• Αρχική
  • e-learning
  • Χρήση και εγκατάσταση του Dropbox σε υπολογιστές και Android
Το λογότυπο του ντρόπμποξ, ένα μπλε ανοιχτό χαρτόκουτο σε λευκό φόντο με τη λέξη Dropbox δίπλα με μαύρα γράμματα

Στο κείμενο που ακολουθεί, θα αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια η χρήση και η εγκατάσταση της εφαρμογής Dropbox, τόσο για υπολογιστή, όσο και για κινητά τηλέφωνα Smartphone με λειτουργικό σύστημα Android.

Το Dropbox είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μεγάλων και ογκωδών αρχείων μεταξύ 2 ή και περισσότερων χρηστών εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τραγούδια, video, ταινίες, βιβλία, καθώς επίσης και προγράμματα για υπολογιστή.

Χρήση του Dropbox για υπολογιστή

Πρώτα από όλα, ο χρήστης πρέπει απαραιτήτως να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της Dropbox πατώντας εδώ, όπου θα πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό.

Ο λογαριασμός είναι δωρεάν και είναι της μορφής:

  • User name, το e-mail του χρήστη.
  • Password, ο προσωπικός κωδικός που θα επιλέξει ο χρήστης.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επισκεφτεί την ιστοσελίδα αυτή, όπου θα κατεβάσει την εφαρμογή του Dropbox για τον υπολογιστή.

Για την εγκατάσταση του Dropbox, μόλις κατεβάσουμε την εφαρμογή, εκτελούμε το αρχείο Dropbox setup.exe.

Περιμένουμε μερικά λεπτά, ανάλογα και με τον τύπο σύνδεσης μας στο Internet, δηλαδή περίπου 5 με 7 λεπτά, ώστε να κατέβει η εφαρμογή και να εγκατασταθεί αυτόματα στο σύστημά μας.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μας ανοίγει ένα παράθυρο όπου μας ζητάει να συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας.

Πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Control+G και ανοίγει αυτόματα η σελίδα του Dropbox και εισάγουμε το e-mail που δώσαμε ως User name και το Password και κάνουμε σύνδεση-login.

Γίνεται αυτόματη επικοινωνία της εφαρμογής με τον Server του Dropbox και αυτόματος συγχρονισμός.

Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε.

Από προεπιλογή, το Dropbox δημιουργεί 1 φάκελο στον κατάλογο User του υπολογιστή μας, με ονομασία Dropbox.

Για να μετακινήσουμε τον κατάλογο του Dropbox σε επιθυμητό αποθηκευτικό χώρο, από το System tray βρίσκουμε το Dropbox και ανοίγουμε με το application τις επιλογές, όπου βρίσκουμε την επιλογή Προτιμήσεις-Preferences.

Με Control+Tab, πηγαίνουμε στη δεύτερη καρτέλα, όπου στην επιλογή Move enter location, πατάμε το space και καθορίζουμε τον προορισμό και το όνομα του φακέλου που θα συγχρονίζει το Dropbox, δηλαδή εκεί που θα αποθηκεύουμε τους φακέλους και τα αρχεία μας, για κοινή χρήση και διαμοιρασμό με άλλους.

Πώς μοιραζόμαστε ένα αρχείο ή φάκελο

Αντιγράφουμε το αρχείο που θέλουμε να μοιραστούμε στον φάκελο του Dropbox.

Με το application, βρίσκουμε την επιλογή Copying Dropbox link και πατάμε το Enter. Έτσι, αντιγράφεται το link στο πρόχειρο και έχουμε τη δυνατότητα να το μοιραστούμε με άλλους χρήστες μέσω e-mail, ή άλλης εφαρμογής.

Ο χρήστης που θα λάβει το e-mail θα το κάνει επικόλληση στον Browser του. Εκεί θα του ανοίξει η σελίδα του Dropbox και θα τον καθοδηγήσει για το πώς να κατεβάσει το αρχείο.

Αν θέλουμε να διευκολύνουμε παραπάνω τον χρήστη και να κατεβάσει απευθείας το αρχείο, στο τέλος του link υπάρχει πάντα η κατάληξη dl/0, όπου διαγράφουμε το 0 και στη θέση του βάζουμε τον αριθμό 1, έτσι ώστε να έχουμε την κατάληξη dl/1.

Για να μοιραστούμε 1 φάκελο με πολλά αρχεία, όταν τον αντιγράφουμε στον κατάλογο του Dropbox, τον συμπιέζουμε και μετά ακολουθούμε την ίδια ως άνω διαδικασία.

Η άλλη δυνατότητα που έχουμε είναι ο διαμοιρασμός αρχείων με 2 ή και περισσότερους χρήστες μέσω πρόσκλησης, δηλαδή να έχουμε δικαίωμα κοινής χρήσης αρχείων και φακέλων πολλοί χρήστες μαζί.

Ας υποθέσουμε ότι έχω 1 φάκελο με τραγούδια επιλογής και θέλω να τον μοιραστώ με 3 άτομα. Προαιρετικά, φτιάχνουμε 1 φάκελο, π.χ. τα ονόματα αυτών που θα μοιραζόμαστε τα αρχεία που θέλουμε, δηλαδή Δημήτρης, Βασίλης, Νίκος, Γιώργος.

Αντιγράφω στον συγκεκριμένο φάκελο τα αρχεία που θέλω, ενώ αν θέλω να προσθέσω και φακέλους, μόλις τους αντιγράψω, τους συμπιέζω.

Στη συνέχεια, ενώ βρισκόμαστε πάνω στον φάκελο που επεξεργαζόμαστε, πατάμε το δεξί κλικ, βρίσκουμε την επιλογή Share και πατάμε το Enter.

Στο παράθυρο που ανοίγει, πληκτρολογούμε τα e-mail αυτών που θέλουμε να προσκαλέσουμε, μόλις ολοκληρώσουμε την εισαγωγή των e-mail, βρίσκουμε με το Tab το κουμπί Invite και πατάμε το Space.

Μόλις οι χρήστες λάβουν το e-mail και ανοίξουν το link που υπάρχει εκεί και αφού συνδεθούν στο λογαριασμό Dropbox, τότε αυτόματα έχουν πρόσβαση στον κοινό φάκελο που φτιάξαμε.

Αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω φάκελος αντιγράφεται αυτόματα στον υπολογιστή του κάθε χρήστη που έλαβε την πρόσκληση και την αποδέχτηκε. Έτσι, αυτός έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα αρχεία και τους φακέλους που υπάρχουν εκεί.

Με αυτό τον τρόπο, αν θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας αρχεία και φακέλους οι προσκεκλημένοι χρήστες που έχουμε πρόσβαση στον κοινό φάκελο, απλώς αντιγράφουμε τα αρχεία και τους φακέλους που θέλουμε και τα κάνουμε επικόλληση στο φάκελο κοινής χρήσης. Οι υπόλοιποι χρήστες που έλαβαν και αποδέχτηκαν την πρόσκληση έχουν τη δυνατότητα να τα λάβουν και να τα επεξεργαστούν, αντιγράφοντάς τα, ή κάνοντας αποκοπή από τον κοινό φάκελο.

Χρήση του Dropbox από συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android

Για να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή του Dropbox στη συσκευή μας Android, μπορούμε να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα του Play Store για να διαβάσουμε περισσότερες πληροφορίες.

Η χρήση της εφαρμογής είναι απλή.

Όταν ανοίγουμε την εφαρμογή, εμφανίζεται ο προκαθορισμένος φάκελος που έχει αποθηκευμένα όλα τα αρχεία και τους φακέλους που έχουμε για κοινή χρήση, καθώς και τους κοινούς φακέλους που έχουμε με άλλους χρήστες.

Με λίγα λόγια, η συσκευή μας συγχρονίζεται με τον Server του Dropbox και έτσι έχουμε πρόσβαση στα ίδια αρχεία και φακέλους που έχουμε και στον υπολογιστή μας. Αν, δηλαδή, διαγράψουμε 1 αρχείο ή φάκελο από τον κατάλογο του Dropbox, αυτόματα διαγράφεται και από τον κατάλογο που υπάρχει και στον υπολογιστή, διότι όπως είπαμε, η εφαρμογή συγχρονίζεται αυτόματα με το Server.

Πώς διαμοιραζόμαστε ένα αρχείο ή φάκελο με άλλους χρήστες

Όπως εμφανίζεται η λίστα με τα διαθέσιμα αρχεία και φακέλους, δεξιά από κάθε στοιχείο, υπάρχει 1 κουμπί, το οποίο όταν το ανοίγουμε, εμφανίζονται διαθέσιμες επιλογές, όπως Share, Copy, Delete, Move, Rename, κλπ.

Με το Copy μπορούμε να αντιγράψουμε το αρχείο ή το φάκελο σε άλλον κατάλογο μέσα στο Dropbox.

Με το Share, μπορούμε να στείλουμε πρόσκληση για να έχουμε κοινό φάκελο ή αρχείο με 1 ή και παραπάνω χρήστες, όπως περιγράφηκε παραπάνω, ενώ αν επιλέξουμε Anyone can use link, θα μας ανοίξει 1 παράθυρο με τις διαθέσιμες επιλογές που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για αποστολή του αρχείου, όπως e-mail, μηνύματα, Facebook, κλπ.

Επίσης, αν επιλέξουμε το Copy link, τότε θα αντιγραφεί στο πρόχειρο το link με το αρχείο ή τον φάκελο που επιλέξαμε και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως περιγράψαμε και παραπάνω.

Πάνω-πάνω δεξιά υπάρχει το κουμπί του μενού, όπου όταν το ανοίξουμε, υπάρχουν οι επιλογές Recents, files, photos, off line files, Notifications, ενώ πάνω δεξιά, υπάρχει το κουμπί ρυθμίσεις.

Όταν βρισκόμαστε στο κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής πάνω-πάνω δεξιά, υπάρχει το κουμπί περισσότερες επιλογές, όπου εκεί υπάρχουν οι επιλογές Short και Refresh, τα οποία δε μας χρησιμεύουν σε τίποτα.

Πάνω-πάνω και στη μέση, υπάρχει το κουμπί Search, όπου μπορούμε να αναζητήσουμε στοιχεία στην εφαρμογή.

Κάτω-κάτω δεξιά, υπάρχει το κουμπί με επιλογές όπως Upload photos, Upload files, Create folder, Create new text file, Take photos και τέλος Upload file on a computer.

Με την επιλογή Create folder μπορούμε να δημιουργήσουμε φάκελο στην εφαρμογή του Dropbox, ενώ με την επιλογή Upload files μπορούμε να ανεβάσουμε αρχεία στο Dropbox, όπως και με την επιλογή Upload photos, μπορούμε να ανεβάσουμε φωτογραφίες στο Dropbox.

Με την επιλογή Take photos μπορούμε απευθείας τραβώντας μια φωτογραφία να τη χρησιμοποιήσουμε στο Dropbox, ενώ με την επιλογή Create a new text file μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αρχείο κειμένου, απευθείας για το Dropbox.

Σε ό,τι αφορά το κουμπί των ρυθμίσεων, δεν έχουμε να ρυθμίσουμε κάτι το σημαντικό, παρά μόνο εάν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από το λογαριασμό μας, επιλέγοντας Sign out.

Υπάρχουν επίσης οι επιλογές Get more free space, και Invite a friend. Με το Invite a friend, μπορούμε να προσκαλέσουμε κάποιον ώστε να χρησιμοποιήσει το Dropbox.

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή