Δικαστήρια Χανίων

Αυθαίρετες καταλήψεις με τραπεζοκαθίσματα αλλά και κάθε είδους εμπορεύματα διαπιστώνει κανείς συχνά σε πλατείες, δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια των Χανίων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το σκηνικό συμπληρώνουν παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Ένα φαινόμενο που δεν έχει να κάνει μόνο με τη μη τήρηση της νομιμότητας από οισμένους επαγγελματίες ή την «ασυνειδησία» κάποιων πολιτών, αλλά και με την απουσία κατάλληλων πολιτικών που θα δώσουν ζωή στους δημόσιους χώρους επενδύοντας – πέρα από επιχειρηματικές δράσεις – και σε χρήσεις που θα διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφαλές και φιλικό προς τους επισκέπτες του.

Ένα περιβάλλον που θα έχει ως βασική μέριμνα, μεταξύ άλλων και την εξυπηρέτηση εκείνων των κοινωνικών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι ή και οι γονείς με καροτσάκια, που σήμερα βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό λόγω του απροσπέλαστου που χαρακτηρίζει πολλούς δημόσιους χώρους.

Για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για μία αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των δημόσιων χώρων μίλησαν στα ”Χ.Ν.” φορείς των Χανίων, φωτίζοντας πτυχές του ζητήματος και διατυπώνοντας προβληματισμούς για την κατάσταση που επικρατεί.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων Γιώργος Καλλιγέρης

«Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας»

Τήρηση της νομιμότητας, αλλαγή νοοτροπίας αλλά και ένας συνδυασμός παρεμβάσεων που θα ζωντανέψουν τους δημόσιους χώρους και θα   προσφέρουν ένα ασφαλές και προσβάσιμο περιβάλλον για όλους τους πολίτες απαιτείται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου   Αρχιτεκτόνων Χανίων Γιώργο Καλλιγέρη, ώστε οι δημόσιοι χώροι να πάψουν, όπως σημειώνει, να είναι ταυτισμένοι αποκλειστικά με τα   τραπεζοκαθίσματα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα ”Χ.Ν.”, ο κ. Καλλιγέρης υπογράμμισε σχετικά με το θέμα: «Το πρόβλημα των ελεύθερων χώρων στα Χανιά είναι   μεγάλο και σίγουρα μεγαλύτερο από άλλες πόλεις. Για παράδειγμα βλέπουμε σε πόλεις όπως η Κως, τα Τρίκαλα ή και το γειτονικό μας   Ρέθυμνο ότι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν διαφορετικά αυτό το θέμα και υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες. Το γεγονός ωστόσο ότι   διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση δείχνει ότι κι εμείς οι ίδιοι ίσως να μη θέλουμε ή να μην έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη κάποια αλλαγή.   Δυστυχώς  το πρόβλημα το διαπιστώνουμε μόνο όταν γινόμαστε μαμάδες και μπαμπάδες και το ξεχνάμε όταν σταματήσουμε να χρειαζόμαστε   το καροτσάκι του μωρού».

Ο κ. Καλλιγέρης επεσήμανε ακόμα πως «μια σημαντική πτυχή επίσης είναι ότι δεν τηρείται η νομιμότητα παρότι νόμοι υπάρχουν και είναι και   σαφέστατοι. Για παράδειγμα, στο λιμάνι όταν μαθευτεί ότι γίνονται έλεγχοι, περνάει κανείς και βλέπει ένα λιμάνι πρότυπο αλλά την αμέσως επόμενη στιγμήεπανέρχεται το χάος» και πρόσθεσε: «Για το θέμα της ασφάλειας αλλά και της αξιοποίησης, αυτό που βλέπουμε είναι ότι όταν θέλουμε να ζωντανέψουμε ένα δημόσιο χώρο, η πρώτη ή και μοναδική λύση που μας έρχεται στο μυαλό ως Δημοτική Αρχή, ως επιχειρηματίες ή και ως πολίτες είναι να βάλουμε καφετέριες και τραπεζοκαθίσματα. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι σε ιδιωτικές χρήσεις. Το θέμα όμως είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα μέσα από έναν συνδυασμό πραγμάτων όπως ο καλός φωτισμός, η συντήρηση και καθαριότητα του χώρου ώστε να είναι ελκυστικός, η διοργάνωση εκδηλώσεων, το να υπάρχουν λειτουργικές παιδικές χαρές κ.λπ. Είναι βέβαια και θέμα νοοτροπίας αφού τους δημόσιους χώρους δεν είμαστε συνηθισμένοι να τους χρησιμοποιούμε, όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού, χωρίς να καταναλώσουμε κάτι. Με άλλα λόγια, ο δημόσιος χώρος έχει ταυτιστεί με τα τραπεζοκαθίσματα και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να αναδείξουμε κι άλλες δυνατές χρήσεις του δημόσιου χώρου. Αυτός είναι και ο στόχος των εκδηλώσεων του P-Public, δηλαδή η διοργάνωση δράσεων σε χώρους που είτε δεν τους γνωρίζει καν ο κόσμος, είτε η ανάδειξη αυτών των χώρων μέσα από διαφορετικές χρήσεις που μπορεί να έχουν».

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης

«Ο Δήμος ”έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι”»

Είναι υποχρέωση των καταστηματαρχών να τηρούν το Νόμο και να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά, καταπατώντας τους πεζόδρομους που είναι δικαίωμα όλων να απολαμβάνουν. Όμως είναι υποχρέωση και του Δήμου να μειώσει τις εισφορές για τα τραπεζοκαθίμστα, όπως έχει γίνει  σε άλλες πόλεις, ανέφερε στα ”Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης.

Όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα στους δημόσιους χώρους ο κ. Μπουρδαντωνάκης μιλώντας στα ”Χ.Ν.” επεσήμανε πως: «πρέπει εμείς ως επιχειρηματίες να σεβόμαστε τις διαγραμμίσεις του Δήμου Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούμε το Νόμο γιατί έτσι κρατάμε τα πεζοδρόμια ανοιχτά και μπορεί να γίνεται ομαλά η διέλευση πεζών, μητέρων με καροτσάκια και ΑμεΑ. Πρέπει να υπάρχει μια όμορφη αισθητική έξω από τα καταστήματά μας και δεν πρέπει να λειτουργούμε ανταγωνιστικά, καταπατούμε τους πεζόδρομους που είναι δικαίωμα όλων να τους απολαμβάνουν».

Σχετικά με το ζήτημα της επινοικίασης των πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από το Δήμο προς τα καταστήματα ο κ. Μπουρδαντωνάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «ο Δήμος ”έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι”. Εισπράττει πάρα πολλά λεφτά από τα τραπεζοκαθίσματα και τριπλάσια περισσότερα από τα πρόστιμα. Πήγαμε και ζητήσαμε από το Δήμο να μας μειώσει τις εισφορές αυτές για τα τραπεζοκαθίσματα και μας είπαν πως θα εφαρμοστεί ό,τι λέει ο Νόμος. Εμείς με τη σειρά μας ρωτήσαμε τι γίνεται σε άλλες πόλεις και μας είπαν ότι έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες μειώσεις».

Μιλώντας για την κατάσταση του κλάδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων τόνισε: «Τα καταστήματα εστίασης σήμερα είναι μη βιώσιμα, με την αύξηση του Φ.Π.Α., με την αλλαγή του φορολογικού, με την αύξηση των πρώτων υλών, με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 50% είμαστε όλοι πνιγμένοι. Και μη σας ξεγελάει η εικόνα των γεμάτων από κόσμο μαγαζιά. Εμείς κρατάμε τις τιμές μας χαμηλά, μειώνοντάς τις πολλές φορές για να είμαστε ανταγωνιστικοί, την ώρα που όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυξάνονται. Ήδη έχουν αρχίσει και κλείνουν πάρα πολλά καταστήματα εστίασης ενώ όσα μένουν ανοιχτά χρωστάνε παντού. Είμαστε εγκλωβισμένοι και περιμένουμε ένα θαύμα».

Μάλιστα ο κύριος Μπουρδαντωνάκης ανέφερε ως παράδειγμα το Πρόγραμμα ”Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Χανιά”, το οποίο, όπως τόνισε, λίγο ωφέλησε κυρίως κάποια καταστήματα εστίασης π.χ. εστιατόρια «που δε ”βγαίνανε” οικονομικά που είχαν βάλει ”χ” στη διασκέσαη. Ήταν μια καλή προσπάθεια, ο κόσμος βγήκε από το σπίτι του να διασκεδάσει, υπήρξε το κάτι παραπάνω, όμως αυτή η κίνηση ήταβ προς όφελος του καταναλωτή, διότι με 2 ευρώ τον καφέ, δε ”βγαίνει” ένα κατάστημα αλλά ”μπαίνει μέσα”. Είναι ξεκάθαρο αυτό».

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο αντιδήμαρχος Χανίων Μανούσος Λιονάκης

Αυξημένες οι παραβάσεις τα τελευταία χρόνια.

Αύξηση στις παραβάσεις κατάληψης κοινόχρηστων χώρων διαπιστώνει τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αστυνομία Χανίων, σύμφωνα με τους ελέγχους που διενεργεί. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων Μανούσος Λιονάκης το 2010 είχαν βεβαιωθεί 446

παραβάσεις αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου από επιχειρήσεις, το 2011, 458 και το 2012 533 αντίστοιχα.

«Οι περισσότερες παραβάσεις αυτού του τύπου βεβαιώνονται φυσικά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα πρόστιμα δε που προβλέπονται είναι ”τσουχτερά”. Σε περίπτωση δηλαδή παράνομης κατάληψης κάποιου χώρου το πρόστιμο είναι επί 3 η τιμή παραχώρησης. Αν για παράδειγμα η τιμή ενοικίασης είναι 51 ευρώ το τετραγωνικό το χρόνο, τότε ο παραβάτης τιμωρείται για κάθε τετραγωνικό μέτρο που καταλαμβάνει παράνομα με 150 ευρώ πρόστιμο. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που εντοπίζεται περισσότερο το πρόβλημα, είναι στην παλιά πόλη αλλά και τα πεζοδρόμια όλης της πόλης και κυρίως αφορά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», σχολίασε σχετικά ο κ. Λιονάκης.

 

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο πρόεδρος της Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς

«Απουσιάζει η Παιδεία και η Αγωγή»

«Η έλλειψη αγωγής, παιδείας και σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας αποτελεί, μεταξύ άλλων, την πηγή πολλών δεινών με τα οποία βρίσκονατι καθημερινά αντιμέτωπα τα άτομα με αναπηρία στους δημόσιους χώρους». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Χανιώτικης καταγωγής, Πρόεδρος της Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς, μιλώντας στα ”Χ.Ν.” για το συγκεκριμένο θέμα.

«Πανελλαδικά κάνοντας περιοδεία ως Πρόεδρος της Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, διαπιστώνω εδώ και χρόνια έστω και αν ζήσαμε σαν χώρα Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, ότι το πεζοδρόμιο είναι μια φωτογραφία της στάσης κάθε πολίτη απέναντι στους συμπολίτες μας. Το συνηθίζουμε σαν έθνος και χώρα να μη σεβόμαστε τους συμπολίτες μας με διάφορα προβλήματα, εκτός και αν κάποιο πρόβλημα – και όχι μόνο μια αναπηρία – συμβαίνει και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Δυστυχώς η κατάσταση με τα πεζοδρόμια που αποκτά διπλάσιο βαθμό δυσκολίας κάθε τουριστική σεζόν σε πόλεις με μεγάλη επισκεψιμότητα είναι πραγματικά απελπιστική κι αυτό φυσικά αποκλείει, μεταξύ άλλων, και τουρίστες με αναπηρία να επισκεφθούν την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Αυγουλάς και πρόσθεσε σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονται στους δημόσιους χώρους: «Πολλές ράμπες καταλαμβάνονται από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όσο καλά και αν θέλει να κάνει η Δημοτική Αστυνομία τη δουλειά της, επίσης καφετέριες που περιμένουν να δουλέψουν λίγο παραπάνω, διπλασιάζουν το χώρο που καταλαμβάνουν – όχι πάντα νόμιμα – με τραπεζοκαθίσματα, με συνέπεια το αδιάβατο των πόλεων να γίνεται κάθε άνοιξη και καλοκαίρι θεσμός. Κι όσο καλά εκπαιδευμένος και να είναι ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης ή αναπηρία, δεν είναι πάντα εύκολο να σκαρφαλώνει ή να κατεβαίνει πεζοδρόμια και να μη τουμπάρει με το αναπηρικό αμαξίδιο ή να ξεπερνάει ράμπες που δυστυχώς έχουν κατασκευαστεί πλημμελώς. Στις πλατείες από την άλλη δεν υπάρχει η παιδεία για να δημιουργηθούν  προστατευόμενες διαδρομές για άτομα με αναπηρία, για μητέρες με καροτσάκια, για ηλικιωμένους κλπ. ώστε να ακολουθείς μια συγκεκριμένη διαδρομή και επομένως αναγκάζεται κάθε άνθρωπος με οποιαδήποτε δυσκολία στην κίνηση να πρέπει να διέλθει από μια πλατεία με πολύ κόσμο που κάνει βόλτα οπουδήποτε, με παιδιά που παίζουν μπάλα, με καφετέριες που έχουν επεκταθεί, με περίπτερα που έχουν εξαπλωθεί κ.λπ. Αυτή η διαχρονική έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής και στους κυβερνώντες και σε όλους εμάς – καθώς είναι θέμα νοοτροπίας και παιδείας – έχει ως συνέπεια δυστυχώς να φέρνει κοινωνικές ομάδες αντιμέτωπες μεταξύ τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα: Δε μας φταίνε οι καταστηματάρχες που λόγω κρίσης κάνουν μία ύστατη προσπάθεια να δουλέψουν, αλλά ούτε τα παιδιά που δεν έχουν που να παίξουν. Έχει λύσεις το κράτος και υπάρχουν ειδικοί για να ρωτήσει όπως οι Επιστημονικοί Συνεργάτες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, που έχει ένα δίκτυο πανελλαδικό και όπου χρειαστεί ένας δήμος μπορεί να τους βρει, να πάρει λύσεις πρακτικές, χωρίς κόστος, να τις εφαρμόσει και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Από την άλλη, ως παράγοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχω σταματήσει να μετράω συστάσεις ξαθ εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών για διευκόλυνση στην πρόσβαση των ΑμεΑ που μένουν ανενεργές…»

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ – ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

η Πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης Ελένη Χαιρέτη

«Σεβασμός προς τον πολίτη αλλά και συνεννόηση με το Δήμο».

«Ο Επιχειρηματίας θα πρέπει να καταλάβει τον πολίτη αλλά και να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μπορεί να βρίσκεται πάντα μία λύση» επεσήμανε στα ”Χ.Ν.” η Πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης Ελένη Χαιρέτη.

«Βασικό ζητούμενο είναι ποιος έχει τη δικαιοδοσία του χώρου που εμείς επινοικιάζουμε π.χ. αν ανήκει στο Δήμο, στην Κτηματική υπηρεσία κλπ. Ο Δήμος έχει το δικαίωμα να επινοικιάσει τους χώρους που του ανήκουν. Άρα αφού έχει εγκρίνει την άδεια, επινοικιάζει το χώρο κάθε χρόνο και εάν ο επιχειρηματίας βάλει κάτι άλλο δηλαδή κάποιο ψυγείο, σκαλιέρα κλπ, πληρώνει το ανάλογο αντίτιμο, είτε αυτό είναι πρόστιμο είτε κάτι άλλο. Η Κτηματική Υπηρεσία ενοικιάζει εξ ολοκλήρου το κομμάτι του χώρου στον επιχειρηματία και κάθε μήνα πληρώνει το συμφωνηθέν αντίτιμο. Από εκεί και πέρα, δεν τίθεται θέμα καταπάτησης χώρου», ανέφερε η κα Χαιρέτη.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, θα πρέπει να υπάρχει καλή συνεννόηση με την αρμόδια επιτροπή του Δήμου και ο επιχειρηματίας π.χ. ο περιπτεράς ή ο ψιλικατζής να συμμορφώνεται με τους νόμους ώστε να μην ενοχλείται κάποιος ανάπηρος πολίτης στη διέλευσή του ή ένας πεζός.

«Ο Επιχειρηματίας θα πρέπει να καταλάβει τον πολίτη αλλά και να υπάρχει συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μπορεί να βρίσκεται πάντα μία λύση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Νόμοι αλλά και λύσεις, υπάρχουν».

Πάντως η κα Χαιρέτη, διευκρίνησε πως «ήδη τα τέλη σε κάποιους δήμους έχουν μειωθεί κατά 20% βάσει Δημοτικού Συμβουλίου ενώ τα πρόστιμα για τον επιπλέον χώρο μειώνονται κατά 30-40% βάσει νόμου. Εάν ο επιχειρηματίας προχωρήσει σε προσφυγή (και δικαιωθεί) μειώνονται κατά 70%. Τα τέλη είναι θέμα Δημοτικού Συμβουλίου και πρέπει να μειωθούν. Διότι η κατάσταση για τους περιπτερούχους είναι πολύ δύσκολη και τα έξοδα είναι πέρισσότερα από ότι τα έσοδα. Πάρα πολύ δύσκολα επιβιώνει σήμερα ένας επαγγελματίας του κλάδου με αποτέλεσμα πολλά περίπτερα να έχουν ”βάλει λουκέτο” σε όλη την Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η κατάσταση είναι δραματική, γιατί ο κόσμος τώρα πια δεν έχει να ψωνίσει».

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Νίκος Ξυνίδης

«Συχνό φαινόμενο οι αυθαίρετες καταλήψεις».

«Αυτό που έχουμε δει κατ’ επανάληψη είναι ότι σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν υπερβάσεις στις άδειες που έχουν δοθεί ή και αυθαίρετες τοποθετήσεις τραπεζοκαθισμάτων. Ενώ δηλαδή κάποιοι έχουν πάρει άδεια για 50 τ.μ. βάζουν καθίσματα σε 100 τ.μ., ενώ υπάρχουν και άλλοι που βάζουν τραπεζοκαθίσματα χωρίς να έχουν πάρει άδεια», δηλώνει στα ”Χ.Ν.” ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που έχει και την ευθύνη για την έγκριση των αδειών τραπεζοκαθισμάτων μετά από εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου Χανίων κ. Νίκος Ξυνίδης.

Ερωτηθείς για το τι κάνει ο Δήμος Χανίων για όσους παρανομούν, ο κ. Ξυνίδης απαντάει πως «όσο γνωρίζω, σε όσους παρανομούν έχουν επιβληθεί σε όλες τις περιπτώσεις τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος. Η διαδικασία προβλέπει ότι πρέπει να γίνουν τρεις μηνύσεις ώστε να προχωρήσει η διαδικασία απόσυρσης των τραπεζοκαθισμάτων».

Αναφορικά με καταγγελίες για ορισμένες πλατείες των Χανίων, ότι υπάρχει υπερκατάληψη του χώρου τους από τραπεζοκαθίσματα, ο κ. Ξυνίδης απάντησε:

Για το πάρκο στο Κρύο Βρυσάλι: «Το έργο της πλατείας δεν έχει αποπερατωθεί. Από την Επιτροπή Ποιότητας ζωής δεν έχει δοθεί καμία άδεια, σε κανένα επιχειρηματία. Είναι όλοι παράνομοι, όσοι έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα. Πρέπει να αποπερατωθεί η σχετική μελέτη και στη συνέχεια να δουμε αν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καθισμάτων», ανέφερε ο κ. Ξυνίδης.

Για τη Σπλάντζια: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τραπεζοκαθισμάτων. Υπάρχει ένα πρόβλημα για την Επιτροπή. Για παράδειγμα στην Σπλάντζια υπήρχαν 3 μαγαζιά που είχαμε δώσει άδεια. Μετά από ένα χρόνο άνοιξε άλλο μαγαζί. Υπάρχει λογική να μη δώσεις και σε αυτόν; Επομένως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αντί να αναδεικνύεται η πλατεία και μάλιστα η ιστορική αυτή πλατεία, φαίνονται τα τραπεζοκαθίσματα. Αυτό που έχουμε ως στόχο είναι να γίνει μια μελέτη συνολική για την πλατεία όπου θα συνυπολογισθούν όλα τα καταστήματα, όλες οι αλλαγές. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που προκλήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη άνοιξαν νέα καταστήματα μετά που έγινε ο πεζόδρομος. Δε μπορούμε να πούμε ”μην ανοίξετε”. Απλά πρέπει να δούμε αν τηρείται η νομοθεσία, αν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Ξυνίδης.

Για την Πλατεία Δικαστηρίων: Στη συγκεκριμένη πλατεία κόπηκαν δέντρα και καταργήθηκε παιδική χαρά πριν από μια τετραετία στο πλαίσιο εργασιών για την κατασκευή κτηρίου, ωστόσο δεν έγινε καμία αποκατάσταση του χώρου που απλά ”τσιμεντώθηκε”. Αντιδράσεις προκάλεσε και η κατάργηση μικρού κήπου για την επέκταση τραπεζοκαθισμάτων καφέ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και για αυτήν την πλατεία απαιτείται συνολική μελέτη αποκατάστασης. «Δεν πρέπει να μπούμε σε μια λογική ισοπέδωσης όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε ειδικά την παλιά πόλη και την πόλη μας στο σύνολο της σε ανεκτά επίπεδα, έτσι ώτσε  να συμβιώνουν όλοι οι κάτοικοι και τα καταστήματα», σχολίασε ο κ. Ξυνίδης.

 

Τιμές παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων.

Τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό το χρόνο:

Ζώνη ενετικού λιμανιού 55 ευρώ / τ.μ.

Ζώνη παλιάς πόλης και Νέας Χώρας (από Σελίνου και κάτω) 51 ευρώ / τ.μ.

Πλατεία Δικαστηρίων, πλατεία 1866, 45 ευρώ / τ.μ.

Ζώνη Εμπορικού Κέντρου (από Μαργουνίου μέχρι Κοραή) 37 ευρώ / τ.μ.

Υπόλοιπο πόλης (Άη Γιάννης – Λενταριανά κλπ) 30 ευρώ / τ.μ.

Δημοτικές ενότητες (πρώην περιαστικοί δήμοι) 12 ευρώ / τ.μ.

Πηγή: Εφημερίδα ”Χανιώτικα Νέα”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή