Παιδιά Ρομά σε σχολική αίθουσα

Από την εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» τής 10ης Νοεμβρίου 2012. Αναφερόμενος στις διάφορες μορφές διαχωρισμού της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά από τα υπόλοιπα, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, στηλιτεύει την τακτική ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να στοιβάζουν τα παιδιά των Ρομά σε αίθουσες με παιδιά που αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα ή αναπηρία.

Να σταματήσει ο αποκλεισμός των παιδιών Ρομά από τα ευρωπαϊκά σχολεία ζήτησε ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, με δημόσια διακήρυξή του.

Ο Νιλς Μούιζνιεκς καλεί τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Οργανισμούνα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τεθεί τέλος στον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα ευρωπαϊκά σχολεία.

Επικαλούμενος τα στοιχεία έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας ο επίτροπος αναφέρει ότι η απώλεια παραγωγικότητας στη Σερβία, εξαιτίας της παροχής ξεχωριστής εκπαίδευσης στα παιδιά των Ρομά, έφθασε τα 231 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, στην Τσεχία τα 367 εκατομμύρια ευρώ, στη Βουλγαρία τα 526 εκατομμύρια ευρώ και στη Ρουμανία τα 887 εκατομμύρια ευρώ. Αναφερόμενος στις διάφορες μορφές διαχωρισμού της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά από τα υπόλοιπα, ο επίτροπος στηλιτεύει την τακτική ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να στοιβάζουν τα παιδιά των Ρομά σε αίθουσες με παιδιά που αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα ή αναπηρία.

Ουσιαστικό ρόλο σε αυτόν τον διαχωρισμό, τονίζει ο Μούιζνιεκς, παίζουν οι γονείς που απαιτούν ή ασκούν πιέσεις στους αρμόδιους φορείς να μη φοιτούν τα παιδιά των Ρομά μαζί με τα δικά τους παιδιά. Το πρόβλημα του διαχωρισμού των παιδιών Ρομά από την εθνική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σερβία.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο»

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή