Φωτογραφία φέτας

Καναδική Φέτα: Και όμως, το ψηφίσαμε και αυτό

Για μιαν ακόμη φορά συνέβησαν πράγματα τα οποία τα γνώριζαν και τα συζητούσαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αλλά οι Έλληνες πολίτες, ο λαός το πήρε χαμπάρι ΑΦΟΥ αποφασίστηκε. Και είναι ν’ αναρωτιέται κανείς γιατί πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο μια δυσάρεστη και – για κάποιες ομάδες Ελλήνων- βλαπτική απόφαση και αφού εγκριθεί, να μάθουμε όλοι ότι εγκρίθηκε και να αρχίσουμε να ακούμε δικαιολογίες και αιτιολογίες για το πώς «Εγένετο ‘Καναδική φέτα’ με τη βούλα της CETA, της συμφωνίας δηλαδή οικονομικής συνεργασίας Ευρωπαικής Ένωσης – Καναδά.

Και πρόκειται για την έγκριση μιας συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. – Καναδά από το Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της ονομασίας της «φέτας», του ελληνικού τυριού με την ελληνική ονομασία, ένα θέμα που μπαίνει κι αυτό στο επίκεντρο της γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά ποιάς αντιπαράθεσης; Από την ελληνική πλευρά, θετικά ψήφισαν προ ημερών, όλοι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος, Θοδωρής Ζαγοράκης), του Ποταμιού (Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος) και η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά προσέξτε : Στις 14 Φεβρουαρίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) εξέφρασε την αντίθεσή του για την εξαίρεση της φέτας, από την λίστα των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ στην οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) που υπέγραψε η ΕΕ με τον Καναδά, χρησιμοποιώντας μάλιστα και βαρύτατες φράσεις και λέξεις για όσους θα υπερψήφιζαν.

Έλεγε η ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ : «Δυστυχώς, αύριο η συμφωνία αυτή έρχεται προς επικύρωση στο Ευρωκοινοβούλιο. Με 2η επιστολή μας σήμερα προς όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές (άρα υπήρχε και πρώτη και η σφοδρή αντίδραση των παραγωγών ήταν πολύ γνωστή), τούς επιστήσαμε την προσοχή όχι μόνο για την σημαντικότητα της αυριανής ψήφου τους αλλά και για το γεγονός ότι η συναίνεσή τους σε μια τέτοια σκανδαλώδη αδικία εις βάρος της χώρας μας αποτελεί εθνική προδοσία. Τους τονίσαμε ότι η αόριστη και ανεπίσημη υπόσχεση της ΕΕ, ότι δηλαδή θα ξανασυζητήσει την περίπτωση της φέτας μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας, χρησιμοποιήθηκε ως φθηνό δόλωμα, για να εκμαιεύσει την συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και δεν έχει την παραμικρή αξία».

Η ουσία είναι ότι μετά τη συμφωνία, οι καναδικές εταιρείες μπορούν να παράγουν και να κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας τους καναδική φέτα. Πολλά μπορούν να μας πουν όσοι χειρίστηκαν και χειρίζονται το θέμα αλλά και αυτοί οι οποίοι έβαλαν την υπογραφή τους και να προσπαθήσουν να πείσουν τους ανά την Επικράτεια τυροκόμους ότι «δεν έγινε και τίποτε». Η δικαιολογία του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλη Κεφαλογιάννη ότι η “συμφωνία προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη με μία μόνο μικρή “παραχώρηση” στους Καναδούς”. Μπορεί να εκφέρεται ως δικαιολογία αλλά στην ουσία πρόκειται για ομολογία ενοχής και για διαπίστωση ότι Ελλάδα δεν …. πολυκυκλοφορεί στα ευρωπαϊκά φόρα. Το μόνο που ακούγεται κάπως παρήγορο είναι ότι μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει “φέτα”, μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν τυπικά να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά. Αλλά θα τους στέλνουν πλέον τέτοιες παραγγελίες;

Επίσης παρήγορο ακούγεται και το ότι «Οι Καναδοί δέχονται 2.100 τόνους τυρί από την Ε.Ε. Αυτό σε 5 χρόνια θα επταπλασιαστεί θα πάει σε 16.000 τόνους. Η φέτα έχει αναγνωριστεί με γεωγραφική ένδειξη επομένως οι παραγωγοί μας μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα που θα εξάγουν σε ετήσια βάση».

Δεν μπαίνω περισσότερο στο θέμα. Αισθάνομαι δυσαρεστημένος και προβληματισμένος με την εξέλιξη και δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού ή του Πα.Σο.Κ., έστω κι αν στη βάση της λογικής ότι όλα θα ρυθμιστούν από τον ελεύθερο ανταγωνισμό και το ποιοτικότερο προϊόν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα, όπως είπαν κάποιοι εκ των υπερψηφισάντων.

Και τέλος, δήλωση προς προβληματισμό μας αποτελεί αυτό που είπε ο Γιώργος Κύρτσος , υπερασπιζόμενος τη συμφωνία : “Δεν είναι μόνο θέμα φέτας αλλά αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μία στρατηγική ανοικτών οριζόντων στο εμπόριο, αλλιώς πάμε σε μια λογική Τράμπ”.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή