Σημείο του Aristotele's Paths, με άγλαμα του Αριστοτέλη

«Το ζητούμενο είναι να έχουν πρόσβαση στον τουρισμό όλοι, και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να πάνε διακοπές, γιατί είναι πολύ δύσκολο να πάνε και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα»

Με σύνθημα προσβασιμότητα παντού και με βασικές αξίες την ανεξαρτησία, την ισοτιμία και πάνω απ’ όλα την ασφάλεια, η Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη ιδιοκτήτρια του Aristotle’s Paths και ο Θανάσης Σιδέρης της Accessibility Support Academy ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα νέο προϊόν, τουριστικό, προσβάσιμο σε άτομα με οπτική αναπηρία τα οποία πάσχουν από ολική ή μερική απώλεια όρασης.

«Το ζητούμενο είναι να έχουν πρόσβαση στον τουρισμό όλοι, και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να πάνε διακοπές, γιατί είναι πολύ δύσκολο να πάνε και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα» δηλώνει στο GRTimes.gr η Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη, η οποία έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες με ειδίκευση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Παράλληλα είναι η ιδιοκτήτρια του Aristotle’s Paths με έδρα στη Στρατονίκη της Ανατολικής Χαλκιδικής, επιχειρώντας το νέο της ξεκίνημα μόλις το Δεκέμβριο του 2021.

Όπως η ίδια αναφέρει στο GRTimes.gr σε συνεργασία με τον Θανάση Σιδέρη της συμβουλευτικής εταιρίας Accessibility Support Academy με εξειδίκευση στη δημιουργία προσβασιμότητας «δημιουργούμε ένα πακέτο το οποίο βασίζεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και απευθύνεται σε άτομα με οπτική αναπηρία» επισημαίνοντας πως αυτά τα άτομα, πλην της όρασης, έχουν αναπτυγμένες τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, την όσφρηση, τη γεύση, την αφή, την ακοή.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει, είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τέτοιο στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας πως στο Βόλο γίνονται κάποιες αντίστοιχες δράσεις που απευθύνονται σε οπτικά ανάπηρους ανθρώπους.

Η Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη

Κατάδυση και επίσκεψη σε φάρμα

Οι διαδρομές που έχει δημιουργήσει η Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη στην περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής, είναι πολιτιστικού, φυσιολατρικού και γαστρονομικού χαρακτήρα και συνδυάζουν τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη των τεσσάρων στοιχείων (νερό, αέρας, γη, φωτιά). Στόχος είναι η βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, είτε είναι Έλληνας είτε αλλοδαπός.

Εδώ έρχεται να προστεθεί και η βιωματική εμπειρία για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Το πώς, μας το εξηγεί ευθύς αμέσως: «Έχουμε ετοιμάσει μια βιωματική εμπειρία που ονομάζεται “‘Εμπειρία των αισθήσεων” και περιλαμβάνει κατάδυση και επίσκεψη σε μικρή φάρμα με άλογα» λέει η κα. Μαρκογιαννάκη εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτή τη βιωματική εμπειρία.

«Στην μεν κατάδυση τα άτομα με οπτική αναπηρία θα αναπνέουν, θα ακούν τον αναπνευστήρα, τον χτύπο της καρδιάς τους, θα έχουν την αίσθηση της αιώρησης, θα πιάνουν την άμμο, στη δε φάρμα με τα άλογα θα έρθουν σε επαφή με τα ζώα, θα κάνουν ιππασία» αναφέρει επισημαίνοντας «πέρα από την ασφάλεια, που είναι το βασικότερο, θέλουμε να μπορούν να αισθάνονται και την ανεξαρτησία, ότι μπορούν να κάνουν πράγματα».

Η βιωματική εμπειρία για άτομα με οπτική αναπηρία είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, και όπως πληροφορεί το GRTimes.gr η κα. Μαρκογιαννάκη, η ανταπόκριση είναι πολύ θετική, τόσο από συλλόγους ΑμεΑ και άτομα από τη Σχολή Τυφλών όσο και από γονείς με παιδιά που έχουν την αναπηρία. «Προσφέρουμε ασφάλεια, ανεξαρτησία, πρόσβαση στον τουρισμό» τονίζει η Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη.

Ο Θανάσης Σιδέρης έχοντας μπροστά του τη μουσούδα του σκύλου οδηγού του

Ασφάλεια, ισοτιμία, ανεξαρτησία

Στο παραπάνω τουριστικό πρόγραμμα βιωματικής εμπειρίας για άτομα με οπτική αναπηρία “κουμπώνει” ο Θανάσης Σιδέρης εκπαιδευτής σε άτομα με οπτική αναπηρία. Ο ίδιος πάσχει από ολική απώλεια όρασης, ωστόσο, το μόνο που κάνει είναι να μην το βάζει κάτω.

Είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε το καινοτόμο πρότζεκτ στο πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ φιλικό σε άτομα με οπτική αναπηρία, στη Θεσσαλονίκη, και το οποίο εγκαινιάστηκε στις αρχές Ιουλίου 2022.

«Ερχόμαστε να συνδέσουμε τις γνώσεις μας πάνω στην προσβασιμότητα και το τουριστικό προϊόν» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Θανάσης Σιδέρης συντονιστής του έργου για το εν λόγω τουριστικό πρόγραμμα που “χτίζει” η κα. Μαρκογιαννάκη.

Όπως ο ίδιος εξηγεί «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε προσβασιμότητα στον τουρισμό στα άτομα με οπτική αναπηρία, να μπορούν να απολαύσουν ένα αγαθό, ισότιμα, ανεξάρτητα και με ασφάλεια» προσθέτοντας πως σ’ ότι αφορά το κομμάτι της προσβασιμότητας «δεν υπάρχει κάτι φιξαρισμένο, είναι ανάλογα την περίπτωση, τουλάχιστον όταν μιλάμε για τον ανθρώπινο παράγοντα».

Εποπτεύοντας το βιωματικό τουριστικό πακέτο

Σ’ ότι αφορά το συγκεκριμένο βιωματικό τουριστικό πακέτο «Εμπειρία των αισθήσεων» όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Σιδέρης, «ως συντονιστές, εποπτεύουμε ώστε να υπάρχει η απόλυτη ασφάλεια» με τη μεν κατάδυση να περιλαμβάνει προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο ώστε να χειριστεί άτομα με οπτική αναπηρία, τη δε επίσκεψη σε φάρμα και κατ’ επέκταση ιππασία, «να έχουμε αξιολογήσει και εποπτεύσει την πορεία που θα γίνει με το άλογο, ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια στα άτομα με οπτική αναπηρία».

Σημειώνεται ότι ο κ. Σιδέρης, εκτός από το καινοτόμο πρότζεκτ που σχεδίασε στο πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ, φιλικό σε άτομα με οπτική αναπηρία, είναι, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτής στην εξυπηρέτηση ατόμων με οπτική αναπηρία, επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας Tandem που μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) συντέλεσαν καθοριστικά στην επίτευξη του πρότζεκτ στο σούπερ μάρκετ, μεγάλης αλυσίδας σε Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, και μαζί με τις Λία Αβραάμ και Φωτεινή Μπαξεβάνου, τις μοναδικές εκπαιδεύτριες κινητικότητας για άτομα με οπτική αναπηρία στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει την εταιρία Accessibility Support Academy, από τον Απρίλιο του 2022.

«Θέλω ο συνάνθρωπός μου να είναι ασφαλής» δηλώνει στο GRTimes.gr ο 34χρονος Θανάσης Σιδέρης ο οποίος πάσχει από ολική απώλεια όρασης.

Πηγή: www.cretalive.gr

Διαβάστε επίσης:

Διακοπές και Αναπηρία

Καταδύσεις για άτομα με κινητική και οπτική βλάβη

Ποιος είπε ότι οι διακοπές σε αναπηρικό αμαξίδιο δεν είναι κουλ;

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή