Μπάνερ με τη φωτογραφία του Προέδρου Διονύσιο Κοδέλλα και τα λογότυπα των Special Olympics Hellas και meallamatia.gr

Με αφορμή την επικείμενη επανεκκίνηση των live εκπομπών μας, μια από τις πλουσιότερες εκπομπές του meallamatia.gr είναι πλέον διαθέσιμη κοντά σας με υπότιτλους.

Θυμόμαστε την επαφή μας με τον θεσμό των Special Olympics Hellas και τη μεγάλη συζήτηση που πραγματοποιήσαμε, σε σχέση με τη σημασία της ανάπτυξης τοπικών πυρήνων άθλησης για άτομα με νοητική αναπηρία.

Κεντρικός καλεσμένος του συντονιστή της εκπομπής, Βαγγέλη Αυγουλά, ήταν ο Πρόεδρος Special Olympics Hellas και Πρέσβυς ε.τ., κύριος Διονύσιος Κοδέλλας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκπομπής, είχαμε την τιμή να συντονίσουμε πολλαπλές παρεμβάσεις από τους παρακάτω:

  • Άρτεμις Βασιλικοπούλου, Εθνική Διευθύντρια Special Olympics Hellas
  • Βασίλειος Κασιμάτης, Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγράμματος & Διευθυντής Αθλημάτων Special Olympics Hellas
  • Θεόδωρος Τζούμας, Δήμαρχος της Σκιάθου
  • Άγγελος Βονιτσάνος, Περιφερειακός Συντονιστής Ιονίων Νήσων, Αναπτυξιακού Προγράμματος
  • Χρύσα Κολλήγα, Περιφερειακή Συντονίστρια της Δυτικής Μακεδονίας, Αναπτυξιακού Προγράμματος
  • Ιωάννα Χαλούδη, Αθλήτρια Special Olympics Hellas από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Καστοριάς

Ο θεσμός των Special Olympics

Βασικός στόχος του κινήματος των Special Olympics είναι η συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό. Δεν πρόκειται απλώς για έναν διεθνή θεσμό, όπως διευκρινίζει ο κ. Κοδέλλας, αλλά για ένα ολοένα αυξανόμενο κίνημα που δεν παύει να εξελίσσεται. Αυτό που ξεκίνησε ως έμπνευση και πρωτοβουλία της Eunice Kennedy το ’68, έχει διαδοθεί σήμερα σε 192 χώρες και απαριθμεί πολλαπλά διεθνή και εθνικά γεγονότα κάθε έτος. Η συμμετοχή των αθλητών και των αθλητριών παραμένει δωρεάν, ενώ πυρηνικό κομμάτι όλων των δράσεων των Special Olympics αποτελεί ο εθελοντισμός.

Είναι χαρακτηριστική η προσωπική εμπειρία του κ. Κοδέλλα:

«Διαπίστωσα ότι ο εθελοντισμός είναι ό,τι το ευγενέστερο μπορεί να προσφέρει μια ανθρώπινη ψυχή. Για μένα το πιο παρήγορο σημείο, και για τη χώρα μας, είναι το πώς τα νέα παιδιά έχουν αγκαλιάσει τον εθελοντισμό, πώς είναι πρόθυμα να προσφέρουν οτιδήποτε τους ζητήσεις, σε οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιονδήποτε τόπο.»

Την περίοδο της εκπομπής μας, ενημερωθήκαμε για την υλοποίηση 21 νέων τοπικών προγραμμάτων στην ελληνική περιφέρεια, κατόπιν έμπνευσης του Προέδρου και με την υποστήριξη και αιγίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα ξεκίνησε την επέκτασή του τον Σεπτέμβριο του 2019, κι αν και η πανδημία λειτούργησε ως τροχοπέδη για την υλοποίησή του, έχει μπει σε δυναμική τροχιά τους τελευταίους μήνες ώστε να ολοκληρωθεί όπως σχεδιάστηκε.

Άλλα προγράμματα

Τη διεξαγωγή των αγώνων πλαισιώνει ποικιλία άλλων προγραμμάτων, με στόχο την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος των ατόμων με νοητική αναπηρία και την υποστήριξη εκείνων και των οικείων τους στην ομαδική αυτή προσπάθεια. Στο πλαίσιο της εκπομπής μας ενημερωθήκαμε μεταξύ άλλων για τα παρακάτω:

• Family Forum: οικογενειακό πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των μεγάλων οργανώσεων, όπου ειδικοί αναπτύσσουν μια ευρεία γκάμα θεματολογίας σχετικής με τα νοητικά ανάπηρα άτομα (π.χ. διατροφή, υγιεινή). Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να λύσουν απορίες σε ένα κλίμα φιλικό και συνεργατικό.

• Υγιείς Αθλητές: οι αθλητές και οι αθλήτριες έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν από μεγάλη ομάδα γιατρών κατά τη διάρκεια των μεγάλων οργανώσεων.

• Νεαροί Αθλητές: πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας με νοητική αναπηρία. Με τη βοήθεια των ειδικά καταρτισμένων προπονητ(ρι)ών (καθηγητές/ριες φυσικής αγωγής με ειδίκευση στην ειδική αγωγή), παιδιά από ηλικίες 2-3 ετών αποκτούν σταδιακά κινητικές δεξιότητες και μπαίνουν στο πνεύμα του αθλητισμού. Φτάνοντας σε ηλικία 8-9 ετών, ο προπονητής μπορεί να υποδείξει ποια αθλήματα ταιριάζουν σε κάθε παιδί, ανάλογα τις δεξιότητές του και την κλίση του.

Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει για τον Ενταξιακό Αθλητισμό, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης σημασίας για το οποίο μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιμάτης:

«Μια πάρα πολύ ωραία προσπάθεια που αναπτύσσεται εδώ και κάποια χρόνια είναι ένα κομμάτι ενταξιακού αθλητισμού με τη συμμετοχή ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία. Είναι πάρα πολύ όμορφο να βλέπεις νέους ανθρώπους που συμμετέχουν από κοινού σε μια ομάδα, πώς οι συμπαίχτες γίνονται φίλοι και τελικά συμπολίτες έξω από το γήπεδο. Έτσι σιγά-σιγά αρχίζει η κοινωνία και γίνεται λίγο πιο ανοιχτή και δεκτική.»

Μιλώντας για το πώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των ανθρώπων του κινήματος, ο κ. Κοδέλλας πρόσθεσε:

«Ενώ είχαμε βάλει στόχο, σε βάθος τριετίας, να κάνουμε 100 σχολεία, σας πληροφορώ ότι ξεπεράσαμε τα ενδιαφερόμενα σχολεία ήδη από την πρώτη χρονιά. Εγώ μίλησα με το Ίδρυμα Νιάρχο και τους είπα ότι ανοιγόμαστε πολύ. Και μου είπαν —γιατί είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι αυτοί οι άνθρωποι— «Πρόεδρε, μην ανησυχείς, ό,τι θέλεις εδώ είμαστε. Κοίταξε να διαδώσεις το πνεύμα των Special Olympics σε όσα γίνεται περισσότερα σχολεία.» Εκεί, λοιπόν, ξεκινήσαμε. Απαντήσαμε έναν ενθουσιασμό στα παιδιά χωρίς νοητική αναπηρία.»

Η προσαρμογή στην πανδημία

Η επιθυμία για διατήρηση της επαφής με τους αθλητές και τις αθλήτριες ώθησε τους παράγοντες των Special Olympics σε εφευρετικές λύσεις και εναλλακτικές. Ο κ. Κοδέλλας εξήγησε πώς έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια για να διατηρηθεί η επικοινωνία με τους παράγοντες της περιφέρειας, καθώς και με τους γονείς και τους προπονητές. Αυτό επετεύχθη μέσω της διεξαγωγής διαφόρων webinars αλλά και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, με στόχο την ενημέρωση των αθλητών για κατ’ οίκον ασκήσεις ώστε να διατηρούνται σε φόρμα. Παράλληλα, δεν έλειψαν και τα εξ αποστάσεως sessions γυμναστικής με ομαδική συμμετοχή των αθλητών/ριών από το σπίτι.

Τα Special Olympics στην περιφέρεια

Με την παρουσία εκπροσώπων από διάφορες γωνιές της ελληνικής περιφέρειας, μπορέσαμε να μάθουμε για το πώς τα Special Olympics αλλάζουν τη ζωή των αθλητών εκεί. Το στίγμα της έδωσε η Ιωάννα Χαλούδη, νέα αθλήτρια από την Καστοριά όπου το πρόγραμμα έφτασε σχετικά πρόσφατα, και η οποία μοιράστηκε την ανυπομονησία της για την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ο δήμαρχος της Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, μίλησε για τους τρόπους υποστήριξης του θεσμού στο νησί αλλά και τη γενικότερη έμπρακτη στήριξη του στην αναπηρική κοινότητα της περιοχής. Από την απέναντι πλευρά της Ελλάδας και τα Ιόνια Νησιά, μίλησε και ο Άγγελος Βονιτσάνος για τη δική του εμπειρία ως Περιφερειακός Συντονιστής του Αναπτυξιακού Προγράμματος:

«Είχαμε τη χαρά της συμμετοχής στους Πανελλήνιους Αγώνες το 2018. Πρώτη φορά που συμμετείχαμε σε αγώνα του θεσμού, με 10 αθλητές. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ την τελευταία μέρα των αγώνων. Έχουμε μια αθλήτρια η οποία όταν έχουμε να κάνουμε κάτι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, εμφανίζει μια φοβία. Τη ρώτησα, λοιπόν, πώς το είδε όλο αυτό, αν της άρεσε, πώς της φάνηκε. Και μου είπε: «Πιστεύω ότι είμαι στον ουρανό. Είναι η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου.». Ήταν και για μας που συνοδεύαμε τα παιδιά —και εμένα σαν συντονιστή και για τους προπονητές— μια ξεχωριστή εμπειρία. Μας άρεσε πάρα πολύ, διότι η ανταμοιβή μας σε όλο αυτό είναι πραγματικά η χαρά στα πρόσωπα των παιδιών και το να ξέρουμε ότι πραγματικά το ζουν.»

Εν είδει επιλόγου

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το κλίμα τρυφερότητας και σεβασμού ήταν διάχυτο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής και το μοιράζονταν όλοι κι όλες οι συμμετέχοντες/ουσες αδιακρίτως. Αν κάτι αξίζει να κρατήσουμε ως κατακλείδα για τη σημασία του σπουδαίου θεσμού των Special Olympics, αυτό συμπυκνώνεται στα ακόλουθα λόγια του κ. Κασιμάτη:

«Ανεξάρτητα από τη νοητική αναπηρία, όλα τα ανθρώπινα όντα έχουμε μέσα μας χαρίσματα και ταλέντα. Αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος και το κατάλληλο περιβάλλον για να τα φέρουν στην επιφάνεια.»

Και μοιάζει ένα τέτοιο κατάλληλο περιβάλλον να είναι ο θεσμός αυτός, και οι κατάλληλοι άνθρωποι η εθελοντική του δύναμη που τον καθιστούν εφικτό.

Παρακολουθήστε την εκπομπή μας με ελληνικούς υπότιτλους:

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή