ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Είναι γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Βρετανοί δεν είναι και οι πιο δημοφιλείς πολίτες τις τελευταίες μέρες και η δυσαρέσκεια του «μηχανισμού» Βρυξελλών, Στρασβούργου και εταίρων αυξάνεται μέρα την ημέρα. Βεβαίως, όλοι αυτοί που επιτίθενται στους Βρετανούς και τη Βρετανία και διαχέουν κάθε λογής κατηγορίες δεν ξέρουν ακριβώς εναντίον ποίων Βρετανών και ποιάς Βρετανίας στρέφονται.

Διότι όλοι κοιτούσαν με …λοξό μάτι τον Κάμερον αλλά ο Κάμερον ήταν ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε. Τα έχουν χαμένα στις Βρυξέλλες, δεν ξέρουν τι να υποθέσουν στο Στρασβούργο, αναβρασμός επικρατεί στην Κομισιόν, δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τις φιλο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακούγοντας και τον αμερικανό Υπουργό Τζων Κέρυ να λέει ότι «δεν τελειώσαμε ακόμα με τη Βρετανία» ενώ το χειρότερο κλίμα επικρατεί στην ίδια τη Βρετανία όπου οι πολίτες μοιάζουν σαν να τους χτύπησε ομαδική παράνοια. Κυρίως αυτοί που ψήφισαν brexit. Όσο για τη «μεγάλη μούρη» της Γερμανικής Ομάδας στα ενδότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι «Υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο στην Ευρώπη».

Μιλώντας ύστερα από τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου (απόλυτα «δικός του» αυτός) , ο Σόιμπλε είπε ότι εμμένει στη δήλωση του ότι «το μέσα (στην ΕΕ) σημαίνει μέσα και το έξω σημαίνει έξω», προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση.

Και για να …θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά, ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να …περιορίσει τη ζημιά από το Brexit αφού όμως πρώτα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει «Φαινόμενο του Ντόμινο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι μια μακροχρόνια αβεβαιότητα γύρω από άλλα πιθανά «exit» θα είναι πιθανότατα «δηλητήριο για την οικονομία».

Όσο για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ που «άνοιξε πανιά» για μιαν ακόμη δημοσιοσχετίστικη περίοδο , συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Κομισιόν και δήλωσε ότι η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες. Ωστόσο δεν ξεχνά να πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Όπως όλοι έχουν αντιληφθεί, η απόφαση/ δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και «εν θερμώ» ελήφθη και συναισθήματα ενοχής προκάλεσε σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς που ψήφισαν « έξοδο». Ανησυχίες και προβληματισμό προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος κυρίως στις διεθνείς αγορές για την ευρωπαϊκή οικονομία, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντικές απώλειες για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις. Χρειάστηκε η παρέμβαση (σε προφορικό μέχρι στιγμής επίπεδο) των προέδρων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, αναφέροντας πως θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης, προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις του Brexit.

Αρκεί όμως μόνο η παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ώστε οι επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιοριστούν μόνο από τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών;

Οι ειδικοί λένε : « Φυσικά και όχι».

Άραγε αποτελεί την αφορμή ή την αιτία για τον περιορισμό του διεθνούς εμπορίου, μέσω δασμών ή άλλων προστατευτικών μέτρων που αργά ή γρήγορα θα εφαρμόσουν οι διάφορες οικονομίες το brexit; Αυτό θα το εξακριβώσουμε αργότερα. Από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή