Η συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, Αντελίνα Παπαδοπούλου, μιλά στο «meallamatia.gr» με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου με τίτλο «Ο αρκούδος με την πολύχρωμη ουρά», ένα παραμύθι με μηνύματα και διδαχές για μικρούς και μεγάλους…
Συνέντευξη στον Κώστα Πελεκάνο
O αρκούδος Τζίτζι που ζει στο δάσος, εντυπωσιάζεται από τις φουντωτές ουρές διαφόρων ζώων. Έτσι, επισκέπτεται τον Δρ. Κουκουμάγο, ο οποίος του χαρίζει μια μαγική ουρά παγωνιού. Η χαρά του Τζίτζι δεν κρατάει για πολύ, καθώς αυτή η λαμπερή ουρά τον βάζει σε μεγάλες περιπέτειες… .
«Ο αρκούδος με την πολυχρωμη ουρά», από τις εκδόσεις «Συμμετρία», είναι ένα παραμύθι με μηνύματα, διδαχές και πλούσια εικονογράφηση.
Το κυριότερο μήνυμα;
Να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι και να μην επιζητούμε εξωτερικές αλλαγές, ώστε να μοιάσουμε σε κάτι που δεν είμαστε. Αλλαγές που μας δημιουργούν περισσότερες ανασφάλειες, παρά μας χαρίζουν την ευτυχία.
Συγγραφέας του παραμυθιού είναι η Αντελίνα Παπαδοπούλου, ένα κορίτσι ταλαντούχο, που μιλά στις… καρδιές των παιδιών και σίγουρα αξίζει να την αναζητήσετε. «Ο αρκούδος με την πολύχρωμη ουρά» είναι το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί. Η Αντελίνα μίλησε στο «meallamatia.gr» για το βιβλίο αυτό και τα μηνύματα που η ίδια θέλει να περάσει σε μικρούς και μεγάλους.
Αντελίνα, τι έχεις… εισπράξει από τον κόσμο, αυτές τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του παραμυθιού;
Α.Π.: «Αγάπη, πολύ αγάπη. Υπήρχε εξ αρχής ιδιαίτερη ανταπόκριση που να πω την αλήθεια δεν την περίμενα. Η μεγάλη συγκίνηση έρχεται από τους φίλους και τους γνωστούς. Αμέσως παρήγγειλαν το βιβλίο. Άκουσα πολλά θετικά σχόλια για το παραμύθι και την εικονογράφηση. Και πολλές ευχές, πάρα πολλές…».
Πόσο δύσκολο είναι να γράφει κάποιος παιδικά παραμύθια;
Α.Π.: «Δεν είναι εύκολο. Το δικό μου το μυαλό λειτουργεί πρώτα με εικόνες. Μία μέρα που έπινα καφέ με τις φίλες μου, τους είπα… «Φανταστείτε ένα αρκουδάκι με ουρά παγωνιού». Τους φάνηκε αστείο, χαμογέλασαν και μου είπαν γιατί όχι… . Μετά γύρισα σπίτι και αυτό άρχισα να το αναλύω. Αμέσως έκανα εικόνα τον αρκούδο να έχει μπει στην κουφάλα ενός δέντρου και από αυτόν τον κορμό να φαίνεται μόνο η ουρά παγωνιού.
Άφησα τη σκέψη μου ελεύθερη και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο αρκούδος Τζίτζι. Ένα παραμύθι πρέπει να έχει έναν ήρωα. Αυτός ο ήρωας πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Ο αρκούδος στο παραμύθι είναι καλόκαρδος, έχει όμορφο χαρακτήρα, κάνει καλές πράξεις. Βοηθάει τα πιο αδύναμα ζωάκια και θέλει όλοι γύρω του να είναι ευτυχισμένοι.
Είναι δύσκολο λοιπόν να γράψεις ένα παιδικό παραμύθι, απευθύνεσαι άλλωστε και σε ένα… απαιτητικό κοινό, όπως είναι τα παιδιά, όμως έχοντας φαντασία και κάνοντας τις σκέψεις σου εικόνες, μπορείς να βγάλεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν παραμύθια;
Α.Π.: «Η αλήθεια είναι ότι οι σημερινές ηλικίες 12-13 και λίγο πιο μεγάλες, δεν έχουν σχέση με το όταν εμείς ήμασταν παιδιά. Πλέον στις ηλικίες αυτές με τα socialmedia να κυριαρχούν, περισσότερο τους ενδιαφέρει να δουν ιστορίες ή να ανεβάσουν το δικό τους βίντεο στο Tiktok. Από τα 16 μου δεν έχω αποστασιοποιηθεί από τα παιδιά, τα παρακολουθώ και βλέπω ότι πλέον τους έχει κερδίσει το Tiktok με τις μικρές ιστορίες.
Το να καθίσει ένα παιδί της σημερινής εποχής να εστιάσει την προσοχή του σε ένα παραμύθι δεν είναι εύκολο. Είναι έξτρα κόπος. Θα είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για μένα αν έρθει ένα παιδί και μου πει ότι διάβασα το παραμύθι σας…».
Τι μηνύματα θέλει να περάσει ο αρκούδος Τζίτζι, μέσα από τις περιπέτειες του;
Α.Π.: «Τα μηνύματα και οι διδαχές του παραμυθιού αυτού δεν είναι πολλά. Είναι κατά τη γνώμη μου δύο. Το πρώτο και βασικότερο είναι το να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Και αυτό θεωρώ ότι πρέπει να το περάσουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία.
Ο Τζίτζι ήθελε να αποκτήσει μια πολύχρωμη και φουντωτή ουρά ώστε να ξεχωρίζει μεταξύ των ζώων στο δάσος. Ήθελε να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε, όμως αντί αυτό να τον κάνει ευτυχισμένο, τον έβαλε σε περιπέτειες… .
Στη ζωή μας βλέπουμε ανθρώπους που επιζητούν και οι ίδιοι την εξωτερική αλλαγή. Άνθρωποι ανασφαλείς, που ψάχνουν λανθασμένα την ευτυχία μέσω αυτών των εξωτερικών παρεμβάσεων. Θέλουν να μοιάσουν σε κάποιον άλλον, να βρεθούν στο επίκεντρο, όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να βυθίζονται ακόμη περισσότερο στις ανασφάλειες τους.
Το δεύτερο μήνυμα του παραμυθιού είναι να σταματήσει επιτέλους η κακοποίηση των ζώων. Κακοποιούμε τα ζώα ακόμα και όταν τα έχουμε ως θέαμα σε ένα τσίρκο. Βασανίζονται σε αυτές τις συνθήκες, όμως δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουμε. Πάμε στο τσίρκο να περάσουμε χαρούμενα, ξεχνώντας όμως πόσο πραγματικά δύσκολα περνούν αυτά τα ζώα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν από μικρά ότι τέτοιου είδους θεάματα κρύβουν από πίσω κακοποίηση».
Τι ρόλο παίζει και πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση στα παιδικά παραμύθια;
Α.Π.: «Σκεφτείτε ότι μπορείς να δημιουργήσεις ένα παραμύθι, χωρίς καν να γράψεις λόγια. Μόνο με την εικόνα… Το παιδί συνειρμικά θα το φτιάξει στη συνέχεια μέσα στο μυαλό του Η δύναμη της εικόνας είναι απίστευτη. Στο σπίτι μου έχω ένα γερμανικό παραμύθι το οποίο είναι μόνο με εικόνες. Δεν έχει καθόλου λόγια, όμως είναι τόσο όμορφο. Θεωρώ πως εάν ένα παιδί έπαιρνε στα χέρια του το δικό μου παραμύθι, χωρίς λόγια μόνο με τη δύναμη της εικόνας, θα καταλάβαινε τι γίνεται. Στις εικόνες φαίνονται και τα συναισθήματα. Πότε ο αρκούδος κλαίει, πότε είναι χαρούμενος, πότε βρίσκεται σε ένα περιβάλλον τοξικό…».
Ο Τζίτζι καταλαβαίνει στο παραμύθι ότι ήταν λάθος να ζητήσει να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι;
Α.Π.: «Ναι, το καταλαβαίνει, όταν όμως αρχίζει και βασανίζεται. Όταν μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες με αυτή την ουρά. Όταν πέφτει στα χέρια των κυνηγών και αρχίζουν τα μεγάλα του προβλήματα. Δεν ξέρω όμως αν εμείς στην ίδια μας τη ζωή αντιλαμβανόμαστε ότι η αγωνία μας για εξωτερικές αλλαγές, να μοιάσουμε σε κάτι άλλο που δεν είμαστε, δεν μας προσφέρει ουσιαστικά τίποτα. Περισσότερο ανασφαλείς μας κάνει. Στο παραμύθι τα ζωάκια είναι ντυμένα με ανθρώπινα ρούχα. Έχουν πολλά σχέδια πάνω, κάποια είναι και σε μεσαιωνικό στυλ. Με αυτόν τον τρόπο ντυσίματος, θέλω να δείξω και το ανώφελο του πράγματος…».
Σκέφτεσαι να εκδόσεις το παραμύθι και σε audiobook;
Α.Π.: «Ναι, πρόθεση μου είναι να βγάλω το συγκεκριμένο παραμύθι και σε audiobook, θα είναι ιδανικός συνδυασμός το βιβλίο και σε ηχητική μορφή. Τα παιδιά θα μπορούν να το διαβάσουν, αλλά και να το ακούσουν… .
Στόχος δικός μου είναι να αφήσω κάτι για το μέλλον. Να αφήσω κάτι από μένα σε αυτόν τον κόσμο, ειδικότερα στα παιδιά».
Εκτός από τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών ασχολείσαι με επιτυχία και με το τραγούδι…
Α.Π.: «Εδώ και περίπου 6,5 χρόνια με άλλες δύο κοπέλες έχουμε δημιουργήσει το συγκρότημα «Σερσέ λα φαμ». Πριν δύο χρόνια είχαμε αντικατάσταση μιας κοπέλας, οπότε τα τελευταία δύο χρόνια το συγκρότημα έχει την ίδια μορφή.
Τραγουδάμε στη Θεσσαλονίκη ενώ συμμετέχουμε και σε φεστιβάλ. Πέρυσι ήμασταν στο φεστιβάλ της Σκύρου ενώ φέτος θα πάμε σε αυτό της Καβάλας. Τραγουδάμε παλιό ρεμπέτικο και λαϊκό, όπως τα παλιά τα χρόνια, με φυσικό ήχο χωρίς δηλαδή μικρόφωνο.
Αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς στο μαγαζί θα υπάρχει βαβούρα από ομιλίες, όμως ο κόσμος μας σέβεται και βγαίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις στον ίδιο χώρο να διασκεδάζουν μαζί όλες οι ηλικίες. Από 18χρονα, μέχρι παππούδες. Το ρεμπέτικο ενώνει… .
Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ζωντανό το ρεμπέτικο τραγούδι. Αρκεί κάποιος να ακούσει προσεκτικά τους στίχους των τραγουδιών και θα καταλάβει πολλά για την παράδοση μας και τον τρόπο ζωής εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα…».
⇒ Το βιβλίο «Ο αρκούδος με την πολύχρωμη ουρά» μπορείτε να το παραγγείλετε από το site του εκδοτικού οίκου (www.simmetria.gr)
Φωτογραφίες από την εικονογράφηση του βιβλίου:

