Άνδρας που βάζει χρήματα στο σακάκι του

Εικοσιπέντε ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων πρόλαβε να υποβάλει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μέχρι και τον Μάρτιο του 2012, οπότε και του αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο δικαίωμα. Ασκήθηκε ένσταση για απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου περιφέρειας με την οποία δεν επιβλήθηκε ποινή σε υπάλληλο ο οποίος ασκώντας πλημμελή εποπτεία επέτρεψε την περίοδο 2001-2010 σε υφιστάμενο του να υπεξαιρέσει 741.514 ευρώ από εντολές πληρωμής επιδομάτων ΑΜΕΑ σε μη δικαιούχους.

Με την τοπική αυτοδιοίκηση να φιγουράρει στην πρώτη θέση των υποθέσεων κακοδιοίκησης καταλαμβάνοντας το 43% των συνολικών ποινών διώξεων που αφορούν εργαζόμενους και αιρετούς ΟΤΑ και με καταγεγραμμένη την αυξητική τάση των πολιτών να πραγματοποιούν καταγγελίες φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για το 2012.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Έθνους”, στην έκθεση του Λ.Ρακιντζή για την περασμένη χρονιά περιλαμβάνονται στοιχεία τα οποία αφορούν 860 ποινικές διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν σε 545 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, 131 αιρετούς, 86 υπαλλήλους των σωματείων ασφαλείας, 74 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 24 καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η συντριπτική πλειονότητα των πειθαρχικών διώξεων, οι οποίες φτάνουν στις 663 υποθέσεις, έχουν ξεκινήσει με παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Μέχρι τον Μάρτιο του 2012 οπότε και αφαιρέθηκε από τον Λ. Ρακιντζή το δικαίωμα της ένστασης, ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε σε 26 ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και περιφέρειες) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις υποθέσεις κακοδιαχείρισης λόγω και της αύξησης των αρμοδιοτήτων που έχουν περιέλθει στους ΟΤΑ με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Συγκεκριμένα το 43% των υποθέσεων αφορούν τους ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού, ενώ το 39,6% των ποινικών διώξεων ασκήθηκαν σε υπηρεσίες του Δημοσίου (υπουργεία, ΝΠΔΔ, κτλ.) και το 13, 7% σε εποπτευμένους ιδιωτικούς φορείς.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ στις οποίες παρενέβη ο Γενικός Επιθεωρητής στους ΟΤΑ αφορούν την εκκίνηση πειθαρχική διαδικασία για:

Υπάλληλο πολεοδομίας του δήμου ο οποίος, έπειτα από έλεγχο της οικονομικής περιουσίας του βρέθηκε με 950.000 ευρώ εισοδήματα κατά την περίοδο 2001-2010 που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Τη μίσθωση ιδιωτικού αναψυκτηρίου από τον Δήμο Κορινθίων στην περιοχή Αγ. Γεωργίου “Καράβι” έναντι 120 ευρώ και για μια εξαετία. Έπειτα από έρευνα των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή το συγκεκριμένο ακίνητο χρηματοδοτούνταν παράνομα από δημοτικό φωτισμό και είχε σωρεία παρεμβάσεων υγειονομικού χαρακτήρα αλλά και όσων αφορά την άδεια λειτουργίας του.

Στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή καταγράφεται επίσης ότι έγινε…προφορική πλειοδοτική δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 100 ευρώ.

Απευθείας αναθέσεις 34 έργων από τον Δήμο Μυκηνών, εκ των οποίων τα 21 εκτιμώνται το καθένα στα 12.630 ευρώ. Η υπόθεση ελέγχεται από το σώμα Επιθεωρητή των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Πολυτελή αυτοκίνητα

Για τη χρήση πολυτελών αυτοκινήτων από τους αντιδημάρχους του Δήμου Σαρωνικού έπειτα από ανώνυμη καταγγελία πολίτη. Οι αντιδήμαρχοι κλήθηκαν σε απολογία, ενώ ο δήμαρχος ισχυριζόταν ότι διέθετε τη σχετική άδεια που προβλέπει ο νόμος από την Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση.

Οικονομικό σκάνδαλο ύψους 2,5 εκ. ευρώ στη δημοτική επιχείρηση Τελετών του Δήμου Καλαμαριάς. Η υπόθεση βρίσκεται στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για τον καταλογισμό των ποσών στους υπευθύνους.

Την τήρηση του ωραρίου εργασία του Δήμου Περιστερίου όπου καταγράφηκε ότι δεν λειτουργούσε σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας παρουσίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, κυρίως στην βραδινή βάρδια. Για την παράνομη πρόληψη 6 παράνομων δημοτικών αστυνομικών του δήμου Ρόδου οι οποίοι-σύμφωνα με ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε- είχαν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών.

Υπεξαιρέσεις και…σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Ενστάσεις για τις ποινές-χάδι των πειθαρχικών

Εικοσιπέντε ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων πρόλαβε να υποβάλει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μέχρι και τον Μάρτιο του 2012, οπότε και του αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο δικαίωμα. Μεταξύ των υποθέσεων που ο Λ.Ρακιντζής έκρινε να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή, περιλαμβάνεται και η υπόθεση υπαλλήλου της ΕΡΤ στο εξωτερικό η οποία εργαζόταν ως ανταποκρίτρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχοντας παράλληλα απασχόληση και στον ΕΟΤ, την οποία δεν είχε δηλώσει. Ο Γενικός Επιθεωρητής ζήτησε την απόλυση της με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού. Παράλληλα, ασκήθηκε ένσταση για απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου Περιφέρειας με την οποία δεν επιβλήθηκε ποινή σε υπάλληλο ο οποίος ασκώντας πλημμελή εποπτεία επέτρεψε την περίοδο 2001-2010 σε υφιστάμενό του να υπεξαιρέσει 741.514 ευρώ από εντολές πληρωμής επιδομάτων ΑΜΕΑ σε μη δικαιούχους.

Ενστάσεις υποβλήθηκαν επίσης και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικού που παρενοχλούσε σεξουαλικά μαθήτριες του στον οποίο επιβλήθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό η ποινή της στέρησης αποδοχών για 40 μέρες. Παράλληλα, ασκήθηκε ένσταση και για άλλον εκπαιδευτικό ο οποίος συνελήφθη να παρενοχλεί σεξουαλικά ανήλικους μαθητές, αφού το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της προσωρινής παύσης για 6 μήνες. Επίσης, ένσταση ασκήθηκε για την περίπτωση υπαλλήλου δήμου ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και πώληση ναρκωτικών όπου του επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό η πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών για 2 μήνες.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Πηγή: Εφημερίδα “Έθνος”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή