Μπάνερ με φωτογραφίες από τους καλεσμένους της εκπομπής: Kamil Goungor, Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, Τζουλιάνα Μπούση, Teddy Σαμαράς.

Μετά την πρόσφατη δυναμική επιστροφή των εκπομπών μας «Με Άλλα Μάτια Live», με συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, ένα ακόμα επίκαιρο θέμα συζητήθηκε αναλυτικά υπό τον συντονισμό του Βαγγέλη Αυγουλά: «Διακοπές και Αναπηρία». Μεταξύ άλλων, απαντήθηκαν τα ερωτήματα:

➥ Πόσες και ποιες επιλογές διαθέτει ένα άτομο με αναπηρία για να κάνει τις διακοπές του;

➥ Ποια είναι τα πέντε πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξει πριν ξεκινήσει;

➥ Πόσο προσβάσιμες είναι οι τουριστικές δομές για άτομα με αναπηρία στη χώρα μας – και πιο τουριστική χώρα στην Ευρώπη;

➥ Πώς αντιμετωπίζονται οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών στα ταξίδια τους; Τι σημαίνει προσβάσιμος προορισμός για ένα κωφό άτομο; Και πού στην Ελλάδα μπορεί ένα άτομο σε αμαξίδιο να κάνει μέχρι και καταδύσεις;

Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν οι:

 • Kamil Goungor: Ακτιβιστής, Travel Blogger, χρήστης ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου
 • Τζουλιάνα Μπούση: Φιλόλογος, Αθλήτρια Goalball, χειρίστρια σκύλου-οδηγού
 • Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας: Motivational Speaker, Συντονιστής προγραμμάτων συμπερίληψης, χρήστης χειροκίνητου αμαξιδίου
 • Κωνσταντίνος Σαμαράς: κωφός Φιλόλογος Ειδικής Εκπαίδευσης και Συγγραφέας (με παρέμβαση μέσω βίντεο)

Με τη μεγάλη διεθνή, ταξιδιωτική εμπειρία του, ο Kamil Goungor μίλησε για τα 5 πιο προσβάσιμα μέρη που έχει ως τώρα επισκεφθεί, ενώ μοιράστηκε και την προσωπική του διαδρομή που τον οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθεί με το travel blogging. Με τη βοήθειά του, σκιαγραφήθηκε η τρέχουσα πραγματικότητα όσον αφορά τον προσβάσιμο τουρισμό στην χώρα μας, ενώ υπενθύμισε και την αξία του προσωπικού βοηθού, ειδικά στις περιπτώσεις κινητικής βλάβης, για την πραγματοποίηση ταξιδιών.

Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, εξίσου δραστήριος ως ταξιδιώτης, μίλησε για την προσβασιμότητα στις συναυλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την πρόσφατη εμπειρία του με τις καταδύσεις αλλά και για την εντυπωσιακή προσβασιμότητα των τρένων στο εξωτερικό. Παράλληλα, μαζί με τον Kamil ανέδειξαν τόσο τη σημασία της έγκαιρης και προσεκτικής οργάνωσης του κάθε ταξιδιού, όσο και τη διαφοροποίηση των αναγκαίων μέτρων υποστήριξης μεταξύ χρήστη χειροκίνητου και ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου.

Συνεισφέροντας τη δική της οπτική ως τυφλό άτομο με σκύλο οδηγό, η Τζουλιάνα Μπούση εξήγησε τα εμπόδια που συχνά συνεπάγεται η απουσία επαρκούς ενημέρωσης γύρω από τους σκύλους οδηγούς σε μεταφορές και ξενοδοχειακές μονάδες. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη και των τυφλών ανθρώπων να επισκέπτονται όμορφα μέρη, αναφέροντας τους δικούς της αγαπημένους προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μεταξύ των τοποθετήσεων των καλεσμένων, παρεμβάλλονταν βίντεο με στόχο την εξοικείωση του κοινού με την πληθώρα προσφερόμενων δραστηριοτήτων για τις διακοπές των ανάπηρων ατόμων. Παρουσιάστηκαν:

 • Μια κατασκήνωση για την αυτόνομη εκπαίδευση ανάπηρων ατόμων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Περπατώ
 • Ειδικά διαμορφωμένα καγιάκ για χρήση στη θάλασσα, με στόχο την εξυπηρέτηση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα
 • Καταδύσεις σε εξειδικευμένα καταδυτικά κέντρα και για ανάπηρα άτομα
 • Το SeaTrac, ένας ειδικά κατασκευασμένος διάδρομος σε παραλίες, ο οποίος εξασφαλίζει σε άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδιο αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα
 • Σκι για κινητικά ανάπηρα άτομα

Για το κλείσιμο, προβλήθηκε μικρή βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Σαμαρά, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του πείρα ως κωφό άτομο για τη διοργάνωση ταξιδιών. Μέσα από πρακτικές συμβουλές, κατηύθυνε το ενδιαφερόμενο κοινό προς όλα τα απαραίτητα βήματα για να οργανώσει με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια τις δικές του διακοπές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής, το κοινό υπέβαλε τα σχόλια και τις ερωτήσεις του στους καλεσμένους ζωντανά, μέσα από τα social media του meallamatia.gr.

🤘 Η εκπομπή μεταδόθηκε με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από το πρακτορείο διερμηνέων HandsUp και τους διερμηνείς Έλενα Τσαρσιταλίδη και Γιώργο Στάθη.

💬 Δείτε τη συζήτηση, πλέον διαθέσιμη και με υποτίτλους SDH από την Atlas E.P. εδώ

🙏 Η εκπομπή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Διακοπές και Αναπηρία

 • Αλέξανδρος Οικονόμου λέει:

  Ο άνθρωπος έχει και την δύναμη και την δυνατότητα να ξεπερνά τα εμπόδια , αρκεί να υπάρχουν και οργανώσεις όπως ” Με άλλα Μάτια” , για να παρέχουν την σωστή υποστήριξη και να δίνουν διεξόδους

  Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή