Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη
Πηγή εικόνας: primeminister.gr

Πρώτο -και γρήγορο- συμπέρασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, 7 Ιουλίου  ο πρωθυπουργός (και πριν αρχίσει νέα «σπέκουλα» και νέες «αναλύσεις» στα διάφορα Μ.Μ.Ε.) αφού πρέπει να υπάρχει πλέον «νέα γραμμή» στο θέμα των πρόωρων εκλογών:

«Τέλος τετραετίας οι εκλογές, παίρνω το ρίσκο ενός δύσκολου χειμώνα, αιχμές για απλή αναλογική».

Προσπαθώ να καταλάβω για να πάρω κι εγώ τα όποια μέτρα μου, σε μια στιγμή που εκατοντάδες πολιτικά στελέχη των κομμάτων έχουν «ξαμολυθεί» αριστερά και δεξιά κάνοντας προεκλογική εκστρατεία αφού πείσθηκαν ότι «πάμε για πρόωρες».

Ο Κώστας Καραμανλής –και όχι μόνον αυτός- είχε πει ότι : «Οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται». Παλαιότερα, άλλοι πρωθυπουργοί είχαν πει ότι «Οι πρόωρες εκλογές και η υποτίμηση του νομίσματος δεν προαναγγέλλονται». Ωστόσο η συζήτηση για πρόωρες τον Σεπτέμβριο έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, ο Μητσοτάκης το έχει διαψεύσει, στη συνέχεια όλο και κάποιο «παράθυρο» άφησε, κυκλοφόρησαν λίστες υποψηφίων βουλευτών ποιος ξέρει ύστερα από ποιες «διεργασίες» κι έτσι  οι «βιαστικοί» άρχισαν και  συγκεντρώσεις και  περιοδείες. Και μη μού πείτε ότι κι εσείς δεν το έχετε βάλει στο μυαλό σας!

Ωστόσο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Μητσοτάκης τα «γκρέμισε όλα» αφού ήταν σαφής, τουλάχιστον όσον αφορά στις δικές του προθέσεις :

«Καταλαβαίνω γιατί ανακινούνται σενάρια εκλογών, αλλά δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές» και συμπλήρωσε:  «Υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής». Και ξεκαθάρισε: «Η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, Θέλω να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας γίνει έτσι. Είμαι διατεθειμένος να το αναλάβω το κόστος. Δεν θα παίξω με τους θεσμούς. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας».

Πόσο πιο σαφής μπορεί να είναι ένας πρωθυπουργός; 

Δεν είμαι πολιτικός αναλυτής αλλά , βλέπω καθαρά. Υπάρχουν τουλάχιστον δυο γραμμές στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο Μητσοτάκης δείχνει «ταγμένος» στο στόχο της ολοκλήρωσης της τετραετίας. Κι αν δεν αλλάξει γνώμη από κάποιον «κατακλυσμό», μαζέψτε τα προεκλογικά σας πανό και ακυρώστε τις περιοδείες σας όσοι σπεύσατε. Και δεν θέλω ούτε να σκέπτομαι το ενδεχόμενο να αλλάξει απόφαση και να πάει σε πρόωρες. Γιατί τότε, κάτι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ θα έχει συμβεί.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή