Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας με σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται μπροστά από το λαιμό και παράγει ορμόνες που είναι υπεύθυνες για όλες τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας και για την σωστή του λειτουργία. Όλα τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται τις θυρεοειδικές ορμόνες (Τ4 ή θυροξίνη και T3 ή ortriiodothyronine) για να λειτουργήσουν. Επίσης, είναι απαραίτητες για τον έλεγχο κατανάλωσης ενέργειας.
Γιατί οι ορμόνες αυτές είναι τόσο σημαντικές;
Οι θυρεοειδικές ορμόνες έχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες, μία εκ των οποίων είναι ότι βοηθούν στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά και του σκελετού των παιδιών. Μπορούν επίσης να ρυθμίζουν το ρυθμό του μεταβολισμού και τυχόν δυσλειτουργία τους μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, χαμηλή καρδιακή συχνότητα και άλλα προβλήματα.
Τι είναι η νόσος του θυρεοειδούς;
Μερικές φορές, ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να απορρυθμιστεί με αποτέλεσμα να παράγει είτε μεγάλη ποσότητα ορμόνης (υπερδραστηριότητα) είτε πολύ μικρή (υποδραστηριότητα). Ανάλογα με την παραγωγή ορμόνης υπάρχουν δύο κύρια είδη ασθενειών του θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός, στον οποίο ό θυρεοειδής υπερδραστηριοποιείται και απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών και ο υποθυρεοειδισμός, όπου ο θυρεοειδής υπολειτουργεί.
Ποια είναι η συχνότητα;
Ο επιπολασμός των διαταραχών του θυρεοειδούς επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και ιδιαίτερα από την έλλειψη ιωδίου σε μία περιοχή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στον παιδιατρικό πληθυσμό οι διαταραχές του θυρεοειδούς επηρεάζουν περίπου 1-5 % και στις ΗΠΑ το 3,7 % των παιδιών 11-18 ετών. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πιο συχνές στα κορίτσια (περίπου διπλάσιο ποσοστό), και ο υποθυρεοειδισμός φαίνεται να είναι 6 φορές πιο συχνός από ό,τι ο υπερθυρεοειδισμός. Μόνο περίπου 5 % των ασθενών με υπερθυρεοειδισμό είναι < 15 ετών .
Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού;
Ενδείξεις υπερθυρεοειδισμού μπορεί να αποτελούν συμπτώματα όπως:
- Τρέμουλο χεριών
- δυσκολία συγκέντρωσης
- ταχυκαρδία
- πρησμένος θυρεοειδής
- αυξημένος ιδρώτας
- προβλήματα ύπνου
- αυξημένη όρεξη
- απώλεια βάρους
Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;
Συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να είναι:
- μειωμένη ενέργεια
- αύξηση του βάρους χωρίς παράλληλη αύξηση της όρεξης
- βραδύς ρυθμός ανάπτυξης
- πόνος των μυών
- ξηρό δέρμα
- δυσανεξία στο κρύο
- απώλεια μαλλιών
- προβλήματα όρασης
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Αρχικά, ο γιατρός παίρνει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού και της οικογένειας και στη συνέχεια εξετάζει την περιοχή γύρω από το λαιμό για να ελέγξει τυχόν πρήξιμο στον θυρεοειδή αδένα. Αν είναι πρησμένος ή υπάρχουν άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή θα ζητηθεί μια εξέταση αίματος. Σε αυτήν την εξέταση, ο γιατρός βλέπει την ποσότητα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στο αίμα, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου, προκειμένου να αξιολογηθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς.
Ποια είναι η θεραπεία;
Στην περίπτωση υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού ο γιατρός συνταγογραφεί ένα φάρμακο που έχει ως σκοπό να επιφέρει την ισορροπία στην παραγωγή των ορμονών που δεν παράγει ο οργανισμός από μόνος του. Συνήθως το φάρμακο το παίρνει ο ασθενής καθημερινά και η θεραπεία συνεχίζεται, αναπροσαρμόζεται και παρακολουθείται δια βίου.
Διαβάστε επίσης: