• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Απτικό Εικονογραφημένο Βιβλίο: η ανάγνωση ως πεδίο αλληλεπίδρασης για παιδιά με ή χωρίς οπτικές βλάβες
Ομαδική φωτογραφία εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο διαδραστικό εργαστήρι. Ο Καθένας κρατάει μια εικονογραφημένη σελίδα που έφτιαξε.

Project Ανοικτό Βιβλίο

Το Open Book Project σε συνεργασία με τους συμβούλους Π/θμιας Ροδόπης διοργάνωσαν διημερίδα για το Απτικό Εικονογραφημένο Βιβλίο. Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών παρακολούθησε την Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 το θέμα “Απτικό Εικονογραφημένο Βιβλίο: η ανάγνωση ως πεδίο αλληλεπίδρασης για παιδιά με ή χωρίς οπτικές βλάβες”.

Την δεύτερη μέρα, μέρος των εκπαιδευτικών συμμετείχαν στο Διαδραστικό εργαστήριο για τα απτικά εικονογραφημένα βιβλία με θέμα “Δημιουργία πολυαισθητηριακών εμπειριών ανάγνωσης” που έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Εκεί μέσα από πρακτικές εφαρμογές καθοδηγήθηκαν στη διαδικασία πειραματικής δημιουργίας δικών τους απτικών εικονογραφήσεων.

Βιβλία που διαβάζονται κυρίως με τα δάχτυλα

Το πρότζεκτ αφορά δημιουργία πρωτότυπων ή διασκευή έργων παιδικής λογοτεχνίας σε απτικά εικονογραφημένα βιβλία (TiB). Στόχος είναι να δημιουργηθούν βιβλία που θα απευθύνονται σε παιδιά με ή χωρίς προβλήματα όρασης. Παράλληλα, στόχος είναι αυτά τα βιβλία να έχουν αισθητική αξία ως αντικείμενα. Απώτερος σκοπός είναι τα βιβλία αυτά να προσφέρουν μια εμπλουτισμένη εμπειρία ανάγνωσης για όλα τα παιδιά.

Ένα βιβλίο που “ανοίγει” είναι ένα βιβλίο που μετακινεί τα εμπόδια για να το απολαύσουν οι αναγνώστες του.

Ένα ανοικτό βιβλίο περιλαμβάνει διάφορες νοηματοδοτήσεις της ανάγνωσης, ένας μηχανισμός που δημιουργεί έναν δημοκρατικό χώρο αλληλεπίδρασης, έκφρασης και σύνδεσης.

Ποιους αφορά;

Πώς γίνεται η διασκευή;

Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ακολουθούμε τις κατευθύνσεις που ορίζει η διεθνής βιβλιογραφία. Χρησιμοποιούμε κυρίως τον οδηγό Guide to Designing Tactile Illustrations for Children’s Books, American Printing House for the Blind (2008). Το πρώτο βιβλίο που επιλέξαμε να διασκευάσουμε είναι η Κοκκινοσκουφίτσα (2022).

Πώς δουλεύουμε;

Δείτε περισσότερα για το project εδώ: 

Σελίδα απτικού βιβλίου που παρουσιάζεται σε τηλεδιάσκεψη.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή