Εκπρόσωποι Κρατών στην 24η Διάσκεψη για το Περιβάλλον στην Πολωνία

24η Διάσκεψη για το Περιβάλλον, COP 24 στην Πολωνία

Με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα για την ταχεία ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και εν μέσω εύθραυστων ισορροπιών ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες της 24ης Διάσκεψης για το Περιβάλλον, COP 24 στην Πολωνία. Ίσως το σημαντικότερο όλων είναι ότι και οι 200 συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σε συμφωνία, συντάσσοντας ένα γενικό πλαίσιο για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Στόχος παραμένει η μη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά πάνω από τους 2°C, αλλά να περιοριστεί στον 1,5°C.

Παρόλη την έκταση που έχει λάβει η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής με την κοινωνία των πολιτών, κυβερνήσεις και πανεπιστημιακούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δεν ήταν καθόλου εύκολη η επίτευξη συμφωνίας.

Η απειλή για μια αρνητική έκβαση της COP24 είχε έρθει νωρίτερα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με ΗΠΑ και Βραζιλία να κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα προτάσσοντας το κέρδος από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Ο στόχος, η μείωση των αερίων εκπομπών στο 50% μέχρι το 2030.

Ανανέωση των στόχων μέχρι το 2020

Εν μέσω διεργασιών, διαβουλεύσεων, συμμαχιών και μεγάλων αντιθέσεων, το τελικό ανακοινωθέν της COP24 περιορίζεται στο να επαναλαμβάνει το αίτημα ανανέωσης των στόχων μέχρι το 2020, η οποία έχει ήδη διατυπωθεί στην συμφωνία του Παρισιού.

Η πρόοδος υπαρκτή αλλά αργή. Μάλλον δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε έκθεση του National Geographic διαφαίνεται ότι οι Κυκλάδες θα εξαφανιστούν σχεδόν από το χάρτη, ενώ πλημμύρες και πυρκαγιές θα αποτελούν τα δύο συχνότερα φυσικά φαινόμενα που θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε.

Πόσο εφικτό είναι όμως να πιάσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2030; Ή μάλλον, πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθεί το πλαίσιο δράσης από χώρες τα συμφέροντα των οποίων συνδέονται με τις 100 εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το 71% της παγκόσμιας μόλυνσης, όπως δείχνει η μελέτη του Greenhouse Gases (GHG) και του Ινστιτούτου Μελέτης του Κλίματος (Climate Accountability Institute).

Στο χέρι μας είναι. Είτε θα μειώσουμε το αποτύπωμά μας στον πλανήτη, είτε αυτός θα αποτελέσει παρελθόν. Τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή