Σύνταγμα φωτογραφία από ψηλά όπου φαίνεται η βουλή, ο κόσμος και η σημαία του Pride που απλώνεται κατά μήκος της πλατείας Συντάγματος

Το 18ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας ολοκληρώθηκε στο κέντρο της πόλης το Σάββατο 18 Ιουνίου.

Μετά από μία γεμάτη εβδομάδα που περιελάβανε εκδηλώσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες, stand-up comedy και πολλά άλλα το Athens Pride κορυφώθηκε με την πορεία γιορτής, μνήμης και διεκδίκησης στην καρδιά της πόλης, με σημείο έναρξης την Βουλή των Ελλήνων. Κατέληξε πάλι στο Σύνταγμα όπου ο Γιώργος Καπουτζίδης καλωσόρισε την Έλενα Παπαρίζου, τους Onirama και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες για το μουσικό κλείσιμο της βραδιάς.

Με κεντρικό σύνθημα «Άνευ Όρων» η φετινή διοργάνωση διεκδικεί ασφαλέστερους χώρους για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Σε αυτή τη διεκδικητική γιορτή έδωσαν το παρόν πάνω από 150.000 άτομα, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα.

Αναμεσά τους και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας, ο οποίος μόλις την προηγούμενη μέρα είχε καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία παρέχεται πραγματική ισότητα στον γάμο, καθώς και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης που χαιρέτησε από την σκηνή του Φεστιβάλ. Δυναμική παρουσία και από την κυβέρνηση με τους Υπουργούς Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, τον επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον ΓΓ Συντονισμού Θανάση Κοντογεωργή και τον ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας Γιώργο Σταμάτη. Από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο δεν έλειψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Ρένα Δούρου, ο Κριτών Αρσένης, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να αλλάζει για εκείνη την ημέρα τον πράσινο ήλιο του στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας).

To meallamatia.gr ήταν παρόν με τον πρόεδρό του, Βαγγέλη Αυγουλά, να συζητάει τόσο με τον παρουσιαστή, κ. Καπουτζίδη, όσο και με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρα, την προσπάθεια του Φεστιβάλ σε σχέση με την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη ανάπηρων ατόμων. Άλλωστε, φέτος, στη απόλυτα προσβάσιμη σκηνή υπήρξε κωφός χορευτής, κωφός καλλιτέχνης αλλά και η κωμικός Κατερίνα Βρανά στο αμαξίδιό της. Διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας από το πρακτορείο διερμηνέων HandsUp πλαισίωσαν όχι μόνο τους χαιρετισμούς αλλά και όλο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κάτι που συμβαίνει από το 2013 στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ. Η όλη διοργάνωση σχεδιάζεται με σεβασμό στην προσβασιμότητα της πλατείας Συντάγματος ώστε να μην κλείσει κανέναν οδηγό όδευσης τυφλών ή τυχόν αναπηρική ράμπα. Στον χώρο υπήρχαν προσβάσιμες τουαλέτες και απτικός χάρτης της πλατείας. Τα άτομα του εθελοντισμού είναι εκπαιδευμένα για να συνοδεύουν άτομα με κινητικές δυσκολίες ώστε να μπορέσουν να έρθουν πιο αυτόνομα στο Φεστιβάλ. Οι φετινές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας συνοδευόντουσαν από κειμενικές περιγραφές για άτομα με πρόβλημα όρασης από την εταιρεία Atlas E.P. Η ίδια εταιρεία και η πρωτεργάτριά της Δρ. Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη φρόντισαν ώστε τόσο το τηλεοπτικό σποτ, όσο και η αφίσα να έχουν ακουστική περιγραφή ώστε να είναι προσιτά σε όλους.

Το Φεστιβάλ διατηρεί στην οργανωτική επιτροπή θέση για Σύμβουλο Προσβασιμότητας ώστε να φροντίζει την ισότιμη συμμετοχή των ανάπηρων ατόμων και τη σύνδεση των δύο κοινοτήτων.

Δείτε εδώ τις εκπομπές του meallamatia.gr σε συνεργασία με το Free Press περιοδικό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας Antivirus και με το ORLANDO LGBT+ επιστημονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Παύλος Χάπιλλος, Βαγγέλης Αυγουλάς, Νάνσυ Παπαθανασίου, Άννη Παπάζογλου, Κάθριν Ρέιλι

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή