Αφίσα. Κείμενο: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε. Luigi Piradello. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη. Εικαστικό: Σκίτσο ένα πόδι με παντελόνι, ένα πόδι με καλτσοδέτα, ένα καπέλο και μια φούστα.

Με χαρά ανακοινώνουμε τη συνεργασία της ATLAS E.P. με τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»!

Η Ομάδα παρουσιάζει την παράσταση «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» του νομπελίστα συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο στο Θέατρο Άβατον από τις 3 Φεβρουαρίου για 16 παραστάσεις και η ATLAS E.P. «ντύνει» το εγχείρημα με Υπέρτιτλους CAPS σε όλες τις παραστάσεις και Ακουστική Περιγραφή στις 25 Φεβρουαρίου και στις 3 Μαρτίου για λόγους ισότιμης πρόσβασης στο περιεχόμενο.

Σχετικά με την παράσταση

Το έργο διερευνά τη δυναμική σχέση μεταξύ σκηνοθέτριας-ηθοποιών, αλλά και συνεργατών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια συμπεριληπτική παράσταση, επισημαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαφορετική εκδοχή στη δημιουργία μιας παράστασης με προσβασιμότητα. Τι μπορεί να συμβεί μεταξύ της συνεργασίας Κωφών και ακουόντων ηθοποιών; Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει μια σκηνοθέτρια στην παράσταση; Ποιο είναι το αποδεκτό όριο της ιδιότητας της Διερμηνέως Νοηματικής Γλώσσας στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού έργου; Η παράσταση πραγματοποιείται με την ταυτόχρονη συμμετοχή Κωφών και ακουόντων ηθοποιών, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες τεχνικές που απαιτούνται σε ζητήματα προσβασιμότητας, όπως η συνοδεία Υπέρτιτλων (στα ελληνικά) για λόγους ισότιμης πρόσβασης στο ακουστικό κανάλι επικοινωνίας, αλλά και η παροχή ζωντανής Ακουστικής Περιγραφής που ικανοποιεί την ισότιμη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας και η οποία θα πραγματοποιηθεί σε κάποιες παραστάσεις.

Ο Πιραντέλλο πειραματίζεται και τοποθετεί την έννοια του «θεάτρου μέσα στο θέατρο», διαπραγματεύοντας το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του για τα ρευστά όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Στην παράσταση, αυτού του είδους η κατακερμάτιση της θεατρικής ψευδαίσθησης, αναπαρίστανται με τη χρήση διαφορετικών θεατρικών τεχνικών και κωδικών υποκριτικής σε συνδυασμό με άλλες μορφές τέχνης, όπως η παντομίμα, το Visual Vernacular, ο χορός, η χρήση ακροβατικών ή μάσκας στην εναλλαγή ρόλων σε συνδυασμό με σωματικό θέατρο.

Η παράσταση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό έργο, το οποίο απευθύνεται τόσο σε Κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές.

Με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου – Istituto Italiano di Cultura di Atene Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος* Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχετικά με τα Τρελά Χρώματα

H Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελεί μια σύμπραξη Κωφών και ακουόντων ηθοποιών. Μέσα από μια συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση, έχει αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά την νοηματική γλώσσα, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Το 2023 απονεμήθηκε στην Ομάδα Τιμητικός Έπαινος για την πορεία του καλλιτεχνικού έργου της από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών στα Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Η Ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, το Θεσσαλικό Θέατρο, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Ελλάδος, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ελλάδος κ.α. Είναι η πέμπτη φορά που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Τρέιλερ με υπότιτλους CC για λόγους προσβασιμότητας:

Ταυτότητα παράστασης:

✤ Συγγραφέας: Λουίτζι Πιραντέλλο

✤ Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

✤ Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

✤ Σκηνικό-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

✤ Μουσική: Κωστής Βοζίκης

✤ Στίχοι, μουσική σύνθεση, ακορντεόν: Άννα Καραγεωργιάδου

✤ Κίνηση: Μάτα Μάρρα

✤ Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου

✤ Σύμβουλος φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

✤ Σχεδιασμός φωτισμών: Τζάνος Μάζης

✤ Eικαστική Σύνθεση Αφίσας: Σοφία Ζάγκα

✤ Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή

✤ Φωτογραφίες, promo-Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη

✤ Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη – ATLAS E.P.

✤ Μακιγιάζ: Στέλλα Χατζοπούλου

✤ Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Ερμηνεύουν:

✤ Δαλέκου Όλγα – Ρίκκου Μαρία (διπλή διανομή)

✤ Μερκούρη Έλλη

✤ Στεφανή Μαρία

✤ Φεσάκη Τσαμπίκα

✤ Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη

✤ Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά

Πληροφορίες-Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3412689 – 6947344099 (SMS)

Εισιτήρια: 👉 https://www.more.com/theater/apopse-aytosxediazoume-l-pirantello/

Αφίσα της παράστασης. Λογότυπο Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα". Κείμενο: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε. Luigi Piradello. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη. Εικαστικό: Σκίτσο ένα πόδι με παντελόνι, ένα πόδι με καλτσοδέτα, ένα καπέλο και μια φούστα. Κείμενο: Ερμηνεύουν: Δαλέκου Όλγα – Ρίκκου Μαρία, Μερκούρη Έλλη, Στεφανή Μαρία, Φεσάκη Τσαμπίκα. Διερμηνέας: Μυρτώ Γκανούρη. Από 3 Φεβρουαρίου για 16 παραστάσεις Σάββατο 21:00 & Κυριακή 19:00. Τηλέφωνα Κρατήσεων. Λογότυπα διοργανωτών.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή