Ο Κωφάλαλος ράπερ Μάρκο Βουορινχάιμο

«Τραγουδάω και χωρίς φωνή»

Άρθρο τής εφημερίδας «Τα Νέα» τής 8ης Σεπτεμβρίου 2010.

Signmark: Ο κωφός σταρ της χιπ χοπ που ερμηνεύει στη νοηματική γλώσσα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

Ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης όταν άρχισε να μεταφράζει σε μικρή ηλικία τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στη νοηματική γλώσσα, προκειμένου όλη η οικογένειά του να μπορεί να τα τραγουδήσει. Ο φινλανδός τραγουδοποιός Signmark ήθελε, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», να φέρει κοντά, μέσω της μουσικής, τους κωφούς γονείς του και τους ακούοντες παππούδες του.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη να έρθουν κοντά, όπως ήρθε η δική μου οικογένεια». Του είπαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ακολουθήσει αυτό που αγαπάει. Κι όμως ο Signmark -το πραγματικό του όνομα είναι Μarko Vuoriheimo- κατάφερε να είναι ο πρώτος κωφός τραγουδοποιός ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία. «Ονειρευόμουν να γίνω μουσικός από μικρός και το προσπάθησα πιο εντατικά όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου. Τις περισσότερες φορές, όμως, έπεφτα σε τοίχο. Όταν εκμυστηρευόμουν τα μουσικά μου όνειρα, οι περισσότεροι γελούσαν μαζί μου.

“Είσαι κωφός, δεν μπορείς”, απαντούσαν. Υπήρχαν φορές που ακόμη κι εγώ σκεφτόμουν ότι αυτό που πάω να κάνω μπορεί να είναι αδύνατο. Όταν υπέγραψα το συμβόλαιο, όμως, ένιωσα ικανοποίηση που πέτυχα τελικά, παρά τις δυσκολίες», δηλώνει στα «ΝΕΑ».

Τα τραγούδια του έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες μουσικόφιλους ενώ έχει γίνει πρότυπο για πολλούς νέους σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα, πέρυσι κέρδισε το διεθνές βραβείο «Εξαίρετου Νέου». Με τη μουσική του επιθυμεί να αλλάξει τη στάση των ανθρώπων απέναντι στους κωφούς.

«Δεν είμαστε ανάπηροι, απλά μία γλωσσική μειονότητα», εξηγεί.

Στην ερώτηση «μα πώς ένας κωφός μπορεί να επιβιώσει στη μουσική σκηνή;», κλήθηκε να απαντήσει πολλές φορές. «Το χιπ χοπ είναι το στυλ μου. Κι αυτό γιατί οι δυνατές και χαμηλές συχνότητες αλλά και τα μπάσα με βοηθούν να νιώθω τη μουσική και να προσαρμόζομαι στον ρυθμό». Μάλιστα, το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο χιπ χοπ DVD νοηματικής γλώσσας.

Συμπαραστάτης στα μουσικά του βήματα είναι ο Μπράντον, ένας καλλιτέχνης που είναι η «φωνή» του Signmark για τους ακούοντες θαυμαστές του. «Χρειάζομαι ανθρώπους γύρω μου, άλλωστε δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω μόνος».

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

«Όταν έλεγα τα μουσικά μου όνειρα, οι περισσότεροι γελούσαν. “Είσαι κωφός, δεν μπορείς”, απαντούσαν», λέει ο φινλανδός καλλιτέχνης.

Συναυλίες από τη Δανία μέχρι την Ιαπωνία

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ πως η μουσική είναι πολύ περισσότερα από αυτό που ακούγεται, διαδίδει μέσα από τις συναυλίες του ο Φινλανδός σε χώρες όπως η Ιαπωνία,οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισλανδία, η Ισπανία, η Αιθιοπία, ακόμη και η Ναμίμπια.

«Σπάστε τους κανόνες»

Ο κωφός τραγουδοποιός κατάφερε, όπως λέει, να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Γι’ αυτό και συμβουλεύει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα εμπόδια. «Ο τίτλος του μουσικού μου άλμπουμ είναι “Καταρρίπτοντας τους κανόνες” και θεωρώ πως ο καθένας θα πρέπει να τους σπάσει, ιδίως στην περίπτωση που κάποιοι άλλοι τους έχουν επιβάλει. Εάν οποιοσδήποτε σου έχει φορέσει την ταμπέλα του ανάπηρου, αγνόησέ τον. Μην πιστεύεις αν κάποιος σου λέει «Δεν μπορείς». Μπορείς. Με τη μουσική στόχος μου είναι να εμπνέω τον κόσμο να υπερπηδά τα εμπόδια, πολλά από τα οποία τα βρίσκουμε όντως μπροστά μας, τα μεγαλύτερα όμως τα δημιουργούμε εμείς». Όπως τονίζουν τα μέλη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ανάπτυξη της  Ποιότητας Ζωής των Εμποδιζόμενων Ατόμων «ΔΡΩ», η έλευση του Signmark στην Ελλάδα είναι μία απτή απόδειξη για τους νέους Έλληνες κωφούς, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν καλλιτέχνες αλλά δεν έχουν καμία αυτοπεποίθηση.

«Αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα ακόμη και για τους γονείς των κωφών νέων, οι οποίοι είναι συνήθως απαισιόδοξοι και πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι ανάπηρα και ανίκανα. Η συναυλία αυτή δείχνει πως ο ήχος και η μουσική μπορούν να αποδοθούν και με διαφορετικό τρόπο», επισημαίνουν.

Πηγή: http://www.tanea.gr/

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή