πένα που είναι ακουμπισμένη σε γραμμένο χαρτί

Θα έρθω μαζί σας

Φορέστε μου φτερούγες

Ξεκαρφώστε με

Θ. Βοριάς, Χαμένες ψηφίδες

Το μόνο που μας έχει απομείνει μέσα σ’ αυτήν την ανατροπή της ζωής μας (και της λογικής μας;) είναι να προβαίνουμε σε καθημερινούς αναστοχασμούς, για να σώσουμε τουλάχιστον τη συνείδησή μας από τη σκόνη των μονομαχιών και των μονομανιών.

Δέκα γνωμο-λογικά:

1. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, η ελευθεροτυπία δεν εκβιάζεται, η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν εκβιάζεται. Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, η Αριστερά δεν εκβιάζεται. Τελικά ποιός εκβιάζει ποιόν σ’ αυτή τη χώρα;

2. Όταν δεν υπάρχει πολιτική εκ/λογίκευση τότε μπαίνουμε στο εκ/λογικό αδιέξοδο. Άρχισαν πάλι τα κομματικά παρ-άφωνα: ’’Να φύγετε… δεν έχετε πρόγραμμα… εξυπηρετείτε συμφέροντα… δεν σας θέλει ο λαός… τελειώσατε’’. Τα ίδια από την αντίστροφη μεριά ακούγαμε πριν από τις εκλογές του 2019.

Εναλλάξ, κατά περίσταση, μονότονα. Όλα γύρω αλλάζουν εκτός από την επιχειρηματολογία των επιτελείων και των δημοσιογραφικών παπαγάλων τους.

3. Αρνούνται την αλήθεια, την πραγματικότητα κι εντέλει τον εαυτό τους για να εξορκίσουν το Κακό, εν προκειμένω τον κορονοϊό. Φοβίζουν το θεριό υποχωρώντας. Η καλύτερη συνταγή για να μετατραπεί μία συγκυριακή Πανδημία σε μόνιμη Κοινωνική ρωγμή.

4. Καπνός χωρίς φωτιά δεν βγαίνει, λέει ο λαός. Αυτή όμως η λαϊκή παροιμία ισχύει όταν τη φωτιά την βάζει ο ίδιος ο “ένοχος” κι όχι όταν την βάζουν άλλοι για να τον “κάψουν”.

5. Τη διαρκή εσωτερική πάλη ανάμεσα στον αστυνομικό-προστάτη των κινδυνευόντων και τον μπάτσο-δυνάστη των αδυνάμων δεν θα την κρίνουμε με γενικευμένα στερεότυπα ή με διχαστικούς αφορισμούς ή με συμψηφιστικές βιαιότητες, αλλά θα συμβάλλουμε στη δημοκρατική διέξοδο ενισχύοντας τους ελέγχους και βελτιώνοντας την εκπαίδευση.

6. Αυτή την πρακτική κάποιων κομμάτων να υιοθετούν τους αποστάτες άλλων κομμάτων, οι οποίοι σαν γενίτσαροι στρέφονται εναντίον των πρώην συντρόφων τους, ακόμα κι αν εμπίπτει στην αρχή (sic) “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”, πόσο υπηρετεί την πολιτική ηθική;

7. “Η προσφορά μιάς σημαντικής μεσαίας τάξης περιέχει μία μεγάλη σταθεροποιητική δύναμη και εξαφανίζει την εχθρότητα των άκρων” (Αριστοτέλης). Άραγε το πιστεύουν αυτό τα κόμματα που ψαρεύουν ψηφοφόρους στη μεσαία τάξη;

8. Επειδή από παλαιοτάτων χρόνων είναι γνωστό ότι πολλές φορές είναι αδύνατο να επιτελέσεις και τα δύο καθήκοντα (impossibilium nulla obligatio), πρέπει τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και η Κοινωνία να συνεκτιμούν τη στάση ορισμένων που βρίσκονται ενώπιον τραγικών διλημμάτων. Αυτό όμως δεν στερεί τον διλημματία από το ζωντανό ηθικό συναίσθημα, δηλαδή τις τύψεις συνείδησης.

9. Η Ιστορία δεν είναι βαλσαμωμένη, ούτε “παιχνίδι” στα χέρια των πλιατσικολόγων και των δημαγωγών. Οι ιστοριο-γραφικές μετακινήσεις και οι πολιτικές ανα-θεωρήσεις, όση επιστημονική και ιδεολογική αλαζονεία κι αν εμπεριέχουν, δεν αλλάζουν την εθνική συνείδηση.

10. Ένα λαό που θέλει ν’ αυτοκτονήσει γιατί να τον σκοτώσεις; Οπότε εμπρός όλοι έξω, όλοι όπου θέλουν να πάνε, δίχως αστυνόμευση και χωρίς έλεγχο.

Εμπρός της γης οι μη-εμβολιασμένοι και οι καιροσκοπούντες.

Να δούμε ποιός θα επωφεληθεί στο τέλος: οι χάρτινοι σταυροί στα ψηφοδέλτια ή οι μαρμάρινοι σταυροί;

ΥΓ.

“Πεθαμένα παιδιά

στην κοιλιά της Ελλάδας” (Διδώ Σωτηρίου, Ματωμένα Χώματα)

Πηγή: www.capital.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Γιάννης Πανούσης
Καθηγητής πανεπιστημίου στον κλάδο της εγκληματολογίας και πολιτικός.

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή