μαύρο τρενάκι σε πράσινο φόντο που κάνει σούζα και βγάζει καπνό. Από κάτω του σε 2 σειρές το κείμενο "Art Wagons" και "το τρένο στο ρουφ"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 24 χρόνων συνεχούς και επιτυχημένης λειτουργίας, η Αμαξοστοιχία-Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ», με την ευγενική αρωγή του ΚΙΚΠΕ, προσφέρει ένα πολιτιστικό «ταξίδι» σε κάθε άκρη της Ελλάδας με τίτλο «ArtWagons».

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό, πολιτιστικό πρόγραμμα με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, που προσφέρεται δωρεάν σε παιδιά και εφήβους  κυρίως απομακρυσμένων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας ή/και σε παιδιά με αναπηρία, ηλικίας από 7 έως 15 ετών. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο των Τεχνών για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων τους.

Πρόκειται για μία δημιουργική εξερεύνηση στον Χορό και τη Μουσική, μέσα από δύο διαδικτυακά εργαστήρια που πραγματοποιούνται με όρους εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης:

 1. Μουσικοί Ταξιδευτές, με θέμα τη Μουσική για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ηλικίας 7-12 ετών.

Κινούμενη μαύρη φιγούρα τρένου σε γαλαζοπράσινο φόντο εμφανίζεται από αριστερά, σταματάει στο κέντρο και κάνει σούζα βγάζοντας καπνό, ενώ ανθρώπινα αυτιά εμφανίζονται πάνω στις ρόδες του. Το τρένο βγάζει συννεφάκι καπνού κι εκεί εμφανίζονται οι λέξεις "Μουσικοί ταξιδευτές". Κάτω από το τρένο η εππιγραφή "Art Wagons" κι από κάτω "το τρένο στο ρουφ".

Στόχοι του εργαστηρίου είναι το παιδί να κατανοήσει τις βασικές έννοιες της μουσικής, να εξερευνήσει το ηχητικό περιβάλλον, να γνωρίσει και να εξετάσει τη λειτουργία μουσικών οργάνων δημιουργώντας και τα δικά του, να αποδώσει ρυθμικά σχήματα, να εξασκηθεί στην ενεργή ακρόαση, να μετατρέψει το ηχητικό ερέθισμα σε εικόνα και κίνηση, να καλλιεργήσει τη φαντασία του και τελικά να δημιουργήσει τη δική του ιστορία. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για παιδιά που αγαπούν το παιχνίδι, τον πειραματισμό, την έκφραση και τη μουσική.

Μάθετε περισσότερα εδώ.
Αίτηση συμμετοχής στο διαδικτυακό εργαστήριο “Μουσικοί Ταξιδευτές” εδώ.

 

 1. Σώμα εν Κινήσει με θέμα τον Σύγχρονο Χορό, για εφήβους ηλικίας 12-15 ετών

Κινούμενη μαύρη φιγούρα ενός τρένου σε πορτοκαλορόζ φόντο. Έρχεται από αριστερά, σταματά στο κέντρο με σούζα και στον καπνό που βγάζει εμφανίζεται το κείμενο "Σώμα Εν Κινήσει". Το τρένο τελικά βγάζει πόδια μπαλαρίνας και φεύγει προς τα δεξιά. Κάτω από το τρένο το κείμενο "Art Wagons" και από κάτω του "το τρένο στο ρουφ".

Το έφηβο παιδί καλείται να εξερευνήσει το σώμα ως τον άμεσο χώρο μέσα στον οποίο κατοικεί αλλά και σε σχέση με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Εξερευνά καινούριες κινητικές επιλογές, βιώνει τον χώρο ως πηγή έμπνευσης και αφορμή έκφρασης συναισθημάτων, ανακαλύπτει πώς μια κινητική οδηγία μπορεί να συνδεθεί με ένα συναίσθημα ή και να το προκαλέσει. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για έφηβους που αγαπούν τον πειραματισμό, το παιχνίδι, την έκφραση και τον χορό,  θέλουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητές του σώματός τους, ενθουσιάζονται με την ιδέα να δημιουργήσουν από το μηδέν τη δική τους προσωπική χορογραφία, να γίνουν δηλαδή οι ίδιοι για το διάστημα των 5 εβδομάδων χορογράφοι και χορευτές!

Μάθετε περισσότερα εδώ.
Αίτηση συμμετοχής στο διαδικτυακό εργαστήριο “Σώμα εν Κινήσει” εδώ.

————

Το πρόγραμμα διαρκεί έως και τις 5 Ιουνίου 2022 και περιλαμβάνει συνολικά 6 εργαστηριακούς κύκλους, διάρκειας 5 εβδομάδων έκαστος. Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος, ενώ οι επερχόμενοι έχουν ως εξής:

 • 3ος κύκλος: 13/12 – 19/12/2021 & 10/1/2022 – 6/2/2022 (20/12/2021- 9/1/2022 διακοπές Χριστουγέννων & Νέου Έτους)
 • 4ος κύκλος: 7/2 -13/3/2022
 • 5ος κύκλος: 14/3 – 17/4/2022
 • 6ος κύκλος: 2/5 – 5/6/2022

Το κάθε παιδί-επιβάτης αυτού του πολιτιστικού «ταξιδιού», με την εγγραφή του στο πρόγραμμα επιλέγει τον κύκλο (ημερομηνίες ταξιδιού) που επιθυμεί, παίρνει το «εισιτήριό» του (τον προσωπικό του κωδικό), επιβιβάζεται στο «Art-Wagons» και πλοηγείται στην διάρκεια των 5 εβδομάδων σε 5 videos-σταθμούς, λαμβάνοντας πληροφορίες και υλικό με τη μορφή video, κειμένων, εικόνων, ήχων κ.ά. υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων εκπαιδευτών-«μηχανοδηγών». Στη συνέχεια, καλείται να εργαστεί σε απλά ζητούμενα που απαιτούνται σε κάθε video-σταθμό, να πειραματιστεί, να εκφραστεί, να ανακαλύψει και να γίνει τελικά ο δημιουργός του προσωπικού διαδικτυακού του artwork. Tα θέματα που περιλαμβάνονται στον κάθε σταθμό και ο τρόπος παρουσίασης τους είναι ελκυστικά, εύκολα στην κατανόηση, εμπεριέχουν το στοιχείο του παιχνιδιού και της έκπληξης και ταυτόχρονα είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων.

Με την ολοκλήρωση του «ταξιδιού» δημιουργείται μια εικονική αμαξοστοιχία, η οποία αποτελείται από τα «βαγόνια», δηλαδή τα έργα των παιδιών-επιβατών που συνδέονται μεταξύ τους σε μια ψηφιακή σύνθεση σε μορφή βίντεο, puzzle κ.ά.

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια δεν απαιτείται προηγούμενη ενασχόληση με τη Μουσική ή τον Χορό. Όλα τα παιδιά-επιβάτες που ολοκληρώνουν το εργαστήριο λαμβάνουν δίπλωμα πιστοποίησης ολοκλήρωσης του προγράμματος «Art-Wagons».

Στο πρόγραμμα «Art-Wagons» διδάσκουν οι εκπαιδεύτριες-«μηχανοδηγοί»:

 • Φωτούλα Καρατζάνου Εκπαιδεύτρια Μουσικής, Κοινωνιολόγος
 • Πέπη Ζαχαροπούλου Χορογράφος, Καθηγήτρια Χορού
 • Μαρία Αδαμοπούλου Χορεύτρια, Χορογράφος, Καθηγήτρια Χορού
 • Καλλιτεχνική επιμέλεια Τατιάνα Λύγαρη Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
 • Επιστημονική Σύμβουλος Σεβαστή Σοφία Ανθοπούλου, Εμπειρογνώμων της Εκπαίδευσης

Πηγή: Το Τρένο στο Ρουφ

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Art Wagons.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή