Το βιβλίο μαγική χαρά και από τις δύο πλευρές εξώφυλλο και οπισθόφυλλο πάνω σε μια ξύλινη καρδιά

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Μαρία Ιατρίδη, μιλάει για τη μαγεία και τη χαρά με αφορμή το παιδικό της βιβλίο «Η Μαγική Χαρά»

Πάντα μου άρεσε να παίζω με τις λέξεις… Η Μαγική Χαρά, το βιβλίο μου, ή αλλιώς το παιδί μου όπως τη νιώθω, κρύβει μέσα του μια… παιδική χαρά που κάθε βράδυ ζωντανεύει! Η τσουλήθρα, η μπασκέτα, το γύρω γύρω όλοι, οι κούνιες, η τραμπάλα και το μονόζυγο μιλούν μεταξύ τους σαν να είναι άνθρωποι και προβληματίζονται θετικά και αρνητικά με συμπεριφορές παιδιών που παρατηρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με οδηγό την καλή συνεργασία, καταστρώνουν σχέδια για να λύσουν ένα μυστήριο που κρύβεται στα παγκάκια γύρω τους, το οποίο και θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για θαύμα!

Η μαγεία και τα θαύματα εκλείπουν στις μέρες μας. Διψούσα να κολυμπήσει στα νερά τους το βιβλίο μου και να τα χαρίσει απλόχερα σε αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους. Μην ξεχνάτε ότι τα παραμύθια δεν είναι μόνο για παιδιά. Το παιδί μέσα μας θέλει κι αυτό πολύ να βουτήξει σε κόσμους μαγικούς. Όπως πολύ έξυπνα έχει πει και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Υπάρχουν δύο τρόποι να ζεις τη ζωή. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο άλλος είναι σαν όλα να είναι ένα θαύμα»… Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο αυτό. Ειδικά μεγαλώνοντας, ο ρεαλισμός γίνεται κολλητός φίλος.

Γι’ αυτό και σαν ένα πρώτο βήμα προς τα εκεί μου αρέσει να φτιάχνω κόσμους μαγικούς μέσα από τη γραφή. Λες και η πένα είναι ένα μαγικό ραβδί και μπορεί να ζωντανέψει τα πάντα γύρω μας. Όλα έχουν φωνή. Αρκεί να τους δώσουμε σημασία και να τα δούμε με… άλλα μάτια!

Κι είναι κι αυτή η χαρά που μας κοιτάζει συχνά από απέναντι φωνάζοντας: «Έλα!».

Γιατί δεν περνάμε τον δρόμο να την αγκαλιάσουμε και να ζήσουμε χαρούμενοι για μια ζωή;

Έχει πολλά εμπόδια; Ναι, τα αυτοκίνητα τρέχουν σαν τρελά και δε σταματούν για να περάσουμε. Στις πινακίδες τους αναγράφονται λέξεις όπως: άγχος, δουλειά, κρίση, υγεία, μελαγχολία, ανασφάλεια, απώλεια και τόσα άλλα που μας φοβίζουν. Είναι όμως απλά λέξεις. Στο χέρι μας είναι το περιεχόμενο, η βαρύτητα και η αξία που θα τους δώσουμε. Κι όταν βρούμε τη δύναμη να περάσουμε απέναντι και να αγκαλιάσουμε τη χαρά, τότε θα έχει έρθει και η ώρα να τη γνωρίσουμε και στους γύρω μας.

«Κοίτα να δεις τι μαγικά πράγματα γίνονται όταν προσφέρουμε χαρά ο ένας στον άλλο» όπως χαρακτηριστικά λέει και το γύρω γύρω όλοι στο βιβλίο, μόλις το ταξίδι της παιδικής χαράς φτάνει επιτυχώς στο τέλος του και το μυστήριο λύνεται. Ένα ταξίδι μέσω του οποίου αναδεικνύονται ταυτόχρονα κι άλλες σημαντικές αξίες της ζωής. Η ευγένεια, η συγχώρηση, η ειλικρίνεια, η τόλμη, η ισότητα, η υπομονή, ο σεβασμός και η δικαιοσύνη. Πάντα μια ιστορία, εμπλουτισμένη με όμορφες ζωγραφιές, είναι πολύ πιο εύκολο να περάσει μηνύματα καλής συμπεριφοράς. Τα έχουμε όλοι μας τόσο ανάγκη. Δεν τα γνωρίζουμε, θα μου πεις; Ναι, και στα παιδιά μας σίγουρα τα υπενθυμίζουμε συνέχεια. Όμως τα παραμύθια μιλούν πάντα μια γλώσσα αλλιώτικη που φτάνει κατευθείαν σε κάθε ψυχή και φωλιάζει εκεί για πάντα…

Εύχομαι, λοιπόν, η Μαγική Χαρά να μην είναι μόνο ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη σου αλλά ένα νησί στην καρδιά σου που θα ανατρέχεις όποτε αναζητάς μαγεία και χαρά, κολυμπώντας στα θαυματουργά νερά του…

Σχετικά με τον συντάκτη

Εκπαιδευτικός, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή