Καταυλισμός στη Μόρια

Διαβάζοντας το τελευταίο ρεπορτάζ για τη Μόρια που φιλοξενεί η Deutsche Welle., σε πιάνει φρίκη. Και αυτομάτως αναρωτιέσαι; « Μα είναι αλήθεια όλα αυτά»; Και ρωτάς, όπου βρεις, τι ξέρουν για το θέμα. Και παίρνεις την απάντηση : « Έτσι λένε». Και δεν μπορείς να καταλάβεις. Τι θα πει «Έτσι λένε»; Ποιοί είναι αυτοί που «λένε»; Και πως τα ξέρουνε αυτά που «λένε»; Ξαναδιαβάζεις εκεί όπου το είδες γραμμένο, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο iefimerida.gr:

«Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στην Μόρια διαμένουν και μέλη του Ισλαμικού Κράτους που έχουν φθάσει στη Λέσβο από το Ντέιρ αλ Ζορ ένα από τα τελευταία προπύργια του ISIS. Η ομάδα αυτή των Σύρων δεν διστάσει να χρησιμοποιεί βία με λοστούς και μαχαίρια, επικαλούμενη το νόμο της Σαρίας”. Σκέφτεσαι ότι «εδώ μιλάμε για σκέτη τρομοκρατία, μέσα σ΄ έναν άθλιο καταυλισμό προσφύγων” Ο οποίος όμως είναι στην Ελλάδα. Και η Deutsche Welle είναι ένα γνωστό και σοβαρό πρακτορείο ΓEΡMANIKO πρακτορείο ειδήσεων, όπως γνωστό και σοβαρό Ελληνικό ηλεκτρονικό Μ.Μ.Ε. είναι και το iefimerida. Κάτι θα ξέρουν περισσότερα από εμάς, τους απλούς πολίτες που διαβάζουμε.

Αλλά το θέμα είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ. Υπάρχει επίσημη θέση; Σχόλιο; Διάψευση; Επιβεβαίωση; Αναζητάς την επιβεβαίωση στα τηλεοπτικά κανάλια που έχουν ειδήσεις. Τίποτα. Ψάχνεις και σε άλλα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε.. Στο in.gr, στα parapolitika.gr και στο protothema.gr που συνδέονται και με εφημερίδες. Τίποτα.

Διαβάζεις όλο το ρεπορτάζ της DW:

«Ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια θεωρείται ο χειρότερος στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι ζουν εδώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη μόλις για 2.500. Το μόνο που δείχνει να λειτουργεί εκεί είναι η εγκληματικότητα. Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στη Μόρια σύριοι πρόσφυγες από την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, ένα από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Και από τότε διαπιστώνεται έξαρση της εγκληματικότητας στον καταυλισμό.

Κάτω από τη μύτη των ελληνικών αρχών δρα, όπως όλα δείχνουν μια σπείρα σύρων προσφύγων, η οποία ελέγχει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την πορνεία. Δεν διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιεί απροκάλυπτα βία, με λοστούς και μαχαίρια, επικαλούμενη το νόμο της Σαρίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ δύο απεσταλμένων δημοσιογράφων της DW στη Λέσβο, της Μαριέλ Μίλερ και του Μπασίρ Αμρούν, το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση της DW δεν είναι γνωστό αν η εγκληματική ομάδα σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το Ισλαμικό Κράτος. Γεγονός πάντως είναι ότι στη Μόρια τα σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους είναι εμφανή σε πόρτες και τοίχους, όπως δείχνουν οι λήψεις με κρυφή κάμερα, αλλά και ότι κύκλοι γερμανικών αρχών ασφαλείας επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους της DW ότι στη Μόρια ζουν σήμερα μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Άγνωστο είναι ωστόσο πόσο καλά οργανωμένα είναι τα εν λόγω μέλη. Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι ορισμένοι ισλαμιστές έχουν ήδη εγκαταλείψει την Λέσβο και βρίσκονται πλέον στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν στη συνέχεια στην δυτική Ευρώπη.

Το ρεπορτάζ της Deutsche Welle περιγράφει ένα κλίμα βίας και εγκληματικότητας, το οποίο οι ελληνικές αρχές είτε δεν γνωρίζουν, είτε αγνοούν. Όπως ισχυρίζονται οι δύο απεσταλμένοι της DW στη Μόρια παρά το αίτημά τους το ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έδωσε συνέντευξη επικαλούμενο φόρτο εργασίας των συνεργατών του, ενώ όμοια έπραξε και η αστυνομία».

Και μετά, δεν ξέρεις τι να υποθέσεις. Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση, το Υπουργείο, η περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος να έχουν κάνει μια δήλωση, μιαν ανακοίνωση; Τι θα γίνει; Αποφασίζουμε να το αναδημοσιεύσουμε κι εμείς. Ίσως μέσα από τις αναδημοσιεύσεις, να προκύψει κάποια αντίδραση. Η όποια αντίδραση. Ό,τι κι αν λέει. Για να ξέρουμε τέλος πάντως τι διαβάζουμε , τι συμβαίνει και ποιος ξέρει και ποιος δεν ξέρει.

Σας παραθέτουμε το link ενός βίντεο. Είναι στα γερμανικά. Από εκεί προέκυψε τη δημοσίευμα. Δείτε το, μην το δείτε, πιστέψτε το, χαμογελάστε ειρωνικά αλλά μην το αγνοήσετε. Είτε είναι, είτε δεν είναι αλήθεια, κάποιοι πρέπει να μας εξηγήσουν τι γίνεται.

Βίντεο: Terror in Camp Moria | DW Deutsch

Πηγή: www.iefimerida.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή