βιβλία όρθια στη σειρά με μεγάλα ακουστικά κεφαλής από πάνω τους

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε.)

Με θέμα: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ

Αθήνα, 20/04/2022

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) και ο συνοδοιπόρος Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε.) πληροφορήθηκαν με μεγάλη έκπληξη ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύθηκε ανάρτηση από την εταιρεία «διαβάζω για τους άλλους», με την οποία καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να γίνουν ανάδοχοι βιβλίου καταβάλλοντας χρηματικά ποσά, προκειμένου -όπως ισχυρίζεται- να επιτευχθεί το όραμα της ισότιμης πρόσβασης στη γνώση, τη μάθηση και το βιβλίο.

Ειδικότερα, το κείμενο της δημοσίευσης έχει ως ακολούθως:

«Το Διαβάζω για τους Άλλους έχει μέχρι σήμερα 20 αιτήματα για ακουστικά βιβλία από άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης!

Για να πετύχουμε το όραμα της ισότιμης πρόσβασης στη γνώση, την μάθηση και το βιβλίο, χρειαζόμαστε και την δική σου βοήθεια!

Πώς; Γίνε ανάδοχος βιβλίου εδώ https://www.giatousallous.org/book-sponsor/ και βοήθησε μας να ηχογραφήσουμε και τα 20 βιβλία!»

Εμείς, οι επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στο κάλεσμα της ομάδας πολιτών «διαβάζω για τους άλλους», καθότι το γεγονός αυτό πλήττει κατάφορα την αξιοπρέπειά μας και εκμεταλλευόμενο τον οίκτο, την άγνοια και τη φιλοτιμία των απλών πολιτών προσπορίζει στους επιτηδείους τεράστια οικονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην αναφορά που διαβάζουμε στο site ότι κάθε σελίδα ηχογράφησης κοστίζει 12,5 ευρώ, τη στιγμή που τα στούντιο παραχωρούνται δωρεάν από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, που στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο εξοπλισμός προέρχεται από δωρεά του Μεγάρου Μαξίμου και από έσοδα κατά καιρούς διεξαγόμενων δράσεων crowd-funding και οι αναγνώστες είναι εθελοντές. Επισημαίνουμε ότι με το ίδιο ποσό είναι περίπου η ωριαία αμοιβή ενός επαγγελματία αναγνώστη ηθοποιού, ο οποίος στο ίδιο χρονικό διάστημα ηχογραφεί κατά μέσο όρο 25 σελίδες ενός συνήθους βιβλίου. Η διαφορά είναι συντριπτική!

Εξάλλου, ζητήσαμε επανειλημμένα από την πολιτεία να θεσπιστεί διάταξη με την οποία να απαγορευτούν οι τηλεμαραθώνιοι και οι πάσης φύσεως έρανοι μέσω του διαδικτύου υπέρ των ατόμων με αναπηρία.

Επιπλέον, και προς υπεύθυνη ενημέρωση των χρηστών του διαδικτύου, παραθέτουμε τα κάτωθι:

Σημαντικές υπηρεσίες για τα άτομα με απώλεια όρασης αποτελούν η δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε.), οι οποίες παρέχονται δωρεάν και είναι στη διάθεση όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων τυφλών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) ιδρύθηκε ουσιαστικά το 1965 και είναι η πρώτη Υπηρεσία βιβλιοθήκης για τυφλούς στην Ελλάδα. Στόχοι της ήταν αρχικά: να καλύψει τα τεράστια κενά των μαθητών και των σπουδαστών καθώς και τις ευρύτερες ανάγκες πρόσβασης στη λογοτεχνία και γενικότερα στη γνώση. Στα επόμενα χρόνια, μέσα από πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες, η Υπηρεσία αυτή του ΠΣΤ στάθηκε το μοναδικό στήριγμα των μαθητών και φοιτητών μέχρι το 1987, οπότε και ανέλαβε την υποχρέωση της διάθεσης των κειμένων αυτών το ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών).

Η Υπηρεσία Ομιλούντων Βιβλίων και Έκδοσης Ομιλούντων Περιοδικών του ΠΣΤ αριθμεί σήμερα περισσότερους από 11.000 τίτλους. Τα στούντιο είναι πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα παραγωγής προσβάσιμων ψηφιακών ακουστικών βιβλίων της μορφής DAISY (Digital Accessible Information System) και γίνεται σημαντική προσπάθεια ποσοτικής αύξησης και ποιοτικής αναβάθμισης του περιεχομένου της βιβλιοθήκης.

Φιλοδοξία της Υπηρεσίας αυτής είναι να ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στις ανάγκες και τις προσδοκίες των τυφλών, και γενικότερων των εντυποανάπηρων, οι οποίοι επιλέγουν και προτείνουν οι ίδιοι τα βιβλία που ηχογραφούνται, να μπορεί να παρακολουθεί την πραγματικότητα του βιβλίου, να κατακτά καινούργιες περιοχές γνώσης και να γίνει μέσο επικοινωνίας, υψηλής ψυχαγωγίας και πολύπλευρης ενημέρωσης των Ελλήνων τυφλών. Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας αυτής το 2016 προσανατολίζεται στο να φτάσει το βιβλίο και η πληροφόρηση μέχρι τον τελευταίο τυφλό της πατρίδας μας με το γρηγορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών του νέου συστήματος ΟΜΗΡΟΣ https://www.pstomiros.gr/. Μια πολύ σημαντική δραστηριότητα και καινοτομία της Υπηρεσίας αυτής είναι η έκδοση και κυκλοφορία δύο ομιλούντων περιοδικών με ύλη γενικού ενημερωτικού ενδιαφέροντος (εφημερίδων και περιοδικών ημερήσιου τύπου) καθώς και εξειδικευμένων πληροφοριών του χώρου των τυφλών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα περιοδικά αυτά διατίθενται και διανέμονται ατελώς.

Επιπροσθέτως, αντίστοιχη και συνεργαζόμενη δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων, λειτουργεί και στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος, η οποία είναι δωρεάν στα άτομα με απώλεια όρασης και αριθμεί σήμερα περισσότερους από 6.000 τίτλους.

Η Δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, η οποία προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στον κόσμο του βιβλίου, στην πληροφόρηση και γνώση σε τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα της χώρας και ομογενείς του εξωτερικού, προάγοντας τη φιλαναγνωσία, έχει επίσης μια μακρά ιστορία. Η βιβλιοθήκη Ομιλούντων βιβλίων ιδρύθηκε το 1958, για να καλύψει την εποχή εκείνη με τα όποια μέσα τις μαθησιακές ανάγκες των τυφλών σπουδαστών και να αποτελέσει πηγή επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς και ατόμων με άλλες δυσλειτουργίες.

Το 1975, με τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του, ο Φορέας έλαβε μέριμνα, για τη δημιουργία τριών (3) πλήρως εξοπλισμένων studios ηχογράφησης για την παραγωγή Ομιλούντων Βιβλίων και την ακόλουθη διάθεσή τους στους τυφλούς και μερικώς βλέποντες αναγνώστες και τη συστηματική και οργανωμένη λειτουργία της βιβλιοθήκης του, από ειδικευμένους υπαλλήλους.

Στην υπηρεσία ηχογραφούνται ποικίλου ενδιαφέροντος βιβλία, με έμφαση στην Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία, ενώ εξυπηρετούνται παράλληλα καθημερινές ανάγκες των τυφλών σπουδαστών σε όλη την Ελλάδα μέσω της ηχογράφησης επιστημονικών συγγραμμάτων, των αναγνωστών σε σημειώσεις κλπ. Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων περιλαμβάνει περισσότερους από 6.000 τίτλους Βιβλίων, που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή π.χ. σε CD, DVD, USB, ενώ υπάρχει διαρκής μέριμνα για τον εμπλουτισμό της, διασφαλίζοντας έτσι ποιότητα και ποικιλία αναγνωστικού περιεχομένου, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα επιλογών.

Προκειμένου μάλιστα να διασφαλιστεί η δυνατότητα εύκολης και γρήγορης πρόσβασης των απανταχού τυφλών αναγνωστών όλων των ηλικιών στο διαθέσιμο ψηφιακό υλικό, έχει δημιουργηθεί Διαδικτυακή-Ψηφιακή Πλατφόρμα Ομιλούντων Βιβλίων. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο και υποσχόμενο έργο, καθώς με αυτόν τον τρόπο, χάρις στα οφέλη της τεχνολογίας και με άκρως διευκολυντικές συνθήκες, εξασφαλίζεται η ισότιμη και άμεση επαφή του ειδικού αναγνωστικού κοινού με τον κόσμο του Βιβλίου, δίχως χωροχρονικούς περιορισμούς. Φιλοδοξία των υπηρεσιών αυτών και των δύο Φορέων είναι να ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες και τις προσδοκίες των τυφλών και γενικότερα των εντυποανάπηρων, οι οποίοι επιλέγουν και προτείνουν οι ίδιοι τα βιβλία που ηχογραφούνται, να μπορούν να παρακολουθούν την πραγματικότητα του βιβλίου, να κατακτούν καινούργιες περιοχές γνώσης και να γίνουν μέσα επικοινωνίας, υψηλής ψυχαγωγίας και πολύπλευρης ενημέρωσης των Ελλήνων τυφλών.

Με εκτίμηση
Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά
Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ
Ο Πρόεδρος
Ηλίας Μαργιόλας

Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Σηφάκης

Φάρος Τυφλών της Ελλάδος
Μαρία Τζεβελέκου

Πρόεδρος Δ.Σ.
Εμμανουήλ Μπασιάς
Γενικός Γραμματέας Δ.Σ.

Δελτίο Τύπου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Διαβάζω για τους Άλλους: Απάντηση στο Δελτίο Τύπου ημερομηνίας 20/04/2022 που υπογράφουν οι φορείς: Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών της Ελλάδος.

Διαβάζω για τους Άλλους
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
ΑΦΜ 997409756 – ΔΟΥ ΙΖ Αθηνών
Κριναγόρου 13, Ν. Κόσμος 117 45
ΤΗΛ : 211 113 2106
e-mail: argy@giatousallous.gr
www.giatousallous.org

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 2022.20
Αθήνα, 21/04/2022

Απάντηση στο Δελτίο Τύπου ημερομηνίας 20/04/2022 που υπογράφουν οι φορείς: Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών της Ελλάδος.

Το Διαβάζω για τους Άλλους πληροφορήθηκε με μεγάλη έκπληξη ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε χθες Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, Δελτίο Τύπου, το οποίο υπογράφουν η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και ο Φάρος Τυφλών με το οποίο εκφράζεται «η έντονη αντίθεσή τους» όπως ακριβώς αναφέρεται, για τον τρόπο με τον οποίο η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Διαβάζω για τους Άλλους χρηματοδοτείται.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω φορείς του χώρου των τυφλών αναφέρουν ότι το Διαβάζω για τους Άλλους «εκμεταλλευόμενο τον οίκτο, την άγνοια και τη φιλοτιμία των απλών πολιτών προσπορίζει στους επιτηδείους τεράστια οικονομικά οφέλη» μέσα από το αίτημα αναδοχής βιβλίου, το οποίο κοινοποιεί στα Social Media.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά δυσαρέσκειά μας καταρχάς στις ανακρίβειες και αναλήθειες οι οποίες εκφράζονται στο εν λόγω Δελτίο Τύπου. Συγκεκριμένα προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε τα εξής:

-Το Διαβάζω για τους Άλλους δεν είναι Εταιρεία, αλλά Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ανήκει δηλαδή στο πλαίσιο των ΜΚΟ και δια νόμου, δεν δικαιούται να κάνει διανομή κερδών αλλά όλα της τα έσοδα να τα επανατοποθετεί στις δράσεις του Οργανισμού.

-Να ενημερώσουμε τους φορείς τυφλότητας ότι πράγματι η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος προς τιμήν της μας παρέχει κάποιες ώρες δωρεάν στούντιο σε εβδομαδιαία βάση (8 ώρες την εβδομάδα) από το 2019. Ωστόσο οι ώρες αυτές είναι λίγες και δεν καλύπτουν τις ανάγκες ηχογράφησης του Οργανισμού. Για τον λόγο αυτόν το 2019 το Διαβάζω για τους Άλλους δημιούργησε και το δικό του στούντιο ηχογράφησης στα γραφεία του στον Νέο Κόσμο, στούντιο που χρηματοδοτήθηκε όντως μέσα από Crowdfunding, δηλαδή μέσα από μικρό-δωρεές του κόσμου που εμπιστεύεται το όραμα και το έργο μας. Και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

-Επίσης να ενημερώσουμε ότι ο εξοπλισμός του στούντιο ηχογράφησης που δημιουργήθηκε στα γραφεία μας χρηματοδοτήθηκε από το Διαβάζω για τους Άλλους και πιο συγκεκριμένα χρηματοδοτήθηκε από Δωρεές Ιδιωτών και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου.

-Όμως προς μεγάλη μας τιμή, ο κ.κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, αναγνωρίζοντας το έργο μας και την προσφορά μας, μας δώρισαν τρία laptop τον Δεκέμβριο του 2021 τα οποία χρησιμοποιούν οι 3 από τους 4 εργαζόμενους του Οργανισμού.

-Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι καταστατικά και από επιλογή το Διαβάζω για τους Άλλους δεν ηχογραφεί με επαγγελματίες ηθοποιούς τα ακουστικά βιβλία που παράγει για τους μη βλέποντες, αλλά με εθελοντές αναγνώστες, οι οποίοι εφόσον αξιολογηθεί η φωνή τους από επιτροπή, περνούν από εκπαίδευση προκειμένου φτάνοντας στο στούντιο να μπορούν να ηχογραφήσουν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ηχογράφησης. Και αυτό το κάνουμε γιατί από τις βασικότερες αξίες του Διαβάζω για τους Άλλους είναι η συνεργατικότητα και ο εθελοντισμός και πιστεύουμε πραγματικά ότι μέσα από τη συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών, των Ιδιωτών και του Κράτους μπορούμε να κατακτήσουμε την κοινωνία στην οποία ονειρευόμαστε να ζούμε.
Αυτό συνεπάγεται φυσικά κόστη διαχείρισης του πλήθους των εθελοντών που κάνουν αιτήματα στον Οργανισμό (έχουμε δεχτεί πάνω από 5000 αιτήματα από το 2015), κόστη για τους Αξιολογητές και Εκπαιδευτές – όταν αυτοί δεν προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους – κόστη για τα γραφεία μας όπου γίνεται η εκπαίδευση, κόστη ηχολήπτη και φυσικά κόστη συντήρησης – και αναβάθμισης πλέον – του δικού μας στούντιο ηχογράφησης. Όλα αυτά τα κόστη είναι απολύτως προσδιορισμένα και από το σύνολο αυτών προκύπτει ότι όντως μας στοιχίζει κατά Μ.Ο. 12,5€ η κάθε σελίδα βιβλίου.

Το Διαβάζω για τους Άλλους δεν κάνει επαιτεία αλλά καλεί τον κόσμο να συμβάλει στο Όραμά του για μια κοινωνία ισότιμης πρόσβασης όλων -βλεπόντων και μη – στη γνώση, τη μάθηση και τα βιβλία. Όλα μας τα έσοδα – από Ιδιώτες, Εταιρείες, Ιδρύματα και Κρατικούς Φορείς (πάντοτε έως τώρα project based και όχι συστηματικά) – με απόλυτη διαφάνεια καλύπτουν τα έξοδα του Οργανισμού και αναρτώνται κάθε χρόνο στους Ετήσιους Απολογισμούς μας.

Καλώς ή κακώς, το Διαβάζω για τους Άλλους δε χρηματοδοτείται όπως άλλοι φορείς Τυφλότητάς στην Ελλάδα, συστηματικά και αδιαλείπτως από κρατικούς φορείς για τις δράσεις του, οπότε και ακολουθεί το μοντέλο που ακολουθούν όλες οι Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και να συνεχίζει να παράγει τα ακουστικά βιβλία που του παραγγέλνονται από τους μη βλέποντες συμπολίτες μας.

Να καταστήσουμε σαφές και ότι ουδέποτε έχουν ζητηθεί χρήματα από τυφλούς πολίτες προκειμένου να ηχογραφήσουμε τα βιβλία που μας έχουν παραγγείλει.

Φυσικά πάντοτε διαθέτουμε δωρεάν όλα τα ηχογραφημένα βιβλία που παράγουμε και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών εμπλουτίζοντας έτσι τη δανειστική βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων τους, ΟΜΗΡΟΣ, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε πιστοποιημένο τυφλό άτομο.

Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Γιατί στην Ελλάδα του σήμερα που το σύνολο των ομιλούντων βιβλίων είναι μόλις 11.000, όταν η εκδοτική παραγωγή φτάνει κάθε έτος στα 8.000-11.000 βιβλία, εμείς οραματιζόμαστε ότι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο οργανώσεων – όπως το Διαβάζω για τους Άλλους – και όλοι μαζί θα ηχογραφούμε και θα παλεύουμε για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση των τυφλών ατόμων στα βιβλία.

Γιατί όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, όπως αυτό της μη ισότιμης πρόσβασης των μη βλεπόντων στα βιβλία, είναι χρέος μας να ξεπερνάμε τις διαχωριστικές γραμμές και να χτίζουμε μόνο γέφυρες προς όφελος μόνο των ατόμων που δε βλέπουν.

Καταληκτικά να δηλώσουμε ότι μας κάνει μεγάλη εντύπωση που οι Φορείς Τυφλότητας επέλεξαν να δημοσιεύσουν το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου τη δεδομένη χρονική στιγμή και κακόβουλα να αναφερθούν στον τρόπο που εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητά μας όταν στην ιστοσελίδα μας το Γίνε Ανάδοχος Βιβλίου είναι online και ενεργό από τον Φεβρουάριο του 2021 και από τότε έχουν γίνει πλήθος σχετικών δημοσιεύσεων τόσο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όσο και στο πλαίσιο συνεντεύξεων που έχει καλεστεί να δώσει το Διαβάζω για τους Άλλους ανά τα χρόνια.

Παρακαλούμε αμφότερους τους Οργανισμούς που υπογράφουν το εν λόγω Δελτίο Τύπου να ανακαλέσουν εντός δέκα (10) ημερών με δημόσια δήλωσή τους τα όσα ανακριβή δημοσίως δηλώθηκαν για τον Οργανισμό Διαβάζω για τους Άλλους. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματός μας.

Για το ΔΣ,
Η Πρόεδρος Σπυριδάκη Αργυρώ,
Η Γραμματέας Λαγαρία Χρυσαυγή

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή