Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Ο ρόλος της καρδιαγγειακής απεικόνισης
Μιλά ο Δρ. Στέφανος Καραγιάννης, MD, PHD, Καρδιολόγος, Διευθυντής Εργαστηρίου ηχοκαρδιολογίας, Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες θνησιμότητας (5η κατά σειρά αιτία) και αναπηρίας (1η κατά σειρά αιτία). Στη χώρα μας, κάθε χρόνο συμβαίνουν 35.000 ΑΕΕ. Από αυτά το 87% είναι ισχαιμικής αιτιολογίας και το 13% αιμορραγικά. Για την αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και τον ρόλο της καρδιακής απεικόνισης με τη χρήση νέων τεχνολογιών μάς μιλά ο Δρ Στέφανος Καραγιάννης, MD, PhD, Καρδιολόγος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηχοκαρδιολογίας, Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ποια είναι τα αίτια των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων;
Η αιτιολογία των ΑΕΕ είναι πολλαπλή. Η αθηρωματική νόσος των καρωτίδων, αγγείων του εγκεφάλου ή και των πιο μεγάλων αγγείων, όπως της ανιούσας αορτής και του αορτικού τόξου, συγκαταλέγονται στις πιο συχνές αιτίες. Επίσης, τα εμβολικά επεισόδια καρδιακής αιτιολογίας σε ασθενείς με αρρυθμία, όπως η κολπική μαρμαρυγή, είναι αρκετά συχνά και συνήθως όταν οι ασθενείς δεν λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή λόγω της συγκεκριμένης αρρυθμίας. Όμως, υπάρχουν και τα λεγόμενο κρυπτογενή εγκεφαλικά επεισόδια, άγνωστης κατά τα άλλα αιτιολογίας, στα οποία η πλειονότητα οφείλεται σε καρδιολογικής προέλευσης θρόμβους. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και τα εγκεφαλικά επεισόδια που παρουσιάζονται σε ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή (που έχει διαφύγει από τη διάγνωση), είτε λόγω παράδοξης εμβολής που παρουσιάζεται σε ασθενείς με ανοιχτό ωοειδές τρήμα (μικρή οπή) και επικοινωνία μεταξύ των κόλπων της καρδιάς είτε σε ασθενείς με σοβαρή αθηρωμάτωση της ανιούσας αορτής και αορτικού τόξου και ρήξη των αθηρωματικών πλακών.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου είναι ποικίλα. Από τα πιο απλά, όπως αιμωδία άνω ή κάτω άκρων, δυσαρθρία παροδική ή εμμένουσα, έως και τα πιο σοβαρά, όπως απώλεια προσανατολισμού, απώλεια συνείδησης, ημιπληγία κ.Λπ.
Ποιοι είναι οι τρόποι διάγνωσης;
Πέρα από τις συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και το Triplex καρωτίδων, εδώ θα αναφερθούμε στο 2D και το 3D διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα, το οποίο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αλλά και σε πολλά εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, έχει μπει στον διαγνωστικό αλγόριθμο της διερεύνησης των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η εξέταση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα στο Τμήμα Ηχοκαρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, το μοναδικό πιστοποιημένο εργαστήριο στον ιδιωτικό τομέα από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (EACVI), είναι απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη για τον ασθενή. Πραγματοποιείται με μέθη και μέσω αυτής μπορούμε με απόλυτη ακρίβεια να απεικονίσουμε και να διερευνήσουμε τις καρδιολογικής προέλευσης θρομβογόνες εστίες εγκεφαλικών επεισοδίων, μεταξύ άλλων:
- το ωτίο του αριστερού κόλπου όπου δημιουργούνται θρόμβοι όταν ο ασθενής πάσχει από κολπική μαρμαρυγή
- το ανοιχτό ωοειδές τρήμα ως αιτία παράδοξης εμβολής από τη δεξιά προς την αριστερή κυκλοφορία και από εκεί στον εγκέφαλο
- τις αθηρωματικές πλάκες κινούμενες και εύθρυπτες ή μη, στην ανιούσα αορτή και το αορτικό τόξο.
Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών είμαστε σε θέση να προσφέρουμε έμπρακτα, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με συμπτώματα ΑΕΕ.
Αυτά αφορούν στη διάγνωση λανθάνουσας κολπικής μαρμαρυγής, στη σύγκλειση αριστερού ωτίου και στη σύγκλειση του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος/PFO (Patent Foramen Ovale). Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε δεν θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα για όλους εμάς παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για τον σκοπό αυτόν, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους. ■
Πηγή: Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”
[…] […]