασία.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Στον οδηγό αυτό, θα τα περιγράψουμε όλα στα ελληνικά, διότι μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας μέσα από τα Windows, με ελληνικό περιβάλλον, όπως ξέρουμε.

  1. Από το μενού έναρξη, πηγαίνουμε ρυθμίσεις και ανοίγουμε την επιλογή ρυθμίσεις υπολογιστή.
  2. Ανοίγουμε την επιλογή ενημέρωση και ασφάλεια.
  3. Με το Tab, βρίσκουμε τη λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές και με τα βελάκια, βρίσκουμε την επιλογή αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά και τη μαρκάρουμε με το Space.
  4. Με το Tab, βρίσκουμε την επιλογή μεταβείτε στην ενότητα αντίγραφα ασφαλείας και επαναφοράς Windows 7 και την ανοίγουμε με το Space. Εδώ, είναι μια λάθος διατύπωση της Microsoft, την οποία δεν έχει επιδιορθώσει εδώ και χρόνια, για αυτό και διαβάζουμε Windows 7.
    Εναλλακτικά, αντί να κάνουμε τα πρώτα 4 βήματα, μπορούμε από το μενού έναρξη να πάμε ρυθμίσεις, μετά πίνακας ελέγχου και τέλος, να ανοίξουμε την επιλογή Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφοράς.
    Πάμε τώρα στο πέμπτο βήμα.
  5. Στο νέο παράθυρο που ανοίγει, έχουμε τις επιλογές δημιουργία ειδώλου των Windows, δημιουργία δίσκου επιδιόρθωσης, ιστορικό αρχείων, βοήθεια, ρυθμίσεις αντιγράφων ασφαλείας και τέλος, επιλέξτε 1 άλλο αντίγραφο ασφαλείας, από το οποίο θα επαναφέρετε αρχεία. Εμείς επιλέγουμε τη δημιουργία ειδώλου των Windows.
  6. Στον οδηγό που μας ανοίγει, η πρώτη επιλογή είναι μια λίστα, όπου μπορούμε να επιλέξουμε το πού θα αποθηκεύσουμε το αντίγραφο μας, δηλαδή σε σκληρό δίσκο, σε 1 ή περισσότερα DVD, ή σε δίκτυο. Καλό είναι να επιλέξουμε την επιλογή σε σκληρό δίσκο.
  7. Με μια φορά το Tab, εμφανίζει τη λίστα με τους διαθέσιμους σκληρούς δίσκους που έχουμε, π.χ. αν έχουμε χωρίσει τον εσωτερικό μας δίσκο σε διαμερίσματα, εμφανίζονται αυτά, ή αν έχουμε συνδέσει κάποιον εξωτερικό δίσκο, εμφανίζεται και αυτός.
    Σημειώνεται ότι δε μας επιτρέπει την αποθήκευση του αντιγράφου μας στο δίσκο C, συνεπώς, αν δεν έχουμε χωρισμένο το δίσκο μας σε διαμερίσματα, τότε υποχρεωτικά θα χρησιμοποιήσουμε εξωτερικό σκληρό δίσκο.
  8. Επιλέγουμε το μέσο που θέλουμε και με το Tab, βρίσκουμε το κουμπί επόμενο και πατάμε το Space.
  9. Στην επόμενη καρτέλα, εμφανίζει ποιες μονάδες του συστήματος μας θα αποθηκευτούν στο αντίγραφο μας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα Windows, εκτώς από τη μονάδα δίσκου C, δημιουργούν και 2 άλλες ξεχωριστές μονάδες κρυφές, η μια είναι η μονάδα δίσκου EFI και η μονάδα δίσκου αποκατάστασης των Windows.
    Αυτές οι 3 μονάδες λοιπόν θα αποθηκευτούν στο αντίγραφο μας και δεν έχουμε δυνατότητα καμίας αλλαγής.
    Έτσι, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί δημιουργία και πατάμε το Space.
  10. Όταν ολοκληρωθεί το αντίγραφο, πατάμε στο κουμπί τέλος και κλείνουμε τον οδηγό.

Δημιουργία δίσκου επιδιόρθωσης

Με την επιλογή αυτή, μπορούμε να δημιουργήσουμε 1 δίσκο εκκίνησης, στην περίπτωση που κάτι πάθει ο υπολογιστής μας και δεν ανοίγει και χρειάζεται να τον επαναφέρουμε.

Ο δίσκος αυτός, περιλαμβάνει και όλα τα εργαλεία αποκατάστασης των Windows, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας από αντίγραφο ασφαλείας που δημιουργήσαμε.

Σημειώνεται εδώ ότι μέχρι πριν λίγο διάστημα, η διαδικασίες αυτές δεν ήταν πλήρως προσβάσιμες για τα άτομα με πρόβλημα όρασης, ωστόσο με τις τελευταίες αναβαθμίσεις των Windows 10, όπου ο αφηγητής έγινε ακόμα πιο προσβάσιμος έστω και στα αγγλικά, τα πράγματα λίγο καλυτέρεψαν.

Το πρόβλημα προσβασιμότητας εστιαζόταν στην επαναφορά του συστήματος, δηλαδή όχι τόσο στον τρόπο δημιουργίας του δίσκου επιδιόρθωσης, όσο στη χρήση του.

Για αυτό το λόγο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας την αγγλική έκδοση των Windows 10, ανεξάρτητα ποια γλώσσα εμφάνισης έχουμε βάλει αργότερα.

Αυτό διότι όταν χρειαστούμε να τρέξουμε το δίσκο επιδιόρθωσης, θα τρέξει σε αγγλικό περιβάλλον και έτσι ο αφηγητής θα είναι προσβάσιμος.

Ο οδηγός είναι απλός:

  1. Τοποθετούμε 1 DVD στη μονάδα και ξεκινάμε τον οδηγό.
  2. Στην πρώτη καρτέλα, μας έχει μαρκαρισμένη τη μια και μοναδική επιλογή, δηλαδή το μονάδα DVD που διαθέτουμε.
  3. Πατάμε στο κουμπί δημιουργία δίσκου επιδιόρθωσης.
  4. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, πατάμε στο κουμπί κλείσιμο και τέλος, πατάμε στο κουμπί Okay.

Επαναφορά αντιγράφων ασφαλείας

Πριν παραθέσουμε τα βήματα για την επαναφορά του υπολογιστή μας, θα πρέπει να επισημάνουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τους χρήστες με πρόβλημα όρασης.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση του εργαλείου Media creation tool από τη Microsoft.

Είναι το εργαλείο από το οποίο θα κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση των Windows 10 και θα δημιουργήσουμε 1 flash USB εγκατάστασης, ή 1 DVD με τα Windows 10.

Κατεβάστε το λοιπόν από εδώ.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να κατεβάσουμε αυστηρά την τελευταία έκδοση και να δημιουργήσουμε το μέσο εγκατάστασης των Windows 10, ώστε να έχουμε την καλύτερη προσβασιμότητα.

Τέλος, θα πρέπει η γλώσσα εγκατάστασης των Windows που θα κατεβάσουμε να είναι στα αγγλικά, διότι ο αφηγητής δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα τόσο στο περιβάλλον εγκατάστασης των Windows, όσο και στον παρακάτω οδηγό που περιγράφουμε.

Πάμε να δούμε τώρα την επαναφορά του υπολογιστή μας με χρήση του δίσκου επιδιόρθωσης που δημιουργήσαμε παραπάνω.

Για την επαναφορά του υπολογιστή μας με το δίσκο επιδιόρθωσης, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
1. Κάνουμε εκκίνηση του υπολογιστή και μπαίνουμε στις επιλογές εκκίνησης, (boot options.)
Σημειώνεται ότι ο τρόπος που μπαίνουμε στο περιβάλλον του Bios, διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή, ανάλογα με το αν είναι σταθερός ή φορητός και επίσης διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή του υπολογιστή.
Σημειώνεται επίσης, ότι εδώ δεν έχουμε κανένα είδος φωνητικής αναγγελίας και όλες τις κινήσεις θα τις κάνουμε μηχανικά.
Προτείνεται τις πρώτες φορές να έχουμε μαζί μας κάποιον που να βλέπει, ώστε να μάθουμε τη σειρά των συντομεύσεων.
2. Επιλέγουμε εκκίνηση από τη μονάδα του DVD.
3. Πατάμε το πλήκτρο Space για να ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα.
4. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, ή 1 λεπτό περίπου, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+Windows+Enter και ξεκινάει να μιλάει ο αφηγητής στα αγγλικά.
5. Στην πρώτη καρτέλα, μας ζητάει να επιλέξουμε τη γλώσσα του πληκτρολογίου. Αρχικά, εμφανίζει μερικές γλώσσες, όπου σε κάθε γλώσσα, υπάρχει και το αντίστοιχο κουμπί. Μετακινούμαστε είτε με βελάκια πάνω και κάτω, είτε με το Tab.
Αν δε βρίσκουμε τη γλώσσα μας, πατάμε στο κουμπί See more languages.
Πατάμε το συγκεκριμένο κουμπί κάθε φορά που χρειάζεται να δούμε περισσότερες γλώσσες,  μέχρι να βρούμε τα ελληνικά.
Τέλος, αφού βρούμε τα ελληνικά, πατάμε το Space.
6. Στον οδηγό που ανοίγει, έχουμε τις ακόλουθες επιλογές: Use device, όπου είναι οι επιλογές που έχουμε να κάνουμε εκκίνηση τον υπολογιστή μας, κάτι σαν Boot options, δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εκκίνηση από εσωτερικό δίσκο-internal disk, από DVD, ή από εξωτερικό δίσκο USB. Άλλες επιλογές είναι troubleshoot, όπου εδώ μπορούμε να επαναφέρουμε το σύστημα μας από προηγούμενη ημερομηνία, αλλά και να κάνουμε επαναφορά από αντίγραφο ασφαλείας, το οποίο και μας ενδιαφέρει. Turn off PC, όπου απενεργοποιούμε τον υπολογιστή μας και τέλος, Continue όπου κάνει εκκίνηση ο υπολογιστής μας κανονικά, ουσιαστικά βγαίνουμε από τον οδηγό που ήμασταν πριν. Επιλέγουμε λοιπόν Troubleshoot.
7. Εδώ, εμφανίζονται οι επιλογές System restore, uninstall update, system image recovery, start up repair, και τέλος, command prompt.
Με την επιλογή system restore, είναι η γνωστή επαναφορά συστήματος, όπου επαναφέρουμε τον υπολογιστή σε προηγούμενη ημερομηνία.
Με την επιλογή Uninstall updates, απεγκαθιστούμε όλες τις ενημερώσεις που έχουμε στο σύστημα μας.
Με την επιλογή Start up repair, επιδιορθώνουμε σφάλματα που παρουσιάζονται κατά την εκκίνηση του υπολογιστή μας.
Τέλος, με την επιλογή Command prompt, είναι η γνωστή εκτέλεση, που έχουμε και στο μενού της έναρξης.
8. Επιλέγουμε το system Image recovery πατώντας το Space.
9. Εμφανίζεται μια και μοναδική επιλογή, με την ένδειξη Windows 10. Πατάμε επάνω της.
10. Στον οδηγό που ανοίγει, η πρώτη μαρκαρισμένη επιλογή με την ένδειξη Use latest available image, δεν την πειράζουμε καθόλου.
Οι επόμενες επιλογές μας δείχνουν τη διαδρομή που έχει και το γράμμα ο εξωτερικός μας δίσκος, την ημερομηνία που έχει το αντίγραφο ασφαλείας και το όνομα του υπολογιστή μας. Οι εν λόγω επιλογές είναι μόνο για ανάγνωση και δεν έχουμε να πειράξουμε κάτι.
11. Πατάμε στο κουμπί επόμενο.
12. Στην επόμενη καρτέλα, υπάρχει μια ξεμαρκαρισμένη επιλογή με την ένδειξη change format and repartition disks. Καλό είναι να μην την πειράξουμε καθόλου, διότι θα μας διαγράψει όλα τα δεδομένα από όλα τα διαμερίσματα του υπολογιστή μας και θα τα ξανά ρυθμίσει από την αρχή. Βρίσκουμε με το Tab το κουμπί επόμενο και πατάμε το Space.
13. Στην επόμενη καρτέλα δεν έχουμε να πειράξουμε κάτι, μας δείχνει τους δίσκους που θα επαναφερθούν,  απλώς πατάμε στο κουμπί finish και η επαναφορά μας γίνεται κανονικά.

Πάμε τώρα να δούμε την επαναφορά συστήματος μέσω της εγκατάστασης των Windows 10.

  1. Κάνουμε εκκίνηση τον υπολογιστή μας και μπαίνουμε στις επιλογές εκκίνησης Boot options, όπως αναφέραμε παραπάνω.
  2. Επιλέγουμε εκκίνηση από τη μονάδα flash USB, ή το DVD, ανάλογα από πού θέλουμε.
  3. Πατάμε το πλήκτρο Space, ώστε να ξεκινήσει να τρέχει το Setup των Windows 10.
  4. Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Control+Windows+Enter, όπου ξεκινάει ο αφηγητής.
  5. Ως προεπιλεγμένη γλώσσα, φυσικά έχει τα αγγλικά, όπου είναι η μια και μοναδική επιλογή. Το μόνο που αλλάζουμε είναι η χώρα, όπου επιλέγουμε Ελλάδα και γλώσσα πληκτρολογίου τα ελληνικά.
  6. Πατάμε στο κουμπί επόμενο.
  7. Στην επόμενη καρτέλα υπάρχουν 2 επιλογές, Install now και Repair PC. Στην πρώτη επιλογή μπορούμε να εγκαταστήσουμε τα Windows, ενώ στη δεύτερη επιλογή η οποία και μας ενδιαφέρει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία συστήματος που αναφέραμε παραπάνω.
  8. Πατάμε λοιπόν στην επιλογή Repair PC.

Τα επόμενα βήματα είναι τα ίδια, όπως ακριβώς τα περιγράψαμε παραπάνω, δηλαδή ουσιαστικά μπαίνουμε στον ίδιο οδηγό, όπως και στο δίσκο επιδιόρθωσης, με τις επιλογές System restore, uninstall updates, system recovery image, κ.α.

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή