Ο Φώτης Κουβέλης

Λίγα λεπτά μετά την τελετή ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας στο Ζάππειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης μίλησε αποκλειστικά στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό www.thisisradio.gr και στην πολιτική εκπομπή «Πρόσωπα» με τους Μπάμπη Καρπούζο και Βαγγέλη Αυγουλά.

Η Δημοκρατική Αριστερά επέλεξε να έχει παρουσία στην τελετή, όχι όμως διά του Προέδρου της, ο οποίος σχολιάζοντας ζωντανά στο www.thisisradio.gr το γεγονός δήλωνε:

«Η Ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. είναι ένα αρκετά σημαντικό γεγονός. Οφείλει η ελληνική προεδρία να αναδείξει και να προωθήσει ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Ευρώπη, πάντοτε συνδυαστικά. Η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει προς τα μπροστά, αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως αυτό της δημοσιονομικής κατάστασης σήμερα, της αφόρητης λιτότητας, ενός κοινωνικού κράτους το οποίο στην κυριολεξία έχει αποδιαρθρωθεί. Αυτά είναι ζητήματα που μπορεί να ανοίξει η Ελληνική Προεδρία. Και βεβαίως η Ελληνική Προεδρία θα πρέπει να ανοίξει και το ζήτημα που λέγεται Ανάπτυξη. Γιατί σε μια Ελλάδα και κατ’ επέκταση και σε μια Ευρώπη κατά το μέγιστο μέρος της, χωρίς ανάπτυξη, θα μετράμε εκατομμύρια ανέργους. Και ας μην ξεχνάμε ότι η πατρίδα μας έχει ήδη καταγεγραμμένους 1.700.000 ανέργους, με τραγικούς πρωταγωνιστές τους νέους άνδρες και τις νέες γυναίκες. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δε θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αυτή η πληγή συνεχώς θα ματώνει».

Σχολιάζοντας την ανησυχία του Ελληνικού αναπηρικού κινήματος όπως την εξέφρασε δημόσια στην εκπομπή ο κ. Αυγουλάς Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων που φαίνεται να δρομολογεί το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Φώτης Κουβέλης είπε χαρακτηριστικά:

«Το κοινωνικό κράτος έχει υποχωρήσει στην Ελλάδα, έχει υποχωρήσει στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ακόμη και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα κρίσης με αυτά που ζει ο Ελληνικός λαός. Το κοινωνικό κράτος όμως είναι αυτό που συνέχει την κοινωνία, γι’αυτό σε ότι με αφορά θα κάνω ότι είναι δυνατόν να μη ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο –αρκετά τα μέτρα που επιβλήθηκαν-, για να αποτραπεί η οποιαδήποτε ενδεχόμενη περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων».

Ερωτηθείς για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημ. Αρ. δήλωσε:

«Η Δημ. Αρ. με τις δικές της θέσεις και τις δικές της δυνάμεις δίνει τη μάχη της για να ξανασταθεί στα πόδια της η Ελληνική κοινωνία. Στις ερχόμενες εκλογικές μάχες η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα με όλες της τις δυνάμεις, διεκδικώντας τη σχέση εμπιστοσύνης της με τους πολίτες. Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εξοχήν ο πρόσφορος χώρος για συνθέσεις και συμμαχίες, στη βάση βέβαια πάντα συγκεκριμένων αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο και με πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και αξιοσύνη. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται ήδη οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και θα αποφασίσουν γι’αυτές τις συμμαχίες χωρίς καμία κομματική παρέμβαση και εντολή. Οι συνεργασίες όμως σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα».

Ο κ. Κουβέλης επανήλθε στη συμμετοχή και την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την Κυβέρνηση και σχολίασε:

«Με το 6,3% που μας έδωσε ο Ελληνικός λαός στις εκλογές του 2012 μας ζήτησε να δώσουμε λύση και στηρίξαμε την Κυβέρνηση για να μην περιπέσει η χώρα σε πολιτική αστάθεια με ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια για τη ρευστότητα της κοινωνίας, αφού αλλιώς θα βγαίναμε από την Ευρωζώνη και θα χάναμε την παρουσία μας στην Ευρώπη. Γι’ αυτό δώσαμε τη στήριξη μας και καλά κάναμε και στηρίξαμε την Κυβέρνηση τότε. Αλλά καλά κάναμε και αποχωρήσαμε από την Κυβέρνηση το Ιούλιο του 2013, διότι δεν υπήρχε πια η συνεργασία των τριών κομμάτων. Η Δημ.Αρ. έδινε τη δική της μάχη κάνοντας προτάσεις και προωθώντας μεταρρυθμίσεις, αλλά οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι ένιωθαν ενοχλημένη από την παρουσία της Δημ.Αρ. Δε στηρίζει κάποιος μια κυβέρνηση για να επιβάλλει κάποιος άλλος απόψεις, αντιθέτως ο κοινός πολιτικός τόπος είναι το χρήσιμο μέγεθος. Και από τη θέση που είμαστε τώρα όμως, να γνωρίζουν οι πολίτες ότι εξακολουθούμε και αντιπαλεύουμε με υπευθυνότητα τα αντιλαϊκά μέτρα».

Ερωτηθείς για το «πρωτογενές πλεόνασμα» και την αντανάκλαση του οφέλους του στους απλούς πολίτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς παραδέχτηκε ότι υπάρχει αλλά όχι στους μεγάλους αριθμούς που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν και συμπλήρωσε: «αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατεθεί για την ανακούφιση των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων αυτού του τόπου. Ένα τεράστιο πλέον ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού σήμερα ζει μες στη φτώχεια και αυτό το μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού θα πρέπει να στηριχτεί με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο κ. Κουβέλης στη ζωντανή συζήτηση του με τους παρουσιαστές κ. Αυγουλά και Καρπούζο στο www.thisisradio.gr, δήλωσε ακόμη προβληματισμένος από το μεγάλο ποσοστό πολιτών που δείχνουν αδιαφορία για τα πολιτικά πράγματα σήμερα ή απαντούν «δεν ξέρω δεν απαντώ» σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ για το «ναζιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής», ο κ. Κουβέλης είπε ότι «πρέπει αυτό να χτυπηθεί στα αίτια του και τώρα που οι πολίτες ξέρουν θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να στείλει ένα μήνυμα στη νέα γενιά και ευχόμενος καλή δύναμη και καλή πρόοδο στους νέους συμπλήρωσε: «Οι νέοι μας θα πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να αγωνιστούν μέσα στη χρήσιμη κοινωνική συλλογικότητα. Διότι ατομικές ρυθμίσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο συλλογικές ρυθμίσεις και μέσα απ’ αυτές ο καθένας και η κάθε μια μπορεί να επιζητεί παράλληλα και την επίλυση των ατομικών δικών του προβλημάτων.

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να ντρέπεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα με μεγάλα θύματα τους νέους. Αλλά με ελπίδα και συλλογικότητα πρέπει να δώσουμε τη μάχη στη βάση συγκεκριμένης πολιτικής για να ξεπεραστούν όλα εκείνα που προσδιορίζουν την πράγματι εξαιρετικά δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα».

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή