Συνταξιούχος άνδρας κάθεται σε ένα περβάζι σκυμμένος και με το χέρι του στο πρόσωπό του

Ποιοι μένουν εκτός από τους “κόφτες” Χατζηδάκη-Μητστοτάκη. Οι τρεις προϋποθέσεις που συνοδεύουν τη χορήγηση του επιδόματος αφήνουν τελικά εκτός σχεδόν 1 στους 4

Έξω από κάθε πρόβλεψη είναι τελικά ο ακριβής αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που θα λάβει αύριο Τετάρτη το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι δικαιούχοι είναι 200.000 λιγότεροι, καθώς οι “κόφτες” των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων που συνοδεύουν τη χορήγηση του επιδόματος αφήνουν εκτός πάνω από το 20% από όσους αρχικά υπολόγιζαν ο Κ. Χατζηδάκης και ο ΕΦΚΑ.

Με άλλα λόγια, ένα μεγάλο μέρος των χαμηλοσυνταξιούχων με μεικτές απολαβές 500-600 ευρώ τον μήνα (που την άνοιξη του 2019 έλαβε τη 13η σύνταξη και για τρία χρόνια, 2016-2018, λάμβανε κάθε Δεκέμβριο “κοινωνικό μέρισμα”) θα περάσει και την Πρωτοχρονιά χωρίς καμία στήριξη και βοήθεια. Κι αυτό καθώς οι τρεις προϋποθέσεις που συνοδεύουν τη χορήγηση του επιδόματος (και οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά) “έκοψαν” τελικά σχεδόν 1 στους 4 που αρχικά υπολόγιζαν το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Εργασίας, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη Βουλή, είχε ανακοινώσει ότι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος θα είναι τουλάχιστον 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ωστόσο χθες ανακοίνωσε ότι το επίδομα θα λάβουν τελικά 634.027 χαμηλοσυνταξιούχοι των 600 ευρώ και κάτω.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το μέσο ποσό του έκτακτου δώρου διαμορφώνεται στα 252 ευρώ, ενώ την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί επίσης η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Επίσης, εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όσοι τον Νοέμβριο έλαβαν οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει:

* Ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 έως 7.200 ευρώ.

* Ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά (άθροισμα φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) έως 14.400 ευρώ.

* Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού (πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021) έως 200.000 ευρώ.

Οι πιο φτωχοί των φτωχών…

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, τα 250 ευρώ θα λάβουν οι… πιο φτωχοί από τους φτωχούς συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι αγρότες (η πλειονότητα λαμβάνει έως 400 ευρώ κύρια σύνταξη) που δεν λαμβάνουν επικουρική, οι συνταξιούχοι με 15 χρόνια ασφάλισης (έως 450 ευρώ κύρια σύνταξη και 150 επικουρική) και οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που επίσης δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη. Κερδισμένοι οριακά είναι τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ τον μήνα και δεν έχουν άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία.

Πηγή: Εφημερίδα “Η Αυγή”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή