ώρα για επιχειρείν

Στις 6 Μαρτίου του 2017, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αφού με οξύτητα αφόρισε όσους «όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία το 2010» κατέληξε λέγοντας ότι «είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι η οικονομία ανέκαμψε».

Επειδή οικονομολόγος δεν είμαι αλλά σ΄ αυτή τη χώρα ζω και τα τουλάχιστον 6-7 χρόνια παρακολουθώ από κοντά ως πολίτης αλλά και αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα οικονομικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας και τις εξελίξεις σε σχέση με τις επαφές μας με την Ενωμένη Ευρώπη και την Κομισσιόν αλλά και τα μέσα μεγέθη του οικογενειακού ετήσιου εισοδήματος των πολιτών, αφού αρχικά ικανοποιήθηκα με τη φράση του πρωθυπουργού, θέλησα να βρω μερικά στοιχεία που να δείχνουν ένα «κάτι», κοινά αποδεκτό στο εξωτερικό για την Ελλάδα.

Τι βρήκα; Στα μέσα του 2010, και μετά τις αποκαλύψεις ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε για το 2009 σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά που θα καθιστούσαν το δημόσιο χρέος βιώσιμο, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατούσε να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Αποτέλεσμα : άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου. Η Ελλάδα κατέφυγε στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. H ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε στις 23 Απριλίου 2010 από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Α. Παπανδρέου στο Καστελόριζο.

Στις 23 Νοεμβρίου του 2011 ( Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου), σε έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα έμενε μετεξεταστέα καθώς μεταξύ 20 βασικών υπηρεσιών, οι 15 δεν παρέχονται πλήρως ηλεκτρονικά. «Και λοιπόν;» θα ρωτήσετε. Μα είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό πλήρους ηλεκτρονικής διαθεσιμότητας των 20 υπηρεσιών, τίθεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών οργάνων και ενώ ανέρχεται στη χώρα στο 48%, ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγγίζει το 82%. Θα μου πεις ότι αυτό δεν φτάνει για συγκρίσεις αλλά οπωσδήποτε είναι ενδεικτικό και αυτό συνέβαινε τέσσερα χρόνια ΠΡΙΝ ο κ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός.

Ένα χρόνο μετά, στις 5 Δεκεμβρίου του 2012 (Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά), σε παγκόσμια έρευνα για την επιχειρηματικότητα και τη στήριξη νέων εταιριών, την οποία διεξήγαγαν το Kauffmann Foundation και η συμβουλευτική εταιρία Monitor Group, η Ελλάδα έπαιρνε την τελευταία θέση μεταξύ 34 χωρών. Σ΄ εκείνη τη γνωστή σε όλους μας και κρίσιμη χρονιά, οι διεθνείς οίκοι εξέτασαν το πόσο ευνοϊκό είναι το περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, αλλά οι απαντήσεις που πήραν ήταν απογοητευτικές. Μόλις το 10% των Ελλήνων επιχειρηματιών έδωσε θετική απάντηση στο ερώτημα «υπάρχουν επαρκείς πηγές κεφαλαίου για την έναρξη ή προώθηση μιας επιχειρηματικής ιδέας;». Παίρνετε λίγο την εικόνα;

Στις 25 Οκτωβρίου του 2016 (Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα), η Παγκόσμια Τράπεζα, κατέτασσε την Ελλάδα 61η μεταξύ 190 χωρών . Στην ίδια έρευνα/ κατάταξη για την ευκολία του επιχειρείν, αλλά του 2015, η Ελλάδα βρισκόταν στην 58η θέση.

Προ ημερών, στις 17 Μαρτίου, μετά τις δηλώσεις Τσίπρα περί ανάκαμψης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φόρουμ –και προγενέστερη έρευνα βέβαια-, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη στο επιχειρείν, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία. Εν αναμονή όλοι λοιπόν της επόμενης σχετικής έρευνας.

Επιχειρηματίας: ένας άνθρωπος που κατάφερε να μετατρέψει την ιδέα του σε μια πετυχημένη επιχείρηση. ΑΥΤΟ δεν το κάναμε – ανεξάρτητα από τους λόγους που οπωσδήποτε υπάρχουν ένθεν κακείθεν. Απλό το ζήτημα : Μετά τις διαπιστώσεις για το 2009, δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτε ούτε το 2010 παρά να καταφύγουμε στην «επιτήρηση»( Γιώργος Παπανδρέου) , ούτε το 2011 με τον κ. Παπαδήμο, ούτε το 2012 με τον κ. Σαμαρά ( και αργότερα με τη στήριξη Βενιζέλου και Κουβέλη) αλλά ούτε το 2015 – 2016 με τον κ. Τσίπρα.

Τελειώνω έτσι όπως άρχισα. Τσίπρας, Μάρτιος 2017 : «Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία ανέκαμψε». Είτε ανέκαμψε είτε όχι, μέλλει να αποδειχτεί. Ευχάριστη η διαπίστωση του πρωθυπουργού. Απομένει η απόδειξη να μετουσιωθεί σε χειροπιαστά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία για κάθε πολίτη. Για πόσο θα συνεχίσουμε να κατρακυλάμε, απλώς βρίζοντας οι μεν τους δε, είτε έχουμε είτε ΔΕΝ έχουμε δίκιο; Δίκιο είχαν σε κάποιο ποσοστό ή δεν είχαν σε κάποιο άλλο ποσοστό, όλοι ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογιών. Δεν ξέρω, δεν είμαι σίγουρος αλλά χρειαζόμαστε ακόμα αυτό το «κάτι» που δεν το νιώσαμε να εμφανίστηκε ακόμη στον ορίζοντα. Και η προτεραιότητά όλων μας, είναι πάντα ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή