Σκίτσα προσώπων γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Να είσαι γυναίκα;

Λένε πως είναι ευλογία να είσαι γυναίκα. Λένε πως είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα και άλλοι/ες  βεβαιώνουν πως δε μπορούν χωρίς τη παρουσία γυναικών στη ζωή καθώς εκτιμάται ότι οι γυναίκες προσφέρουν πολύπλευρα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γιορτάσουμε την 8η Μαρτίου και υπάρχουν κι άλλοι τόσοι για να γιορτάζεις κάθε μέρα!

Γιατί 8 Μαρτίου;

Λίγη ιστορία δεν έβλαψε κανέναν… η  παγκόσμια ημέρα γυναίκας προτάθηκε από τη διεθνή διάσκεψη γυναικών του 1910 για να υπάρχει μία μέρα που να γιορτάζεται ως  παγκόσμια ημέρα προς τιμήν της κάθε γυναίκας.

Γιατί; Το 1917 στη σοβιετική Ρωσία οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου κι έτσι καθιερώθηκε μία ημέρα αργίας για όλη τη χώρα και για όλο το πληθυσμό της. Σε άλλες χώρες πάλι η ημέρα αυτή είναι ημιαργία μόνο για τις γυναίκες όπως για παράδειγμα στη κίνα. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο  γιορταζόταν τέτοια μέρα μόνο από σοσιαλιστικό κίνημα και γενικότερα κομουνιστικές χώρες. Μάλιστα σε κάποια μέρη όπως Νέα Υόρκη είχε αποφασιστεί ως μέρα γυναίκας να εορτάζεται 28 Φεβρουαρίου.  Από το 1914 όμως  η 8η Μαρτίου παγκόσμια ημέρα γυναίκας καθιερώθηκε σε πολλές χώρες. Πιο επίσημα, το 1977 η γενική συνέλευση των ηνωμένων εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να συνεδριάσουν κι έτσι ανακηρύχθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα γυναίκας σε όλο τον κόσμο.

Γιορτάζω επειδή είμαι γυναίκα;

Είναι γεγονός πως τα δώρα μας ανανεώνουν και  σίγουρα μας κάνουν να χαμογελάμε ανεξαρτήτως ημέρας και ώρας. Στις 8 Μαρτίου οι άντρες συνηθίζουν να δωρίζουν διάφορα πράγματα στις γυναίκες τους. Βέβαια αυτό δε συμβαίνει μόνο με συντρόφους, συζύγους και λοιπά αλλά και με συναδέλφους και ο οποιοσδήποτε άντρας που επιθυμεί στην οποιαδήποτε γυναίκα, και οποιαδήποτε γυναίκα στην κάθε γυναίκα απλά γιατί είναι γυναίκα θέλοντας να χαρίσει ένα χαμόγελο και να υπενθυμίσει μάλλον τη σημαντικότητα που έχει για αυτόν- αυτήν  η σχέση των δύο… Στην Ιταλία έχουν ως σύμβολο για  την 8η Μαρτίου το λουλούδι με όνομα μιμόζα κι έτσι οι περισσότεροι/ες αρκούνται στο να δωρίζουν ένα τέτοιο λουλούδι για να υπενθυμίσουν την παγκόσμια ημέρα γυναίκας. Σε κάθε περίπτωση τιμάμε την 8η Μαρτίου για την ισότητα των φύλων και των ίσων δικαιωμάτων αλλά και να γιορτάσουμε  όλοι/ες την γυναικεία ομορφιά και μοναδικότητα.

Όσα δε μπορεί να κάνει μία γυναίκα;

Ίσως κάτι θα υπάρχει για να μην είμαστε απόλυτοι όμως τουλάχιστον στο σήμερα θα πρέπει ήδη να έχουμε αποδεχτεί πως γυναίκα δεν είναι μόνο η γιαγιά, η μητέρα, η αδερφή, η σύντροφος – σύζυγος και η δεσποινίς αλλά ούτε μόνο  αυτή που μαγειρεύει, καθαρίζει, και σιδερώνει. Γυναίκα είναι κι αυτή που σε φροντίζει, σε προσέχει, σε υποστηρίζει και μιλάει για σένα περισσότερο από το καθένα για να νιώθεις καλύτερα! Είναι μία γυναίκα κι εκείνη που προεδρεύει σε μία εταιρεία, εκείνη που έχει μία διοικητική θέση, εκείνη που σε ολόκληρη χώρα δραστηριοποιείτε πολιτικά, κοινωνικά και παίρνει θέση στα οικονομικά ζητήματα για να μπορεί ο κόσμος μας να γίνεται καλύτερος. Όλα αυτά δεν ήταν πάντοτε αυτονόητα και κάπου κάπου ακόμα χρειάζεται υπενθύμιση ,ή και ενημέρωση. Παλεύουν οι γυναίκες και αγωνίζονται όπως κι ο κάθε άνδρας αλλά σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο ο δρόμος κάποιες φορές φαίνεται  μακρύς «για ένα κοντινό  μικρό νησί πόσο μάλλον για το μυαλό του μεγάλου πληθυσμού». Όμως εξελισσόμαστε όλοι κι όλες για ένα καλύτερο αύριο και αυτό έχει εμφανή θετικό αντίχτυπο ήδη στη κοινωνία μας.

6+1 Σημαντικότερες Γυναίκες

Επιλέγουμε σε αυτό το άρθρο να κάνουμε μία αναφορά σε κάποιες σημαντικές γυναίκες που έκαναν σημαντικά και προοδευτικά έργα. Σίγουρα θα είναι πολλές αλλά εμείς συγκεντρωνόμαστε στις 7 όπου και διαχρονικά ακούγονται ακόμα τα ονόματά τους.

Εκείνες είχαν δύναμη, αποφασιστικότητα, θάρρος και θέληση κι έτσι μας τίμησαν με ανεξίτηλα έργα που σημείωσαν αλλαγές στον κόσμο μας.

 1. Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν η Ρωσίδα Βαλεντίνα Τερεσκόβα. Στις 16 Ιουνίου το 1963 κυβέρνησε η Τερεσκόβα το διαστημόπλοιο, η οποία επιλέχθηκε μεταξύ 400 υποψηφίων, κι έτσι το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6. Είχε γυναίκα κυβερνήτη. Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα συμπλήρωσε παραπάνω χρόνο παραμονής στη πτήση από όλους τους μέχρι τότε Αμερικανούς που είχαν ταξιδέψει στο διάστημα και μετά από εκείνην χρειάστηκαν τουλάχιστον 19 χρόνια για να ταξιδέψει μία άλλη γυναίκα.
 2. «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» φώναξε η Βούλα Πατουλίδου στη Βαρκελώνη το 1992 στις 5 Αυγούστου και ακούστηκε για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια ο εθνικός Ελληνικός ύμνος στον στίβο καθώς η Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα 100 m. εμπόδια με επίδοση 12.64. η Βούλα Πατουλίδου, είναι η 1η γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης στην Ελλάδα και μέχρι το 2004 που αποφάσισε να σταματήσει το άθλημα είχε πολλές διακρίσεις.
 3. Η Γαλλίδα Κοκό Σανέλ, ή Γκαμπριέλ Μπονέρ Σανέλ, η γυναίκα που έγραψε ιστορία στη μόδα. Η Σανέλ έπαιρνε ρούχα και από αντρικές γκαρνταρόμπες και τα μετέτρεπε σε γυναικεία προσδίδοντας ένα μοναδικό και ιδιαίτερο στυλ. Η Σανέλ είχε εφεύρει το μικρό μαύρο φόρεμα και το 1923 δημιούργησε το άρωμα Chanel no5.
 4. Η Μαρί Κιουρί, ήταν Πολωνικής καταγωγής και η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Nobel και μάλιστα 2 φορές. Την πρώτη στη φυσική και τη 2η στη χημεία. Το 1903 και 1911 αντίστοιχα. Λίγα χρόνια αργότερα είχε σημαντική συμβολή στη δημιουργία των πρώτων μηχανημάτων με ακτίνες Χ κι έτσι ήταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της. (η μαντάμ Κιουρί)
 5. Η μητέρα Τερέζα: η μητέρα Τερέζα ήταν Αλβανίδα καθολική μοναχή. Ταξίδεψε τον κόσμο κι έκανε πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό έργο που έμεινε στην ιστορία. Για σχεδόν πενήντα χρόνια βοηθούσε φτωχούς και αρρώστους κι έτσι το 1997 αγιοποιήθηκε από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β. η μητέρα Τερέζα τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 1979 λόγω των εκστρατειών που έκανε σχετικά με ενημερώσεις για τη φτώχεια.
 6. Η Ιντίρα Γκάντι: η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας. Υπηρέτησε στο αξίωμα της από το 1966 έως 1977 αλλά και από το 1980 την τέταρτη δηλαδή θητεία ώσπου δολοφονήθηκε από τους σωματοφύλακες της το 1984.

Το 1999 σε δημοσκόπηση του BBC ψηφίστηκαν οι σημαντικές γυναίκες της τελευταίας χιλιετηρίδας κι ανάμεσα στις γυναικείες αυτές προσωπικότητες ήταν και η συγκεκριμένη πρωθυπουργός της Ινδίας αλλά και η Μαρί Κιουρί και η μητέρα Τερέζα που προαναφέραμε.

 1. Η Άννα Φρανκ: η Γερμανίδα Εβραία που έγραψε ένα ημερολόγιο όσο κρυβόταν στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Το «ημερολόγιο της Άννας Φρανκ γραμμένο στα Ολλανδικά ήταν και είναι ένα από τα πιο διαβασμένα βιβλία στον κόσμο δεδομένου ότι έχει μεταφραστεί και σε πολλές άλλες γλώσσες. Η Άννα Φρανκ περιγράφει τα γεγονότα όπως τα βίωσε εκείνα τα χρόνια και το συγκεκριμένο ημερολόγιο δόθηκε προς δημοσίευση ως μοναδική μαρτυρία γεγονότων εκείνων των χρόνων.

6+1 Σοφές Φράσεις Σημαντικών γυναικών

Υπάρχουν εκείνες οι λέξεις και οι φράσεις που όλοι έχουμε ανάγκη να ακούμε είτε για να γιορτάσουμε τη χαρά μας είτε για να συμπαρασταθούν στη λύπη μας είτε απλά γιατί τα υιοθετούμε στον τρόπο ζωής μας. Εμείς επικεντρωνόμαστε σε 7 που θεωρούμε ότι δίνουν κίνητρο, ελπίδα κι ένα…. Μοναδικό γυναικείο χαμόγελο!

 1. «Αν θέλεις να ειπωθεί κάτι, ζήτα τη βοήθεια ενός άντρα. Αν θέλεις να γίνει κάτι, ζήτα τη βοήθεια μιας γυναίκας», Margaret Thatcher.
 2. «Για να είναι κάποιος αναντικατάστατος, πρέπει να είναι πάντα διαφορετικός.», Coco Chanel
 3. «Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα. Μην παίζεις με το μέλλον, δράσει τώρα, χωρίς καθυστέρηση.» , Simone de Beauvoir
 4. «Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων, αυτοί που κάνουν τη δουλειά και αυτοί που παίρνουν τα εύσημα. Προσπάθησε να είσαι στην πρώτη ομάδα, υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός εκεί.», Indira Gandhi.
 5. «Εάν βρεις που αγαπάς στη ζωή σου, τότε κράτα αυτή την αγάπη.», Πριγκίπισσα Diana.
 6. «Εάν υπακούσεις σε όλους τους κανόνες, χάνεις όλη τη διασκέδαση.», Katharine Hepburn.
 7. «Μην σταματήσεις να προσπαθείς να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Όπου υπάρχει αγάπη και έμπνευση, δεν μπορείς να κάνεις λάθος.», Ella Fitzgerland.

Και τέλος, όπως είχε κάποτε γράψει στο ημερολόγιό της η Άννα Φρανκ παρά τα όσα συμβαίνουν εμείς πιστεύουμε ακόμα ότι υπάρχει καλή καρδιά! Να κυνηγάς τα όνειρά σου γιατί μπορείς… και να γιορτάζεις σήμερα και κάθε μέρα… γιατί μπορείς!

Αξίζει να είσαι γυναίκα!

Χρόνια πολλά στη κάθε γυναίκα!

Πηγές:

el.wikipedia.org

www.huffingtonpost.gr

www.news247.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Μουσικός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή