προσωπογραφίες των διάσήμων τυφλών που αναφέρονται στο κείμενο

Η Κυριακή της Θεραπείας του Τυφλού αποτελεί πάντα μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε με ενσυναίσθηση τους ανθρώπους που είναι λιγότερο τυχεροί από εμάς, ακριβώς επειδή τους λείπει μία από τις πέντε αισθήσεις…

Κάποτε, ένας δημοσιογράφος, θέλοντας να φανεί έξυπνος, ρώτησε τον Αργεντινό συγγραφέα, Jorge Luis Borges, εάν είναι αλήθεια ότι η απουσία φυσικής όρασης αντισταθμίζεται από ένα πολύ βαθύτερο εσωτερικό βλέμμα. Σε αυτό ο σπουδαίος συγγραφέας απάντησε ειρωνικά γεμάτος θλίψη: «Ξέρετε, τα πλεονεκτήματα του τυφλού είναι υπερβολικά…».

Την πρώτη του χρονιά στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, έκανε μια ομιλία για την τύφλωση, την ασθένεια και τον πόνο στη ζωή του Χριστιανού… Είχε ζητήσει τότε από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κοινό να βάλουν μια μάσκα στα μάτια τους και να προσπαθήσουν να περπατήσουν μέσα στην αίθουσα. Όσοι το έκαναν αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα ότι, τελικά, τα… πλεονεκτήματα στη ζωή του τυφλού δεν είναι τόσο μεγάλα…

Ωστόσο, η πορεία της ζωής έχει δείξει ότι ακόμα κι αν δεν έχεις μια από τις αισθήσεις σου, μπορείς να αυξάνεις τα τάλαντα που σου έδωσε ο Θεός, όπως ο ίδιος επιθυμεί και επιτάσσει!

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, βλέπουμε ότι υπήρξαν αρκετοί τυφλοί συγγραφείς στο πέρασμα των αιώνων. Πιο γνωστός από όλους τους υπήρξε ο Όμηρος. Για τον ποιητή της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας», ωστόσο, πέρα από το ότι ήταν τυφλός, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Ειδικά σχετικά με την προσωπικότητά του. Η ζωή του παραμένει μυστηριώδης, όμως τα έπη του έχουν μείνει αναλλοίωτα σημαντικά στο χρόνο!

Ερχόμενοι στον 20ο αιώνα, το συγγραφικό του τάλαντο αύξησε ιδιαίτερα ο Αργεντινός μυθιστοριογράφος, ποιητής και δοκιμιογράφος, Jorge Luis Borges (1899-1986), ο οποίος στη συνείδηση των απανταχού βιβλιόφιλων έχει μείνει ως θρύλος για τις φανταστικές του ιστορίες, τις οποίες μπόλιαζε με φιλοσοφικές και μεταφυσικές ιδέες. Το έργο του ενέπνευσε συγγραφείς όπως ο Julio Cortázar, ο Italo Calvino, ο Umberto Eco, ο John Barth, ο Philip K. Dick, ο Gene Wolfe, ο Paul Auster, συγγραφείς κόμικς όπως ο Alan Moore και ο Grant Morrison, και άλλους όπως ο Francesco Guccini και ο Elvis Costello. Ο ίδιος βραβεύτηκε, μάλιστα, με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950, όμως δεν παρέλαβε ποτέ το εν λόγω βραβείο.

Ένας ακόμα καταξιωμένος άνθρωπος, που είχε σοβαρό πρόβλημα όρασης, αλλά αύξησε το τάλαντό του πάρα πολύ, ήταν ο Oliver Sacks (1933-2015), συγγραφέας, νευρολόγος, φυσιοδίφης και ιστορικός της επιστήμης. Υπήρξε συγγραφέας ιστοριών περιπτωσεολογίας, τόσο για τους ασθενείς του όσο και για τις ασυνήθιστες διαταραχές και εμπειρίες του. Μερικά από τα βιβλία του έχουν δραματοποιηθεί και προβληθεί σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, σε παραγωγές κινουμένων σχεδίων, όπερας, χορού, καλών τεχνών γενικά και μουσικών έργων. Εξαιρετικά ντροπαλός, ο Σακς υπέφερε, επίσης, από προπαγνησία, μια κατάσταση που εμποδίζει τον άνθρωπο να αναγνωρίσει μια φιγούρα, συμπεριλαμβανομένης της δικής του (π.χ. στον καθρέφτη). Το 2005 διαγνώστηκε μελάνωμα στο δεξί του μάτι και υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία, η οποία οδήγησε σε τύφλωση, χωρίς να μπορεί να σταματήσει τις μεταστάσεις που οδήγησαν στο θάνατό του.

Διάσημοι τυφλοί που έχουν κάνει καριέρα στη μουσική και την επιστήμη

Δεν χρειάζεται να παρουσιάσουμε τους Stevie Wonder, Ray Charles, José Feliciano και Andrea Bocelli, εξαιρετικούς μουσικούς, τυφλούς από τη γέννησή τους ή από νεαρή ηλικία. Ίσως, όμως, να μην γνωρίζετε ότι ο εφευρέτης του αλφαβήτου των τυφλών, ο Louis Braille, τυφλώθηκε αφού τραυμάτισε τα μάτια του με ένα όργανο από το εργαστήριο του πατέρα του…

Αυτή η σοβαρή αναπηρία δεν εμποδίζει ούτε τους επιστήμονες ούτε εκείνους που βρίσκουν τη δύναμη να μη ζήσουν αποκλειστικά επικεντρωμένοι σε αυτήν. Ο μεγάλος Ιταλός επιστήμων, Galileo Galilei (1564-1642), αστρονόμος, μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος, θεωρείται ο πατέρας της επιστημονικής επανάστασης, αυτός που έφερε βελτιώσεις στο τηλεσκόπιο, την πυξίδα, την περιγραφή της επιταχυνόμενης κίνησης και τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Ο ίδιος ανακάλυψε τέσσερις από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία, οι οποίο ονομάστηκαν «Γαλιλαία Φεγγάρια» και αντιτάχθηκε στη γεωκεντρική θεωρία. Αυτός ο σπουδαίος επιστήμων άρχισε να τυφλώνεται στην ηλικία των 68 ετών και δεν ξαναείδε έκτοτε.

Από την πλευρά του, ο Abraham Nemeth (1918-2013), καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Ντιτρόιτ Mercy, όντας ο ίδιος τυφλός, ανέπτυξε τον κώδικα Nemeth Braille Code για τα Μαθηματικά και την Επιστήμη, ο οποίος χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως σήμερα, και τους κανόνες MathSpeak, ένα σύστημα προφορικής επικοινωνίας του μαθηματικού κειμένου. Ήταν ενεργό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τυφλών, ενώ έγραψε και μια σειρά από διηγήματα. Μάλιστα, έδωσε πολλές ομιλίες για τη ζωή του ως τυφλού μαθηματικού.

Τέχνη, δημοσιογραφία και αθλητισμός, άλλοι τομείς στους οποίους οι τυφλοί διακρίθηκαν

Ο Claude Monet (1840-1926), ιδρυτής του ιμπρεσιονισμού μέσω της διάσημης ζωγραφικής «Impression, soleil levant», άρχισε να έχει προβλήματα όρασης ήδη από το 1907, αλλά συνέχισε να ζωγραφίζει. Την τελευταία δεκαετία της σχεδόν τυφλής ζωής του, ζωγράφισε μια ομάδα τοιχογραφιών για το «Musée de l’Orangerie».

Σήμερα, ο Τζον Μπράμπλιτ (γεν. 1971) άρχισε να ζωγραφίζει αφού έχασε την όρασή του το 2001, ενώ τα έργα του – συμπεριλαμβανομένων των τοιχογραφιών – εντυπωσίασαν με τα έντονα χρώματα του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να τα αναγνωρίσει με την αίσθηση του αφής.

Οι Ρουμάνοι είχαν την εντυπωσιακή περίπτωση του Βασίλη Ανταμέσκου από το Κλουτζ (1947-2018), ο οποίος έμεινε κουφός και τυφλός από την ηλικία των 2 ετών, μετά από μηνιγγίτιδα. Με εξαιρετική βούληση, έμαθε να μιλά, να γράφει και να διαβάζει σε Μπράιγ, έμαθε τέσσερις ξένες γλώσσες, τελείωσε με 9,75 την Ψυχοπαιδαγωγική Σχολή, έγινε συγγραφέας, ζωγράφος και γλύπτης!

Παραμένοντας στο πεδίο, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο Joseph Pulitzer (1847-1911), εκδότης εφημερίδων, στη μνήμη του οποίου απονέμεται το σημαντικότερο βραβείο δημοσιογραφίας, τυφλώθηκε στην ηλικία των 42 ετών, οπότε και αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί.

Τα αθλήματα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτήν την συναρπαστική λίστα: η θρυλική Marla Runyan (γεν. 1969) είναι τρεις φορές πρωταθλήτρια Αμερικής στα 5.000 μέτρα και έχει κερδίσει πολλά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων χρυσών μεταλλίων στο άλμα εις μήκος, καθώς και στα 100, 200 και 400 μέτρα!

Πηγή: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/au-reusit-fara-vedere-154296.html

Απόδοση στα ελληνικά από τα ρουμάνικα και άλλες πληροφορίες: Ευγενία Δίτσα

Πηγή: www.orthodoxianewsagency.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή