Σπόνδυλος

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των τραυμάτων στη σπονδυλική στήλη έκαναν επιστήμονες στην Κίνα, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν τρισδιάστατο σπόνδυλο με τη μέθοδο της βιοεκτύπωσης και τον τοποθέτησαν στη σπονδυλική στήλη 12χρονου ασθενούς.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πεκίνου, οι οποίοι σε μια πεντάωρη επέμβαση κατάφεραν να αφαιρέσουν έναν όγκο που υπήρχε στον δεύτερο σπόνδυλο του ασθενούς και να τοποθετήσουν τον τρισδιάστατο τεχνητό σπόνδυλο, ο οποίος φαίνεται ήδη ότι λειτουργεί κανονικά. Σύμφωνα με το δίκτυο CBS News, πριν από την επέμβαση ο 12χρονος νοσηλευόταν στην Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου για τουλάχιστον δύο μήνες, ενώ μετά βίας κατάφερνε να σταθεί στα πόδια του για μερικά λεπτά. Μέχρι σήμερα η μέθοδος που ακολουθείται σε τέτοια περιστατικά περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός κοίλου σωλήνα από τιτάνιο, που λειτουργεί σαν εμφύτευμα, όμως η νέα τεχνική βοηθά τον ασθενή να αναρρώσει ταχύτερα, επειδή το εμφύτευμα είναι πιο συμβατό με τον οργανισμό.

Όπως ανέφερε ο δρ Liu Zhongjun στην επιστημονική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τρισδιάστατος σπόνδυλος σε χειρουργική επέμβαση και απαλλάσσει τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα το κεφάλι του δεν πρέπει να ακουμπήσει στο κρεβάτι για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την επέμβαση. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του 12χρονου ασθενούς, ο δρ Liu Zhongjun είπε ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται κανονικά στη διαδικασία της ανάρρωσης και πως παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να μιλήσει ακόμη, η κατάστασή του είναι καλή και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως και σύντομα.

Οι επιστήμονες δεν διευκρίνισαν από ποιο υλικό έχει αναπτυχθεί το εμφύτευμα, ωστόσο είναι γνωστό στους ειδικούς ότι οι βιοεκτυπωτές παράγουν πορώδη μεταλλικά εμφυτεύματα, ενώ πολλές εταιρείες Βιοϊατρικής αναφέρουν ότι επιτυχής είναι και η χρήση τρισδιάστατων εμφυτευμάτων που έχουν δημιουργηθεί από θερμοπλαστικά υλικά, δηλαδή πολυμερή που αποκτούν έντονη πλαστικότητα, παίρνοντας έτσι το επιθυμητό σχήμα.

Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή