αναπηρικό σήμα

Η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει άνιση μεταχείριση ατόμου με αναπηρία από την τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 3ης Αυγούστου 2012, προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριο Αρβανιτόπουλο, με θέμα: «Άνιση μεταχείριση ατόμου με αναπηρία από την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ανακοίνωση 03.08.12

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καταγγέλλει την άνιση μεταχείριση που υφίσταται η κα. Μαρία Κατσάνη, ως άτομο με κινητική αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, από ΑΕΙ της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η κα. Μ. Κατσάνη ενημέρωσε την Ε.Σ.Α.μεΑ. ότι τον Σεπτέμβρη που θα υποβάλλει το Μηχανογραφικό της Δελτίο δεν μπορεί να δηλώσει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ειδίκευση Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού) του Ιονίου Πανεπιστημίου στο οποίο επιθυμεί να εισαχθεί, διότι το εν λόγω Τμήμα δεν δέχεται φοιτητές με κινητική αναπηρία, επειδή οι κτιριακές εγκαταστάσεις του, όπως ενημέρωσαν την ίδια τηλεφωνικά από το εν λόγω Τμήμα, δεν είναι προσβάσιμες σε φοιτητές με κινητική αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας καταδικάζουν την εν λόγω πράξη η οποία προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και παραβιάζει απροκάλυπτα βασικά συνταγματικά και ανθρώπινα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους!

Για το θέμα η Συνομοσπονδία απέστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο ζητώντας την άμεσή παρέμβασή του για το θέμα.

Αθήνα/Athens: 03.08.2012
Αρ. Πρωτ. / Ref. Nr: 2730
Πληροφορίες: Δ. Λογαράς

ΠΡΟΣ:
– κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΚΟΙΝ:
– Καθηγήτρια Αναστασία Σαλή – Παπασαλή, Πρύτανη Ιονίου Πανεπιστημίου
– κ. Θ. Παπαθεοδώρου, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
– Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων
– κα. Μ. Κατσάνη, ενδιαφερόμενη
– Φορείς – μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

ΘΕΜΑ: «Άνιση μεταχείριση ατόμου με αναπηρία από την τριτοβάθμια εκπαίδευση»

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) – που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο – με το παρόν καταγγέλλει την άνιση μεταχείριση που υφίσταται η κα. Μαρία Κατσάνη, ως άτομο με κινητική αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω (Κωδ. 30), μόνιμη κάτοικος Σωσάνδρας Αριδαίας Πέλλας, από ΑΕΙ της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η κα. Μ. Κατσάνη, η οποία πρόκειται να κάνει χρήση του Άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Αρ. ΦΕΚ 156 Α΄/4.9.2009)», σύμφωνα με το οποίο υποψήφιοι συγκεκριμένων κατηγοριών αναπηρίας εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε ποσοστό 5%, ενημέρωσε την Ε.Σ.Α.μεΑ. ότι τον Σεπτέμβρη που θα υποβάλλει το Μηχανογραφικό της Δελτίο δεν μπορεί να δηλώσει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ειδίκευση Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού) του Ιονίου Πανεπιστημίου στο οποίο επιθυμεί να εισαχθεί, διότι το εν λόγω Τμήμα δεν δέχεται φοιτητές με
κινητική αναπηρία, επειδή οι κτιριακές εγκαταστάσεις του, όπως ενημέρωσαν την ίδια τηλεφωνικά από το εν λόγω Τμήμα, δεν είναι προσβάσιμες σε φοιτητές με κινητική αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας καταδικάζουν την εν λόγω πράξη η οποία προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρία και παραβιάζει απροκάλυπτα βασικά συνταγματικά και ανθρώπινα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους!

Κύριε Υπουργέ, Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου κατά τη δήλωση Σχολών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας τον Σεπτέμβρη να δοθεί το δικαίωμα της εγγραφής όλων των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην προαναφερθείσα κείμενη νομοθεσία, στις σχολές προτίμησής τους, όπως άλλωστε το Σύνταγμα της χώρας ορίζει αλλά και το Άρθρο 24 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, την οποία η χώρα μας άλλωστε πρόσφατα επικύρωσε με το Ν.4074/2012
(ΦΕΚ 88Α/11.04.2012).

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Χρ. Νάστας

Πηγή:www.esaea.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή