Η ομάδα του «La Petite Cantine»

Γράφει η Νατάσα Πολυγένη

«Ανάπηρες» είναι οι περισσότερες ελληνικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα στο ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες.

Υπηρεσίες, μέσα συγκοινωνίας αλλά και καταστήματα εστίασης είναι απρόσιτα στους ανθρώπους που πάσχουν από σωματικές αναπηρίες παρά το γεγονός ότι πολύ μελάνι έχει χυθεί για την προστασία των δικαιωμάτων τους και την ένταξή τους στην κοινωνία. Όμως παρά την αδιαφορία της πολιτείας, των δήμων, των περιφερειών ακόμη και των ιδιωτών επιχειρηματιών, οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν ανάμεσα μας και νιώθουν την ανάγκη για κοινωνικοποίηση όπως όλοι μας!

Αυτή την περίοδο στον Βόλο συμβαίνει πραγματικά κάτι πολύ όμορφο και αξιέπαινο. Εδώ και 15 ημέρες περίπου άνοιξε τις πόρτες του ένας πολυχώρος εστίασης το «La Petite Cantine» με προσωπικό μόνο άτομα με αναπηρίες, ενώ ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος για πάσχοντες κάθε πάθησης (κινητικά προβλήματα, όρασης, ακοής, ψυχολογικά νοσήματα κ.ά.).

Εμπνευστής του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος ο Διονύσης Δαλούκας, ο οποίος με πολλή προθυμία μιλά στην «Ε» για το νέο αυτό χώρο, που παρότι μετρά λίγες ημέρες λειτουργίας η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική.

Το «La Petite Cantine» είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ένταξης με διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Διονύσης Δαλούκας. Η ιδέα του ήρθε ενάμιση χρόνο πριν. Όντας και ο ίδιος άτομο με αναπηρία, διαπίστωσε ότι η έλλειψη χώρων με πρόσβαση στα ΑμεΑ οδηγεί σταδιακά στο περιθώριο. Τότε πήρε την απόφαση να δράσει. «Δημιουργήσαμε έναν χώρο που θα μπορούν οι πάντες μηδενός εξαιρουμένου, να απολαύσουν τον καφέ, το φαγητό, το ποτό τους αλλά και να παρακολουθήσουν διάφορα δρώμενα πολιτισμού.

«Το La petite Cantine Project» διαθέτει όλες τις υποδομές για τη φιλοξενία ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως ράμπες, πάτωμα ειδικό για να κινούνται άνετα τα αναπηρικά αμαξίδια και μέσα στον χώρο αλλά και στην αυλή, καταλόγους σε γραφή braile για άτομα με προβλήματα όρασης, οπτικοακουστικές παραγγελίες για άτομα με άλλα προβλήματα όπως ακοής, φωτεινές ενδείξεις ακόμη και στις τουαλέτες για τους μη ακούοντες, μέχρι και μπαρ για άτομα που κινούνται επάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο» σημειώνει ο κ. Δαλούκας. Πέρα από τις υποδομές όμως, δόθηκε η δυνατότητα σε 14 πάσχοντες από αναπηρίες, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να εργαστούν. Έτσι στο σέρβις αλλά και στην κουζίνα εργάζονται άτομα με κινητικά προβλήματα, νοητικής στέρησης, σύνδρομο ντάουν, αυτισμό, κωφοί και με ψυχολογικά προβλήματα. Ακόμη εργάζονται και άστεγοι από το πρόγραμμα ένταξης της Κοινωνικής Μέριμνας. Όσο για την αντίδραση των πελατών αλλά και των ιδίων των υπαλλήλων ο κ. Δαλούκας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι υπάλληλοι του La Petite νιώθουν ότι τους δόθηκε μια ευκαιρία στη ζωή. Είναι μια πρόκληση και για τους ίδιους. Τεστάρουν τις αντοχές και την υπομονή τους. Αναμετρώνται με τον ίδιο τους τον εαυτό. Βγαίνουν από το περιθώριο, γίνονται παραγωγικοί. Όσον αφορά τους πελάτες, αντιμετωπίζουν την όλη προσπάθεια με συγκίνηση και επιβράβευση». Ο εκπληκτικός αυτός χώρος βρίσκεται επί της οδού Πυράσσου 12 στα Παλαιά του Βόλου και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη. Μια μικρή μάχη στον αγώνα των αναπήρων για ζωή κερδήθηκε. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, αλλά η αρχή έγινε. Μακάρι να υπάρξει και συνέχεια, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία τής Λάρισας»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή