Φωτογραφία από ψηλά από την καμένη έκταση στο Μάτι

Ανάμεσα σε πολλά …. «τρελά» που διάβασα τις τελευταίες μέρες γύρω από την πολύπαθη περιοχή της Αττικής ( Μάτι, Νέος Βουτζάς, Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη κλπ) που σαρώθηκε – σε μερικές περιπτώσεις ισοπεδώθηκε- από τις φονικές πυρκαγιές του 2018 οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο 102 ψυχές, διάβασα και για συμπεριφορές, σχόλια και δηλώσεις από «πηγές της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα» με αφορμή εξαγγελίες για έργα εκεί ακριβώς που η τότε κυβέρνηση «ξέχασε» να πάει.

Ναι, ήταν η κυβέρνηση του Σύριζα τότε. Όλοι το θυμούνται βέβαια. Εκτός από τον Σύριζα. Διάβασα λοιπόν για «σπέκουλα» που «έχει και τα όριά της» να κάνουν λόγο μετά τη συνεδρίαση στη Βουλή οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και να συμπληρώνουν τη σκέψη τους λέγοντας ότι «η ΝΔ, πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο», αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κύπρο.

Και να σχολιάζουν ότι : «Μετά από δυόμισι χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι ( τριάμισυ είναι το σωστό αλλά τέλος πάντων) χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία».

Στη θέση τους θα σιωπούσα, έστω κι αν τα λόγια αυτά ακολουθούσαν,-όπως και έγινε- , την απερίγραπτη κατάσταση στη χώρα ολόκληρη μετά την ανεπανάληπτη κακοκαιρία της 24ης-25ης Ιανουαρίου πού «ήρθε κουτί» στην αντιπολίτευση ώστε να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Αλλά η αγωνιώδης προσπάθεια του Σύριζα να σταθεί στα πόδια του, έκανε το κόμμα του κ. Πολάκη να ξεχάσει ποιος ήταν υπεύθυνος για την τραγωδία του 2018 και να ανασύρει από τις αρχειοθετημένες καταγγελίες τις καταστροφές και τους θανάτους, συγκρίνοντάς τους με την –οπωσδήποτε πραγματική- κατάσταση του Ιανουαρίου 2022 με τους κλειστούς δρόμους και τον αποκλεισμό χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Σύριζα χρησιμοποίησε το δράμα του 2018 για να ….ισοφαρίσει τον αποκλεισμό του 2022.

Έτσι, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ανάμεσά τους και το Μάτι. Αλλά καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Τι καταψήφισαν; Τα έργα υποδομής στο πυρόπληκτο Μάτι, σε μια μνημειώδη και θλιβερή συνεργασία παραφωνίας.

Και για την αλλαγή σκοπού της αρχικής –επί Σύριζα- συμφωνίας (επί ΣΥΡΙΖΑ), από την ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή, σε κοινωνικές κατοικίες , διαπράχθηκε και άλλη θλιβερή παραφωνία. Καταψήφισαν με τον ισχυρισμό ότι η αλλαγή σκοπού έγινε «χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι», καθώς και για “φωτογραφική” διάταξη που επιτρέπει νυχτερινό κέντρο σε δασική περιοχή.

Έλεος κ. Σπίρτζη. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει τη NΔ ως «παράταξη των χαμένων χρημάτων των πυρόπληκτων», κάνοντας λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης στο Μάτι !!!. Και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου ενώ η βουλευτής του κόμματος Θεανώ Φωτίου είχε αναφέρει ότι το Μάτι θα γίνει άλλη μια περίπτωση απευθείας αναθέσεων και ότι τα 10 εκατ. της Κύπρου, δυστυχώς, θα σπαταληθούν σε ένα λάθος έργο από τους “ημετέρους” του επιτελικού κράτους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι « κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόκειται να κτιστούν στο πολύπαθο Μάτι κοινωνικές κατοικίες, οι οποίες θα παραχωρηθούν σε όλους τους πυρόπληκτους της περιοχής, των οποίων η πρώτη και μόνη κατοικία καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2018, αλλά και σε άλλους άστεγους».

Η λογική μου στερεύει. Πρέπει να βάλω προσωρινά «στην άκρη» τις οπωσδήποτε σοβαρές και κρίσιμες παραλείψεις και κατασκευαστικές κακοτεχνίες που οδήγησαν στο χάος και την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών του Ιανουαρίου και να μιλήσω για τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης που αντί να στηρίξει την συνεργατική προσπάθεια Κύπρου και Ελλάδος για τη βελτίωση της κατάστασης των πυρόπληκτων του 2018, ανέσυραν με πρωτοβουλία του Σύριζα την τραγωδία στο Μάτι για να κατηγορήσει την κυβέρνηση, βρίσκοντας ανόητες δικαιολογίες και καταλογίζοντάς της, ψευδώς, ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά.

Ό,τι να’ ναι δηλαδή. Ώστε «εγκλημάτισε» η σημερινή κυβέρνηση επειδή προσπαθεί να κάνει η ίδια κάτι καλό για το Μάτι που δεν έκανε η τότε κυβέρνηση. Εκεί ξεπερνάμε τα όρια της λογικής, αγγίζοντας τα όρια της πλήρους διαστροφής.

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πρώην βουλευτής

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή