Ομιλητές στη συνέντευξη τύπου: Μαρία Καραμανώφ, Δημήτρης Βερβεσός, Μαρία Καρυστιανού, Νίκος Παπασπύρου. Ο Προτζέκτορας πίσω τους αναγράφει το μήνυμα "Φτάνει πια Δικαιο-σύνη για Δικαί-ωση"

Συνέντευξη Τύπου

Θέμα: «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας»

📌 Πραγματοποιήθηκε σήμερα 5-6-2024 Συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας».

Ομιλητές ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» κ. Μαρία Καρυστιανού, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός, η ε.τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ και ο αναπληρωτής Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Νίκος Παπασπύρου.

Παρεμβάσεις έκαναν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Ελεονώρα Γεωργίου, που μαζί με την ε.τ Αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ και τους καθηγητές Πάνο Λαζαράτο και Νίκο Παπασπύρου θα μετέχουν στην ad hoc Ομάδα Νομικής Επεξεργασίας, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα διατυπώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα προς ψήφιση.

Στην Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι βουλευτές : Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Βηλιάρδος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), Νικόλαος Βρεττός (ΝΙΚΗ) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους επί του θέματος.

Οι ομιλητές: Μαρία Καραμανώφ, Δημήτρης Βερβεσός, Μαρία Καρυστιανού, Νίκος Παπασπύρου. (στημένη φωτογραφία μες την αίθουσα)

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός κατά την ομιλία του, επεσήμανε ότι το δικηγορικό σώμα, δια των Δικηγορικών Συλλόγων, συμμετέχει στη δίκη για το έγκλημα των Τεμπών, παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας και στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, θα υποστηρίξει ενεργά το αίτημα τόσο των συγγενών των θυμάτων όσο και των 1,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών αλλά και για την ψήφιση του αναγκαίου εκτελεστικού νόμου, που θα καταστήσει εφαρμοστέα την συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (73 παρ. 6 Σ).

Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, το οποίο υιοθέτησε και διατηρεί μέχρι σήμερα ένα ευνοϊκό νομικό πλαίσιο προστασίας πολιτικών προσώπων, ακόμη για αδικήματα που δεν συνδέονται με την πολιτική δραστηριότητα αλλά και των κομμάτων για την μη τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος.

Η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει κυρίως στο μέλλον, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας, που παρατηρήθηκαν στις περιπτώσεις των πυρκαγιών στην Ηλεία, στο Μάτι, στις πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε μια σειρά άλλες εθνικές τραγωδίες.

Υπέρτατος στόχος όλων και κοινή επιθυμία του ελληνικού λαού, είναι η απόδοση δικαιοσύνης σε όλους τους υπαίτιους, όσο «ψηλά» και αν βρίσκονται. Τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των «ισχυρών», συνιστά «δεύτερο έγκλημα», συγκρίσιμο με αυτό που τελέστηκε στα Τέμπη.

Γενική φωτογραφία των παρευρισκόμενων στην αίθουσα, ανάμεσά τους οι βουλευτές; Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Μιλένα Αποστολάκη, Νικόλαος Καραθανασόπουλος , Βασίλης Βηλιάρδος , Νικόλαος Βρεττός, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κωστής Καρπόζηλος,

Πηγή: www.dsa.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή