Δάσκαλος πάνω από μαθήτρια με σύνδρομο down

Απάθεια Κεραμέως-Μπακογιάννη

Την απαράδεκτη και συνεχιζόμενη έλλειψη Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα καταγγέλλουν γονείς με ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία τους.

Το θέμα στη Βουλή φέρνει ο Φίλης.

Το θέμα της συνεχιζόμενης και απαράδεκτης έλλειψής Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα φέρνει στη Βουλή ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης για να σταματήσει το κρυφτούλι της απάθειας υπουργείου Παιδείας και Δήμου Αθηναίων.

Ο Νίκος Φίλης, με αφορμή τις διαμαρτυρίες των γονέων, δήλωσε πως μόνο «η Αθήνα του κ. Μπακογιάννη, στην Ελλάδα του κ. Μητσοιάκη» δεν διαθέτει ειδικό σχολείο για παιδιά με σοβαρή αναπηρία, ενώ η Αθήνα πρέπει να είναι ο μόνος δήμος πρωτεύουσας κράτους που στερείται ανάλογης δομής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) είναι δομή που υποδέχεται παιδιά με αυτισμό, με σύνδρομο Down και άλλες σοβαρές αναπηρίες και φροντίζει για την εκπαίδευσή τους, με υψηλής κατάρτισης προσωπικό. Δέχεται παιδιά μετά το ειδικό δημοτικά και μέχρι τα 24 έτη ηλικίας καλύπτοντας μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Αν ήταν κολέγιο, θα το είχαν ανοίξει δύο φορές Νίκος Φίλης τομεάρχης Παιδείας του Σ ΥΡΙΖΑ-Π .Σ.

Αδρανής αν όχι απαθής ο Δήμος Αθηναίων

Το 2019 με ΦΕΚ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε η εν λόγω δομή στον Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους, όπως και το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο στην Πάρο, που λειτουργεί ήδη εδώ και δυο χρόνια. Στην Αθήνα όμως δεν έχει γίνει το παραμικρό, συνεχίζει ο Νίκος Φίλης.

Οι γονείς αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά με αναπηρία σε γειτονικούς δήμους, στο Νέο Ηράκλειο, στον Πειραιά και αλλού, να κάνουν χιλιόμετρα κάθε μέρα, ή υποχρεώνονται να τα κρατάνε σπίτι (η μετακίνηση γι’ αυτά τα παιδιά είναι πολύ δύσκολη) ή τα στέλνουν σε ιδιωτικές δομές. «Αναρωτιέμαι αν ντρέπεται κανείς στον δήμο και στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας. Αν ήταν κολέγιο, θα το είχαν… ανοίξει δυο φορές» συμπληρώνει χαρακτηριστικά. Πρόσφατα οι γονείς παιδιών με αναπηρία κατέθεσαν εξώδικη διαμαρτυρία στον δήμο, κοινοποιώντας την στην υφυπουργό Παιδείας. Εκεί καταγγέλλουν ότι «ο Δήμος Αθηναίων παραμένει αδρανής αν όχι απαθής». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Νίκος Φίλης, το υπουργείο πρέπει να πάρει το θέμα πάνω του και όχι να κρύβεται πίσω από την απάθεια του δήμου. Προσθέτει δε ότι υπάρχει κατάλληλο ιδιόκτητο οικόπεδο στους Άνω Αμπελόκηπους.

Πρώτο καθήκον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ Α-ΠΣ.

Δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι να τεθεί ξανά σε προτεραιότητα η στήριξη της Ειδικής Εκπαίδευσης στη χώρα και πρώτο καθήκον η λειτουργία ΕΕΕΕΚ στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Ο Νίκο ς Φίλης υπενθύμισε ότι μόλις έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει χιλιάδες θέσεις επιστημονικού και άλλου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή, δεσμεύοντας τους πόρους. Όταν τις προσλήψεις στην εκπαίδευση τις είχαν σταματήσει για σχεδόν για δέκα χρόνια τα Μνημόνια. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να παρουσιάσει τις προσλήψεις αυτές ως δικές της, αλλά, όπως προσθέτει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «γονείς και εκπαιδευτικοί ξέρουν καλύτερα».

Πηγή: Εφημερίδα “Η Αυγή”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή