Η Πρωταθλήτρια Παρατριάθλου διεθνολόγος και sales & sustainability specialist Αντιγόνη Χαριέσσα Βασιλοπούλου μιλά για την οπτική αναπηρία, την ενεργή δράση της για ένα βιώσιμο μέλλον και το μεγάλο της όνειρο, τη συμμετοχή της στους Παραλυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Από τις Μελίνα Σιδηροπούλου και Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Φωτογραφίες: Βασίλης Μαντάς
– Το Παρατρίαθλο μοιάζει ένα άθλημα για “Τιτάνες”. Ποιες ψυχικές ιδιότητες απαιτεί;
Όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με το παραιρίαθλο, δεν επιλέγεις απλώς ένα άθλημα, αλλά και μια νέα προοπτική, έναν τρόπο ζωής που απαιτεί από εσένα περισσότερα από την απλή φυσική δύναμη. Σε αυτό τον αγώνα οι ψυχικές ιδιότητες είναι πολύ πιο σημαντικές από τη φυσική κατάσταση Το παρατρίαθλο απαιτεί αποφασιστικότητα, ανθεκτικότητα και διαρκή προσπάθεια. Χρειάζεται επιμονή που θα σε κρατάει πιστό στον στόχο σου, αυτοεκτίμηση και, κυρίως, αυτοπεποίθηση για να παλέψεις ακόμα και όταν οι συνθήκες φαίνονται απρόσμενα δύσκολες. Όταν ο δρόμος είναι δύσβατος, η αντοχή στις δυσκολίες και τις προκλήσεις γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας. Πέρα από τη φυσική, η πραγματική δύναμη βρίσκεται στην ανθρώπινη ψυχή. Και αυτός είναι ο λόγος που το παρατρίαθλο δεν είναι απλώς ένα άθλημα για «τιτάνες» αλλά και για όλους όσοι έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής με αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα, να ενδυναμώσουν το πνεύμα και να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους με αγάπη.
-Συγχρονισμένη κολύμβηση για 17 χρόνια. Τι σε δίδαξαν αυτά τα χρόνια και τι κρατάς μέσα σου;
Η συγχρονισμένη κολύμβηση με έμαθε να μην καταθέτω ποτέ τα όπλα και αυτό το οφείλω στις προπονήτριές μου. Η συγχρονισμένη κολύμβηση, πέρα από την τεχνική εκπαίδευση, με δίδαξε τη σημασία της αφοσίωσης, της προσήλωσης και της επίμονης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων μου. Έμαθα να δουλεύω σκληρά για τη βελτίωσή μου και να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες και τις αποτυχίες ως μέρος της διαδικασίας μάθησης. Έμαθα να συνεργάζομαι με τις συναθλήτριές μου και να αποτελώ μέρος μιας ομάδας που εργάζεται προς έναν κοινό στόχο. Η συνεργασία και ο σεβασμός προς τους άλλους είναι αρχές που με συντροφεύουν σε κάθε πτυχή της ζωής μου.
– Πόσο δύσκολη ήταν η αλλαγή που έφερε στη ζωή σου η οπτική αναπηρία;
Η αλλαγή που έφερε στη ζωή μου η οπτική αναπηρία ήταν μια εμπειρία που δε χρειάζεται να βιώνει ο άνθρωπος. Με οδήγησε σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και αναζήτησης και το γεγονός ότι πέρασαν 7 μήνες από το ατύχημά μου για να λάβω μια διάγνωση με έκανε συνεχώς να αναρωτιέμαι για το τι συμβαίνει, γιατί δε βλέπω καλά και δεν μπορώ να διαβάσω και γιατί, ενώ ενημερώνω τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου για την εν λόγω κατάσταση, δεν κάνουν κάτι. Το σοκ στο άκουσμα της διάγνωσης, όταν μου είπαν ότι δεν υπήρχε θεραπεία για την κατάστασή μου, η απογοήτευση και η ανασφάλεια που με κυρίευσαν αλλά και η αποδοχή της πραγματικότητας διήρκησαν 2 εβδομάδες. Αναρωτήθηκα, βέβαια, άπειρες φορές «γιατί σ’ εμένα:». Και 2 ολόκληρες εβδομάδες καθόμουν σπίτι και έκλαιγα. Ωστόσο, η αφοσίωσή μου στην αθλητική δραστηριότητα με βοήθησε να διαχειριστώ όλες αυτές τις αντιδράσεις και να αντιμετωπίσω την όλη κατάσταση με περισσότερη αισιοδοξία.
Άλλωστε, δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές: ή που θα έκλαιγα τη μοίρα μου ή που θα συνέχιζα να κάνω ό,τι έκανα. Ευτυχώς, επέλεξα το δεύτερο! Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, αποφάσισα να μην επιτρέψω στην αναπηρία να ορίσει τη ζωή μου. Αντίθετα, επέλεξα να καθορίσω τον δρόμο μου με αυτοπεποίθηση μέσω των σπουδών μου και, φυσικά, του αθλητισμού. Αν και τα πρώτα 5-6 χρόνια ήταν δύσκολο να μοιραστώ το πρόβλημά μου και δεν το γνωστοποιούσα στις δουλειές και τις ακαδημαϊκές μου υποχρεώσεις, αρκετό καιρό αργότερα συνειδητοποίησα ότι η δύναμη βρίσκεται στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη των αγαπημένων μου προσώπων και της κοινότητάς μου. Αν και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία μας, επέλεξα να μην τους επιτρέψω να με περιορίσουν, αλλά να με κινητοποιήσουν να αγωνιστώ για την αναγνώριση και την ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία.
– Ποιες στιγμές ξεχωρίζεις στη μέχρι τώρα πορεία σου;
Η πιο καθοριστική στιγμή ήταν η συμμετοχή μου το 2022 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρατριάθλου μετά από παρότρυνση του προπονητή μου Γιώργου Γκούντα, που πίστεψε στις δυνατότητές μου. Αυτή η συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη νίκη μου στο πρωτάθλημα και την κλήση μου στην Εθνική Ομάδα Παρατριάθλου. Είναι ο αγώνας που καθόρισε την πορεία μου αλλά και όλη μου την προσπάθεια να εκπροσωπώ τη χώρα μαες σε παγκόσμια, διεθνή και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με απώτερο στόχο την πρόκρισή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
– Μια ιδιαίτερη ιστορία που βίωσες με την οδηγό/quide σου Σοφία Μαλτέζου;
Με τη Σοφία έχουμε πολλές ιστορίες από τους αγώνες και τα ταξίδια μας. Αυτή που ξεχωρίζω είναι η πρώτη μας συμμετοχή σε διεθνές κύπελλο εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Τυνησία. Όλη η κατάσταση ήταν σουρεάλ! Θα πω μόνο ότι πάθαμε δύο φορές λάστιχο στο ποδήλατό μας και, παρ’ όλα αυτά, δεν επιστρέψαμε στην Ελλάδα με άδεια χέρια. Πήραμε ένα ασημένιο μετάλλιο και έχουμε απαθανατίσει αυτή τη στιγμή σε περίπου 500 φωτογραφίες. Γενικά, δεν είχαμε χαρεί καθόλου όπως καταλάβατε! (γέλια).
– Εργάζεσαι ως sales & sustainability specialist. Πως κατορθώνεις να συνδυάζεις εργασία και προπονήσεις;
Όταν είσαι πειθαρχημένο άτομο και αγαπάς αυτά που κάνεις, βρίσκεις τρόπους να προλαβαίνεις τα πάντα. Χρειάζεται, βέβαια, να είναι υποστηρικτικό και το εργασιακό περιβάλλον όταν κάνεις πρωταθλητισμό κι εγώ είμαι πολύ τυχερή, γιατί οι συνεργάτες μου στη FoodBag με υποστηρίζουν πλήρως. Με τη δουλειά μου ως sales & sustainability specialist, συνδυάζω την επαγγελματική μου ζωή με τις προσωπικές μου πεποιθήσεις. Αποτελεί, επίσης, έναν τρόπο να αφήσω το σημάδι μου στον κόσμο προωθώντας τις αξίες που πιστεύω ενώ επιτυγχάνω τους επαγγελματικούς μου στόχους. θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, βιώσιμο αλλά και πιο ανθρώπινο.
– Συμμετέχεις ενεργά και στις δράσεις του οργανισμού All For Blue;
H αγάπη μου για τη φύση και ιδιαίτερα για τον κόσμο του υγρού στοιχείου είναι βαθιά και αυθόρμητη. Αποφάσισα να εκφράσω αυτή την αγάπη έμπρακτα ως ενεργό μέλος του περιβαλλοντικού οργανισμού All For Blue, οι δράσεις του οποίου είναι αφιερωμένες στην προστασία και τη διάσωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Εμπνεύστρια των δράσεων είναι η Κατερίνα Τοπούζογλου, μια πραγματική φωνή για την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών. Τον Δεκέμβριο του 2023 συμμετείχα σε μια δράση στις Μαλδίβες, όπου έζησα μια μοναδική εμπειρία κολυμπώντας σε έναν κόσμο γεμάτο φαλαινοκαρχαρίες, υφαλοκαρχαρίες, σαλάχια, χελώνες!
– “Συμπερίληψη στον αθλητισμό” Πόσο απέχουμε από το να το επιτύχουμε στην Ελλάδα;
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις όσον αφορά τη συμπερίληψη στον αθλητισμό. Η ομάδα μου, Ιωνάς ΑμεΑ, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα προσπάθειας για την ενίσχυση της συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό. Πάντα σε άριστη συνεργασία με τους διοργανωτές των αγώνων, συμμετέχουμε σε αθλητικές δραστηριότητες και διοργανώσεις αρτιμελών αθλητών, όπως ο αγώνας L’Etape Greece by Tour de France presented by Skoda και το IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece, προάγοντας το μήνυμα της πρόσβασης και της ισότητας στον αθλητισμό. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Είναι απαραίτητη η δημιουργία υποδομών και ευκαιριών που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους με αναπηρία να ασκούν αθλητικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, απαιτείται η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της ανάπτυξης αντίληψης στην κοινωνία για την ανάγκη συμπερίληψης και ισότητας στον αθλητισμό.
– L’Etape Greece στις 6 Απριλίου, για 2η συνεχή χρονιά στην Αρχαία Ολυμπία. Ποια εικόνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα σε κάνει πραγματικά χαρούμενη;
Θα μπορούσα να πω αυθόρμητα ότι η εικόνα στο 2024 L’Etape Greece by Tour de France preεented by Skoda που θα με έκανε χαρούμενη θα ήταν αυτή του τερματισμού. Όμως, μέσα μου αυτό που έχει πραγματική ουσία είναι η απόλαυση της διαδρομής μέσα σε όλα αυτά τα ιστορικά μέρη που θα διανύσουμε όλοι οι συμμετέχοντες με τα ποδήλατά μας. θα χαρώ πολύ να δω την τοπική κοινωνία και τα παιδιά από τις γύρω περιοχές να ποδηλατούν στο The Fun Ride, έναν αγώνα 1 7 χλμ„ που απευθύνεται σε συμμετέχοντες από 9 έως 99 ετών!
– Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024. Ποιοι είναι οι στόχοι σου;
Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράφουν την ένταση και το συναίσθημα που συνοδεύουν το όνειρό μου να συμμετάσχω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Δεν είναι μόνο ένας στόχος ή ένα όνειρο. Κάθε προπόνηση, κάθε στιγμή που αφιερώνω στην προετοιμασία μου είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, ξέρω πόση προσπάθεια και αποφασιστικότητα απαιτείται. Ο στόχος μου δεν είναι απλώς να κερδίσω μια διάκριση ή μια επιτυχία, αλλά και να αφήσω το σημάδι μου στην ιστορία του αθλητισμού, να δείξω σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ότι τα πάντα είναι εφικτά με αφοσίωση και αντοχή και να εμπνεύσω άλλους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Κάθε μέρα προσπαθώ να γίνω καλύτερη, να ξεπερνώ τα όριά μου και να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά για να πετύχω το ακατόρθωτο.
Πηγή: Έντυπο “Shape”