Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στην αίθουσα του Δικαστηρίου με λευκό μπαστούνι
από τη Λίνα Γιάνναρου
Φωτογραφίες: Νίκος Κοκκάλιας

Μη ισότιμη η πρόσβαση στο Πρωτοδικείο, λέει ο τυφλός δικηγόρος Β. Αυγουλάς

Αναπηρική τουαλέτα υπάρχει σε μόνο ένα κτίριο από τα δεκαέξι της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Τα ασανσέρ διαθέτουν επιγραφές με οδηγίες σε γραφή Μπράιγ, ωστόσο δεν έχει προβλεφθεί φωνητική αναγγελία των ορόφων, ώστε οι τυφλοί «επιβάτες» να αναγνωρίζουν πού βρίσκονται. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις «λεπτομέρειες», οι οποίες όμως κάνουν όλη τη διαφορά στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία που επισκέπτονται τα δικαστήρια ή δραστηριοποιούνται σε αυτά.

«Συχνά, με τη δικηγορική μου ιδιότητα, εκπροσωπώ στα δικαστήρια ανάπηρους πολίτες. Εκεί, πέρα από τη δικηγορική μάχη που καλούμαι να δώσω, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με τη μάχη για συμπερίληψη και ισότιμη πρόσβαση στο δικαιικό μας σύστημα», λέει ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος είναι τυφλός εκ γενετής. Οι ανάπηροι δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα ανέρχονται στους 120, σύμφωνα με το σχετικό μητρώο που δημιούργησε ο κ. Αυγουλάς αμέσως μετά την εκλογή του, πέρυσι, στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Πρόκειται για δικηγόρους με αναπηρία από 50% και πάνω, πιστοποιημένη από τα ΚΕΠΑ, για τους οποίους η πρόσβαση στον χώρο των δικαστηρίων αποτελεί πηγή καθημερινής αγωνίας. Όπως λένε, τα κτίρια του Πρωτοδικείου Αθηνών δεν μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες, καθώς μεταξύ άλλων:

• Διαθέτουν ράμπες, χωρίς όμως κιγκλίδωμα στήριξης και από τις δύο πλευρές, και μάλιστα διπλού ύψους.

• Δεν υπάρχουν οδηγοί όδευσης τυφλών. «Δεν έχεις τρόπο να γνωρίζεις πού διακλαδώνεται ο δρόμος», λέει ο κ. Αυγουλάς. «Τα κτίρια δεν είναι με τη σειρά ώστε να υπολογίζεις σε ποιο έχεις φθάσει, δεν υπάρχει κανένας τρόπος καθοδήγησης τυφλού ατόμου».

• Τα ασανσέρ δεν έχουν πρόγραμμα ομιλίας ανά όροφο, ενώ δεν υπάρχουν ανάγλυφες κατόψεις για κάθε κτίριο ανά όροφο για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

• Στην αναπηρική τουαλέτα η πόρτα είναι συμβατική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισέλθει άτομο με μειωμένη κινητικότητα στα άνω άκρα. «Επιπλέον, αναπηρικές τουαλέτες πρέπει να καλύπτουν όλο το εύρος του χώρου. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να δικάσουμε και να πρέπει να διανύσουμε τέτοια απόσταση για να βρούμε τη μία και μοναδική προσβάσιμη τουαλέτα».

Κύριο αίτημα των ανάπηρων δικηγόρων αποτελεί η επίσπευση της μεταστέγασης των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων σε νέο χώρο κοντά στον Άρειο Πάγο, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ). Η κατασκευή του έργου είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Καταδίκη σε αποκλεισμό

Οι παροχές ενός χώρου τέτοιας βαρύτητας οφείλουν να υπηρετούν την ανεξαρτησία και αυτονομία του κάθε πολίτη, τονίζει ο κ. Αυγουλάς. Όπως υπογραμμίζει, σε αντίθεση με το παλαιότερο «ιατρικό μοντέλο» αναπηρίας, πλέον η βλάβη ενός ανθρώπου δεν λογίζεται ως η αιτία ή το κυρίαρχο εμπόδιο συμμετοχής του στα συλλογικά δρώμενα.

«Οι βασικοί παράγοντες παρεμπόδισης είναι η ίδια η κοινωνία, οι μη προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες, καθώς και οι αρνητικές αντιλήψεις των ανθρώπων που την απαρτίζουν». Είναι το κτίριο μη προσβάσιμο, όχι ο χρήστης μη ικανός. Μολονότι τα ανάπηρα άτομα, με τις κατάλληλες δομές και με τα δέοντα εργαλεία στήριξης, μπορούν να είναι ενεργοί πολίτες, καταδικάζονται σε αποκλεισμό.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε ιδιόκτητα και μισθωμένα κτίρια αρμοδιότητάς του, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς συμμετέχει στη σχετική ομάδα εργασίας εκπροσωπώντας την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει στη δημιουργία πανελλαδικού μητρώου ανάπηρων δικηγόρων «για να καλύπτουν οι διεκδικήσεις και οι πρωτοβουλίες όλους τους ανάπηρους δικηγόρους, όπου κι αν βρίσκονται».

Σπασμένες πλάκες στο έδαφος και παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο χώρο των δικαστηρίων

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή