Όσα δήλωσε ο ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας
Η πρόσφατη είδηση ότι ένας ανάπηρος συμπολίτης μας 40 ετών έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο με υπερήλικο οδηγό, που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε αστικό περιβάλλον, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει – και με ποιες προϋποθέσεις – να διατηρήσουν δίπλωμα οδήγησης άτομα τόσο προχωρημένης ηλικίας. Ενδιαφέρον ως θέμα – άπειρα συμβάντα στους ελληνικούς δρόμους επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος.
Αυτό όμως που έμεινε εκτός συζήτησης ήταν οι τεράστιες δυσκολίες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι και εμποδιζόμενοι άνθρωποι στην Ελλάδα – μία συζήτηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, καθώς η χώρα μας σε αυτό το ζήτημα αποτελεί ντροπή για τον δυτικό πολιτισμό. Αυτό το θέμα ανέλαβε να θίξει ο γνωστός ΑμεΑ ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας με μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση του στο facebook. Την παραθέτουμε αυτούσια χωρίς κανένα σχόλιο:
“Ο Γιώργος ήταν ένας δραστήριος ανάπηρος και συνήθως συναντιόμασταν σε καλλιτεχνικές δράσεις που ήταν προσβάσιμες. Χαμογελαστός και λιγομίλητος. Αντιμετώπιζε τα εμπόδια που έχουμε όλα τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητά μας με πείσμα. Χθες το βράδυ ο Γιώργος επέστρεφε από την βόλτα του με τα δύο spitz του και τον παρέσυρε αυτοκίνητο. Σκοτώθηκε ακαριαία και μαζί του το ένα από τα δύο σκυλιά του. Το ρίσκο που πήρε ο Γιώργος και του στοίχισε τη ζωή το παίρνουμε όλα τα ανάπηρα άτομα καθημερινά.
Οι πόλεις μας είναι σχεδιασμένες για το ανθρωπομετρικό πρότυπο της κανονικότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρισκάρουμε, να θέλουμε να ζήσουμε όπως οι μη ανάπηροι. Καθημερινά βγαίνουμε στο οδόστρωμα με τα αμαξίδια μας διότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για να κυκλοφορήσουμε και όσα είναι ακατάλληλα για να μετακινηθείς με αμαξίδιο.
Τα ανάπηρα άτομα αποτελούμε το 15% της κοινωνίας και, αν υπολογίσουμε και τα εμποδοζόμενα πρόσωπα, αγγίζουμε το 50%. Αν στην καθημερινότητα δεν μας συναντάτε, δεν συμβαίνει εξαιτίας της βλάβης στο σώμα μας, αλλά του τρόπου που έχουν δομηθεί οι κοινωνίες και μας αποκλείουν από την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αν ακούσετε σήμερα στα ΜΜΕ ότι την ευθύνη του δυστυχήματος έχουνε αποκλειστικά ο υπερήλικας οδηγός και η υπερβολική ταχύτητα, δεν λένε όλη την αλήθεια.
Η έλλειψη προσβασιμότητας σκοτώνει.
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργο και στην Αθηνά Αντίο, Γιώργο.
ΥΓ1: Λανθασμένα αναφέρουν ότι ο Γιώργος κινούνταν με ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο. Ο Γιώργος ήταν με χειροκίνητο αμαξίδιο, στο οποίο τοποθετούσε προσθαφαιρούμενο εμπρόσθιο μηχανισμό ηλεκτροκίνησης.
ΥΓ2: Το συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, υπαγόμενο τον Πρωθυπουργό, η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί για το ζήτημα; Τουλάχιστον τα ανάπηρα μέλη του;”.
Πηγή: Το ποντίκι