Η Αννα-Μαρία Φωσκόλου σε χώρο βιβλιοθήκης

Η Άννα-Μαρία Φωσκόλου, ιδρύτρια του πρώτου σωματείου για άτομα με προβλήματα όρασης στις Κυκλάδες, μιλάει για την περιπέτειά της και τονίζει ότι η δύναμη της ψυχής υπερνικά τις αντίξοες συνθήκες

Συνέντευξη στην Μαργαρίτα-Δήμητρα Μαλλιάρη-Μονογιού

Η Αννα-Μαρία Φωσκόλου μιλάει για τις δράσεις του σωματείου που ίδρυσε για άτομα με προβλήματα όρασης

Η Άννα-Μαρία Φωσκόλου πέτυχε να βρει το φως! Μέσα στο απρόσμενο σκοτάδι στο οποίο την βύθισε ένα ατύχημα. Και το φως, το βρήκε… στα 18 της χρόνια. Πώς έγινε αυτό; Η ίδια μας μιλάει για την περιπέτεια αλλά και τις επιτυχίες της. Σήμερα είναι η ιδρύτρια και πρόεδρος του πρώτου σωματείου για άτομα με προβλήματα όρασης στις Κυκλάδες.

Μιλήστε μας για τη ζωή σας. Και τα εμπόδια που συχνά εμφανίζονται μπροστά μας…

«Η ζωή μου άλλαξε αιφνίδια στα 18 μου χρόνια όταν έφυγα ως φοιτήτρια και επέστρεψα ως τυφλή… Αποδέχθηκα την αναπηρία μου με προσωπικό αγώνα και προσάρμοσα τη ζωή μου σε αυτό το δεδομένο. Η μεγαλύτερή σου δύναμη δεν είναι αυτή που δείχνεις στους άλλους. Είναι οι μάχες που εσύ κερδίζεις και που οι άλλοι δεν θα μάθουν ποτέ. Είμαι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω e-leaming στο τουριστικό μάρκετινγκ και management. Στηρίχθηκα στην τεχνολογία. Η τεχνολογία ήταν τα φτερά μου… Υπάρχουν άπειρες εφαρμογές οι οποίες με βοηθούν στην καθημερινότητά μου, πρόγραμμα στο κινητό αποστολής e-mail κ.ά.».

Ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες; Πώς αντιμετωπίζονται;

«Η ίδια η άγνοια των ανθρώπων επηρεάζει τη συμπεριφορά τους ώστε άλλοι σε λυπούνται, άλλοι στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν περιπλέκουν τα πράγματα. Με επιβαρύνει ψυχικά να αποδεικνύω ότι το πρόβλημά μου είναι μεν σημαντικό, αλλά αντιμετωπίσιμο. Με την εξωστρέφειά μου και την κοινωνικότητα βοηθώ να με αντιμετωπίζουν ως Αννα-Μαρία και όχι ως τυφλή Αννα-Μαρία. Δυστυχώς στην Τήνο δεν υπάρχουν οδηγοί όδευσης για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Μάλιστα προσπαθώ να προωθήσω τον προσβάσιμο τουρισμό γι’ αυτά τα άτομα και έχω δημιουργήσει ήδη μια ομάδα εθελοντών συνοδών για να συνοδεύουν ανθρώπους χωρίς όραση. ‘Έχω δημιουργήσει τον φορέα “Αρωγή” στον οποίο και είμαι πρόεδρος, το μόνο σωματείο για άτομα με προβλήματα όρασης στις Κυκλάδες, και οργανώνουμε δράσεις κινητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας των Κυκλάδων μέσα από δράσεις στα σχολεία και στο ευρύ κοινό. Περισσότερο δραστηριοποιούμαστε στη Σύρο και επιδιώκουμε συνεργασίες και στην Τήνο».

Η συμβουλή σας;

«Μη διστάζετε να μας απευθύνετε τον λόγο. Μην απομακρύνεστε. Ελάτε κοντά… μιλήστε… ρωτήστε. Δεν είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, απλά βλέπουμε αλλιώς. Δεν βλέπω, αλλά σκέφτομαι, ονειρεύομαι, προγραμματίζω, στενοχωριέμαι, αγχώνομαι… Όλα τα παθαίνω. Αλλά δεν βλέπω. Αυτό. Ας το δούμε λίγο αλλιώς. Η δύναμη της ψυχής υπερνικά τις αντίξοες συνθήκες κάνοντας τα μεγαλύτερα βουνά άμμο της θάλασσας!».

Πηγή: Εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”

Διαβάστε επίσης:

“Αρωγή” Σωματείο Ατόμων με προβλήματα όρασης Ν. Κυκλάδων

Μηνύματα συναισθηματικής και πνευματικής αφύπνισης από την “ΑΡΩΓΗ”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή