Η εργαζόμενη που συμμετέχει στην έρευνα με φούτερ και ο ένας ώμος κατεβασμένος φαίνεται το ραντάκι της. Ο Συνομιλητής της θολωμένος λέει τη φράση "Ή θα βγάλεις κάτι παραπάνω, ή θα ανέβει το βίντεό σου στο Instagram! "

Τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν ανήλικοι στο διαδίκτυο αναδεικνύει έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Τα όσα παρουσιάστηκαν στην έρευνα ήταν συγκλονιστικά

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε γνωστή πλατφόρμα που χρησιμοποιούν ανήλικοι και πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες.

Εργαζόμενη του Οργανισμού υποδυόμενη την 16χρονη μπήκε σε γνωστή εφαρμογή που χρησιμοποιεί πλήθος παιδιών και εφήβων, πραγματοποιώντας βιντεοκλήσεις με τυχαίους χρήστες.

Τα όσα παρουσιάστηκαν ήταν συγκλονιστικά, καθώς αποκαλύφθηκε πόσο εύκολο είναι ένα παιδί και έφηβος να πέσει θύμα παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων, σε ένα περιβάλλον που ο κάθε ένας σε καθεστώς απόλυτης ανωνυμίας μπορεί να προσεγγίσει κάθε ανήλικο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

Τα ευρήματα της έρευνας σοκάρουν. Χυδαίες ερωτήσεις, απειλές και εκβιασμοί.

Δείτε το βίντεο ⇓

«Πώς είσαι έτσι;» είναι το πρώτο πράγμα που ακούει από τον πρώτο χρήση με τον οποίο συνδέθηκε.

«Έλα φύγε. Είσαι μπάζο, είσαι μπάζο. Έλα φύγε γιατί βαριέμαι να πατήσω και το κουμπί μαζί σου».

«Βγάλε τη ζακέτα»

«Θες να βγάλεις τη ζακέτα;» της λέει ο επόμενος.

«Γιατί να τη βγάλω;» ρωτάει η κοπέλα κι εκείνος λέει: «Για να σε δω λίγο παραπάνω. Βγάλτην να βγάλουμε κάνα story. Έλα, δείξε κάτι παραπάνω. Θα σε βγάλουμε βίντεο, θα σε δουν όλοι».

«Σ’ έχω ήδη βίντεο, οπότε πρέπει να βγάλεις και κάτι παραπάνω. Ή θα βγάλεις κάτι παραπάνω, ή θα ανέβει το βίντεό σου στο Instagram! Αν βγάλεις κάτι παραπάνω, δε θα σε δει κανείς. Θα σε δω μόνο εγώ», επιμένει.

Χυδαίες προτάσεις

Στην συνέχεια, το βίντεο γίνεται πραγματικά τρομακτικό. Σε διάλογο με άνδρα που δηλώνει 18 ετών ο άνδρας λέει:

«Ξέρεις τι; Δεν ξέρω αν η @@@@ μου είναι μεγάλη ή μικρή. Αυτό που ακούς. Δεν ξέρω. Γίνεται απλά να τη δεις και να μου πεις αν είναι μεγάλη ή μικρή για σένα;».

Ακολούθως, άνδρας που δηλώνει 27 ετών, ρωτά την κοπέλα που λέει ότι είναι ανήλικη: «Φαντάζομαι δεν έχεις ολοκληρώσει».

Η κοπέλα ρωτάει «γιατί ρωτάς;» κι εκείνος λέει: «Ποιο είναι το όριό σου;». Εκείνη του απαντά πως το όριό της είναι το… νόμιμο κι εκείνος λέει: «Είναι λίγο τρομακτικό αυτό που λες. Με κάνεις να νιώθω γέρος».

Η κοπέλα του απαντάει πως «για κάποιο λόγο όμως έχουν γραφτεί οι νόμοι».

Κι εκείνος απαντά: «Για κάποιον άλλο δεν τηρούνται».

Η εκδήλωση

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile του Οργανισμού, πραγματοποίησαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, τη διαδικτυακή Εκδήλωση «Μένουμε Online, με ασφάλεια».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η παραπάνω διαδικτυακή έρευνα. Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της Focus Bari, από την έρευνα με θέμα «Η αυξημένη χρήση των social media κατά το lockdown αυξάνει τη μοναξιά και φέρνει κατάθλιψη».

Η κα. Κούρτογλου παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και νέους από 16 έως 24 ετών.

Βάσει της έρευνας, το 2020 εν μέσω lockdown και σε σχέση με το 2019,:

  • H χρήση internet από παιδιά 5 έως 12 ετών αυξήθηκε κατά 7%
  • Σε ποσοστό 85% τα παιδιά 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν το internet, με το ποσοστό για τις ηλικίες από 10 έως 12 ετών, να ανέρχεται στο 94%
  • Η αύξηση χρήσης του internet εντοπίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε παιδιά από 5 έως 6 ετών, φθάνοντας στο 10%
  • Η δημοφιλέστερη συσκευή σύνδεσης στο internet είναι το smartphone, ακολουθεί το tablet.
  • Σε ηλικίες από 16 έως 24 ετών, η χρήση του internet είναι καθολική στο 100%
  • Σε ηλικίες από 16 έως 24 ετών, o βαθμός ενασχόλησης και απασχόλησης μέσα στην ημέρα αποτυπώνεται κατά μέσο όσο στις 6 ώρες!
  • Οι γυναίκες 16 έως 24 ετών περνούν την ημέρα 145min, κατά μέσο όρο, στα Social Media, με το 38% να δηλώνει ότι τις επηρεάζει αρνητικά και νιώθουν κατάθλιψη, και το 85% ότι τις παρασύρουν και χάνουν χρόνο.
  • Οι άνδρες 16 έως 24 ετών περνούν την ημέρα 110,4 min, κατά μέσο όρο στα Social Media, με το 29% να δηλώνει ότι τους επηρεάζει αρνητικά και νιώθουν κατάθλιψη, και το 45% ότι τους παρασύρουν και χάνουν χρόνο.

Δείτε την έρευνα ΕΔΩ

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης, απηύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ζέττα Μακρή, η οποία δήλωσε:

«Σήμερα πρέπει να γιορτάσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει η σωστή, λογική και ασφαλής χρήση του διαδικτύου. Είναι όμως και μία ημέρα με σκέψεις για την ευαισθητοποίηση και τις δράσεις. Οι κίνδυνοι και οι απειλές μέσα από τη χρήση του διαδικτύου συνυπάρχουν με τις ευχάριστες εκπλήξεις. Οι νέοι άνθρωποι επενδύουν στα social media αντικαθιστώντας την ανθρώπινη επαφή. Αδιακρίτως διευρύνουν τον κύκλο επαφών τους. Η γοητεία που ασκούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους νέους είναι έντονη και συχνά είναι ανίσχυροι να το ελέγξουν και να αντιδράσουν. Με την τήρηση απλών συμβουλών μπορούν οι νέοι να μεγιστοποιήσουν την ασφαλή παρουσία τους και την προστασία τους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη να μιλήσουν. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η πολιτεία, όλη η κοινωνία πρέπει να αναλάβει δράση, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να έχουν οξυμένο ένστικτο επιβίωσης και προστασίας στο διαδίκτυο. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει και ανακοινώσει αναλυτικά τα μέτρα. Στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε πλήθος θεματικών σχετικών με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Στόχος μας να ενδυναμώσουμε τα παιδιά ώστε να είναι ασφαλή σε ένα ποιοτικό διαδίκτυο».

Με την παρουσία του τίμησε την Εκδήλωση ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., κύριος Βασίλης Παπακώστας, ο οποίος σε συζήτηση που είχε με μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων των Παιδιών του YouSmile τόνισε ότι:

«Η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και κάθε γονιού ώστε να ακούσει και να συμβουλεύσει αλλά και να παρέμβει σε κάθε περιστατικό διασφαλίζοντας τα παιδιά.» Απευθυνόμενος στους γονείς, σημείωσε ότι «η λύση δεν είναι να απαγορεύουμε τη χρήση του διαδικτύου στα παιδιά, αλλά να αναπτύξουμε μία ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης, να είμαστε δίπλα τους, ώστε να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες και να είναι ασφαλή και ενημερωμένοι ψηφιακοί πολίτες, γνωρίζοντας τους κινδύνους, τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, όπως αποτυπώθηκε και την ετήσια έρευνα που εξέδωσε η Europol για να την ασφάλεια στο διαδίκτυο, παραμένουν οι διαδικτυακές απάτες, η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων και δυστυχώς η παιδική πορνογραφία. Αν και στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση, διεθνώς σημειώνεται και είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.»

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τόνισε τα σημαντικά οφέλη που έχει η τεχνολογία και συγκεκριμένα το διαδίκτυο, ωστόσο σημείωσε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και θα πρέπει να θωρακίσουμε τα παιδιά με γνώσεις ώστε να μπορούν να προστατεύονται. «Από την εμπειρία μας δεχόμαστε πλήθος καταγγελιών για παιδιά που κινδύνεψαν, παιδιά που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης και εκβιασμού, παιδιά που δεν άντεξαν και αυτοκτόνησαν. Διεστραμμένοι ενήλικες στο διαδίκτυο είναι εκεί για να δώσουν συμβουλές σε παιδιά για το πώς θα θέσουν τέλος στη ζωή τους, πως και από πού θα προμηθευτούν ναρκωτικά και τόσα άλλα που είναι ικανά να καταστρέψουν τη ζωή ενός παιδιού. Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι σε σταθερή συνεργασία με τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία είναι η πλέον αρμόδια υπηρεσία να διαχειρίζεται ανάλογες υποθέσεις. Φυσικά και η Γραμμή SOS 1056 είναι πάντα, διακριτικά στη διάθεση κάθε παιδιού και κάθε ενήλικα. Κανένα παιδί δεν πρέπει να αφήνεται μόνο του, ακόμα και όταν κάνει λάθος, θα πρέπει να το ακούσουμε, θα πρέπει να έχει το θάρρος και την εμπιστοσύνη να μοιραστεί αυτό που συνέβη.»

Πηγή: www.protothema.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή