Εθελοντής διαβάζει βιβλίο

Η εθελοντική δράση αλληλεγγύης «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει στόχο την ανάγνωση βιβλίων σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αρχική ιδέα και κεντρικός άξονας της δράσης της είναι η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ακουστική βιβλιοθήκη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και να εμπλουτιστεί το λογοτεχνικό ακουστικό υλικό της βιβλιοθήκης «Ο Φάρος». Σταδιακά όμως επεκτάθηκε στην ανάγνωση βιβλίων κατ’ οίκον σε τυφλούς, ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα, αλλά και σε ιδρύματα με παιδιά και ηλικιωμένους, νοσοκομεία, κλινικές τετραπληγικών κ.α.

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ.

Αν έχετε κι εσείς κουραστεί με την ερώτηση «μα τι καλό έχει πια αυτό το φέισμπουκ;», σας έχω την απάντηση.

Γιατί χωρίς το φέισμπουκ -θα πείτε- ο Φώτης, παραπληγικός μετά από τροχαίο, δεν θα είχε γνωρίσει τη Σοφία που του διαβάζει τα αγαπημένα του μυθιστορήματα, γιατί οι γέροντες στο Γηροκομείο Πειραιά δεν θα έβαζαν τα γέλια την προηγούμενη Πέμπτη όταν η Μάρω τους μάθαινε την προέλευση της φράσης «έφαγε το ξύλο της χρονιάς του», γιατί η ακουστική βιβλιοθήκη για τυφλούς δεν θα εμπλουτιζόταν από τη γλυκιά φωνή της Καίτης. Γιατί -εν ολίγοις- δεν θα είχαν γνωριστεί και οργανωθεί οι άνθρωποι που σήμερα απαρτίζουν το «Διαβάζω για τους Άλλους», ίσως την πιο ευγενή εθελοντική δράση αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ομάδα έχει στόχο την ανάγνωση βιβλίων σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αρχική ιδέα και κεντρικός άξονας της δράσης της είναι η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ακουστική βιβλιοθήκη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και να εμπλουτιστεί το λογοτεχνικό ακουστικό υλικό της βιβλιοθήκης «Ο Φάρος». Σταδιακά όμως επεκτάθηκε στην ανάγνωση βιβλίων κατ’ οίκον σε τυφλούς, ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα, αλλά και σε ιδρύματα με παιδιά και ηλικιωμένους, νοσοκομεία, κλινικές τετραπληγικών κ.α.

Έχοντας δικτυωθεί μέσω social media, οι εθελοντές αναγνώστες φτάνουν πια τους 170, με τους περίπου 130 να συμμετέχουν συστηματικά σε δράσεις. Ένας από αυτούς είναι η 28χρονη Μάρω Λευτεριώτου, φυσικοθεραπεύτρια, που κάθε Πέμπτη πρωί διαβάζει ζωντανά στους γέροντες του Γηροκομείου Πειραιά. «Μας περιμένουν πώς και πώς» λέει στην «Κ». «Πριν φτάσουμε -πάμε 2-3 εθελοντές κάθε φορά- έχουν ήδη κάτσει στο καφενείο τους, έχοντας φτιάξει παρεούλες, συνήθως άνδρες και γυναίκες χωριστά. Ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει μια συντροφιά και αρχίζουμε την ανάγνωση». Όπως λέει, δεν επιθυμούν μεγάλα αναγνώσματα, προτιμούν κάτι σύντομο και ευχάριστο. «Σίγουρα όχι κάτι που να έχει μέσα θάνατο, πόλεμο και εν γένει δυσάρεστο γεγονός». Οι περισσότεροι έχουν προβλήματα όρασης λόγω ηλικίας, ενώ κάποιοι έχουν πρόβλημα άνοιας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανάγνωση βιβλίων σε συνέχειες. «Την τελευταία φορά διαβάσαμε από ένα βιβλίο λαϊκής σοφίας για την προέλευση εκφράσεων που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη όπως “εξιλαστήριο θύμα”. Τους άρεσε πολύ». Οι γέροντες κάνουν και παραγγελίες. Μια γιαγιά ζήτησε την επόμενη φορά να διαβάσουν από τον Βίο της Αγίας Βαρβάρας. «Μ’ αρέσουν πολύ οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Πιστεύω ότι με έναν τρόπο στα γεράματα επιστρέφουμε στην παιδική ηλικία. Όπως τα παιδιά, είναι κι αυτοί με τις ώρες τους, θέλουν να μιλάνε πολύ, να σου τραβάνε την προσοχή».

Η Καίτη Γρίσπου, 64 ετών, είναι συγγραφέας και εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Ηλιούπολη όπου κατοικεί. Όταν έμαθε για το «Διαβάζω για τους Άλλους», από σχετική ανάρτηση στο φέισμπουκ, επικοινώνησε άμεσα. Έχει αναλάβει την ηχογράφηση βιβλίων που έχουν προταθεί από τον «Φάρο». «Προσφέρουμε τα μάτια μας σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη -πώς να μη σε γεμίζει αυτό;» λέει στην «Κ». «Την πρώτη φορά είχα τρακ, ήθελα να χρωματίσω τη φωνή μου εκεί που έπρεπε. Το στουντιάκι ηχογραφήσεων είναι μια καμαρούλα ένα επί ένα. Έχω την αίσθηση ότι μπαίνω σε ένα άδειο γήπεδο το οποίο γεμίζει σταδιακά με θεατές που με ακούν να διαβάζω. Με συγκλονίζει αυτή η σκέψη».

Άλλες ανάγκες.

Όσο περισσότερες δράσεις ξεκινούν τόσες περισσότερες ανάγκες αποκαλύπτονται. «Διαβάζουμε βιβλία, αλλά στην πραγματικότητα είναι χιλιάδες τα πράγματα που θα μπορούσαμε να ηχογραφούμε. Πράγματα απλά, όπως είναι για εμάς η ανάγνωση του φυλλαδίου οδηγιών ενός φαρμάκου, δεν είναι δεδομένα για πολλούς ανθρώπους», λέει η κ. Γρίσπου. Τελευταία η ομάδα ήρθε σε επαφή με την οικογένεια ενός νέου που έχει καθηλωθεί στο κρεβάτι από ατύχημα. «Δεν έχει τη δυνατότητα να κρατήσει βιβλίο στα χέρια του. Τώρα κάποιος από εμάς πηγαίνει να του διαβάζει. Γιατί να απομακρυνθεί από τη λογοτεχνία λόγω της κατάστασής του;».

Σε περίπτωση που θέλετε να συμμετέχετε στο «Διαβάζω για τους Αλλους» μπορείτε να επικοινωνήσετε με το info@giatousallous.gr.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή